Οκτακομματική Βουλή στην Κύπρο – Ανοδος άκρας δεξιάς και ρεκόρ αποχής

09:51 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οκτώ κόμματα εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στην Βουλή, μεταξύ αυτών και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο δηλώνει «αδελφό» κόμμα με την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα και εξασφαλίζει δύο βουλευτές. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα, αλλά με μειωμένα

τα ποσοστά τους από το 2011. Στις πρώτες εκλογές, μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, κυριάρχησε η αποχή, με το πρωτοφανές ποσοστό του 33,26%.

Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου, τονίζει για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενώ το κόμμα του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ), εξασφάλισε το 30,69% των ψήφων, με έξι βουλευτές και απώλειες της τάξης του -3,7% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα και δεν μας ικανοποιούν, θα συνέλθουν πολύ σύντομα τα συλλογικά όργανα του κόμματος για εκτιμήσεις», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι «στη διάθεση των συλλογικών οργάνων και ότι κανείς δεν είναι αιχμάλωτος της καρέκλας». Το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις εξασφάλισε ποσοστό 25,67%, σημειώνοντας απώλειες άνω του 7%.

Στη νέα σύνθεση της Βουλής με 56 συνολικά Ελληνοκύπριους βουλευτές μετέχουν επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) με ποσοστό 14,49% και το ΕΔΕΚ– Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών με ποσοστό 6,18%.

Με σημαντική άνοδο στα ποσοστά τους εισήλθαν επίσης στη Βουλή η Συμμαχία Πολιτών που συγκέντρωσε το 6,01% των ψήφων, η Αλληλεγγύη με 5,24%, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ποσοστό 4,81% και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) με ποσοστό 3,71%.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Κύπρος- Βουλή οκτώ κομμάτων ανέδειξαν οι εκλογές

The post Οκτακομματική Βουλή στην Κύπρο – Ανοδος άκρας δεξιάς και ρεκόρ αποχής appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα