Πανηγύρια: Οι επιπτώσεις από την απαγόρευση – Έρευνα του ert.gr

13:24 14/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα πανηγύρια, μέρος της ελληνικής παράδοσης, αποτελούν πλέον «κόκκινο πανί» για τους λοιμωξιολόγους και πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Στην Ικαρία οργανώνονται περισσότερα από εκατό πανηγύρια το χρόνο, ενώ πολλές περιοχές έχουν συνδέσει τη φήμη τους με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις. Η απαγόρευση του ειδικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές της χώρας και το ert.gr καταγράφει πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε Ικαρία, Τρίκαλα,

Καλαμάτα, Ήπειρο.

Πανηγύρια, η βαριά βιομηχανία της Ικαρίας!

Του Γιώργου Βιτσαρά

Στην Ικαρία οργανώνονται περισσότερα από εκατό (100) πανηγύρια το χρόνο, (πολλά από αυτά τον Αύγουστο). Το 99,99% διοργανώνεται από τους συλλόγους των χωριών και των εκκλησιαστικών επιτροπών με τα χρήματα να πηγαίνουν για μικρά έργα στις τοπικές κοινότητες. Υπολογίζεται ότι τα Ικαριώτικα πανηγύρια τα επισκέπτονται και τα απολαμβάνουν  περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες (50.000) πανηγυριστές κάθε χρόνο. Δεν υπολογίζονται τα «μνημόσυνα», οι «μακαρονάδες», οι «λουκουμάδες» οι γάμοι και τα βαφτίσια που πολλές φορές ξεπερνούν σε καλεσμένους τα 1000 άτομα! Δυστυχώς, την φετινή σεζόν, ζώντας στο «διάλλειμα» της πανδημίας τα προβλήματα από την στασιμότητα, ίσως και από την καθολική απαγόρευση μεγαλώνουν. Δεν θα υπάρχουν τα εισοδήματα των Συλλόγων οι κτηνοτρόφοι δεν θα διαθέσουν το κρέας τους (περίπου 30 τόνοι), οι οινοπαραγωγοί το κρασί τους, οι αγρότες τα κηπευτικά τους, ενώ στην σειρά μπαίνουν και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν και στηρίζονται από τα πανηγύρια. Αποτέλεσμα: οι διοργανωτές να μην έχουν μέχρι τώρα υλοποιήσει κανένα πανηγύρι και το ίδιο αναμένεται για την συνέχεια του καλοκαιριού.

Ελπίζουμε στην καλύτερη οργάνωση για την επόμενη χρονιά σε όλα τα επίπεδα της τουριστικής αλυσίδας, αφού έχουμε καλύτερα νέα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πανηγύρι στην Ικαρία – Φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

Ήπειρος: «Και του χρόνου να ‘μαστε καλά να ανταμώσουμε»

Της Βασιλικής Γκόρου

Τα πανηγύρια, στην παράδοση της Ελλάδας, είναι εκείνες οι μοναδικές στιγμές που τα μέλη κάθε κοινότητας, επιδιώκουν να βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον τοπικό Άγιο, να διασκεδάσουν αλλά και να βιώσουν τελετουργικά το αντάμωμά τους! Ξενιτεμένοι, από κάθε οικογένεια, προγραμματίζουν μήνες πριν, την παρουσία τους στο χωριό, έστω και για κείνες τις λίγες ώρες, ώστε να ξαναβρεθούν με την οικογένεια, με την πλατιά της έννοια…

Το θρησκευτικό τυπικό στην εκκλησία ή στο ξωκκλήσι ή στο μοναστήρι κάθε περιοχής, ο χορός, το τραγούδι, το φαγοπότι με τοπικά εδέσματα, ήθη και έθιμα, που παρά τις μεγάλες αλλαγές που βίωσε η κοινωνία τα τελευταία χρόνια, παρέμειναν σχεδόν αλώβητα…

Με πρωτεργάτες συνήθως τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κάθε κοινότητας, ή την αδελφότητα (το σύλλογο δηλαδή των αποδήμων μιας περιοχής) και συμπαραστάτες το Τοπικό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η διοργάνωση ενός πανηγυριού, ήταν υπόθεση όλων… Όλοι δουλεύουν – εθελοντικά και αφιλοκερδώς – πριν και μετά και όλοι διασκεδάζουν αντάμα, με τη νεολαία του κάθε τόπου να μυείται σε ήθη, έθιμα, παραδόσεις και να γνωρίζει συγγενείς από τα πέρατα της γης! Το βαθιά αυτό ριζωμένο αίσθημα του νόστου, έρχεται να χτυπήσει φέτος ο νέος κορωνοϊός. Ήδη δεκάδες είναι τα πανηγύρια από τις αρχές Μαϊου που δεν πραγματοποιήθηκαν είτε λόγω απαγορεύσεων είτε λόγω της αδυναμίας των διοργανωτών να προχωρήσουν στην οργάνωσή τους με τα μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Ο προβληματισμός ήταν έντονος σε όλα τα διοικητικά συμβούλια συλλόγων και αδελφοτήτων, καθώς πέρα από τις νομικές και οικονομικές κυρώσεις, υπήρξε και το αίσθημα της ευθύνης. Κυρίως γιατί στα χωριά παραμένουν, μετά το πανηγύρι, οι ηλικιωμένοι – ευπαθείς συγγενείς που θα πρέπει στη συνέχεια μόνοι τους να αντιμετωπίσουν το όποιο θέμα υγείας προκύψει.

Αλλά και μεγάλοι φορείς της αποδημίας, όπως η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, με 476 Συλλόγους και σωματεία στην δύναμη της ήδη από τα τέλη Μαϊου, με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι. Το ίδιο έκανε και η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου αναβάλλοντας την 41ο Αντάμωμα στη Σαρακατσάνικη Στάνη στο Σκαμνέλι Ζαγορίου τη μαζικότερη για 40 χρόνια εκδήλωση στην περιοχή, σημειώνοντας: «Αυτό το καλοκαίρι με τους περιορισμούς και τις αποστάσεις δεν μπορούν να το ζήσουν όπως θέλουν και όπως του αξίζει».

Κι έτσι, μέσω κοινωνικών δικτύων, πολλοί σύλλογοι ήδη είχαν ανακοινώσει την αναβολή/ματαίωση του παραδοσιακού πανηγυριού με την ευχή «Και του χρόνου να ‘μαστε καλά να ανταμώσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα