Οι Νεολιθικοί αγρότες στην ΕΡΤ Κομοτηνής

12:35 22/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για μια σπουδαία επιτυχία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κυρία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Δ.Π.Θ. εξηγώντας γιατί χάρη στο αρχαίο DNA, η κατανόησή μας για τις μετακινήσεις πληθυσμών στην αρχαιότητα έχει αλλάξει ριζικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την μελέτη της ίδιας και των συνεργατών της ενισχύεται η άποψη της ενιαίας καταγωγής των πρώτων Ευρωπαίων νεολιθικών αγροτών και των πρώτων αγροτών του Αιγαίου.

«Η μελέτη χρησιμοποίησε

γονιδιωματική ανάλυση για να διαφωτίσει μια μακρά συζήτηση σχετικά με την προέλευση των πρώτων αγροτών της Ευρώπης, δείχνοντας ότι η καταγωγή των νεολιθικών αγροτών της κεντρικής και της νοτιο-δυτικής Ευρώπης έχουν άμεση γενετική σχέση με τους κατοίκους της σημερινού Ελλαδικού χώρου και της βορειοδυτικής Ανατολίας» αποκάλυψε η κα Παπαγεωργοπούλου εξηγώντας ότι «Υπάρχουν φυσικά πολλές λεπτομέρειες να διερευνηθούν περαιτέρω, και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν εκπλήξεις, αλλά όταν πρόκειται για τη γενική ιδέα για το πώς δηλαδή η γεωργία εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, η συζήτηση έχει σε μεγάλο βαθμό διαλευκανθεί».

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι τα πρώτα γονιδιώματα (γονιδιώματα είναι το σύνολο του DNA) που δημοσιεύονται από την Ελλάδα παγκοσμίως και αυτό καταγράφεται ως μια μεγάλη επιτυχία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα