Πάσχα στην ΕΡΤ με το πιο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα

08:04 27/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεχωριστά ντοκιμαντέρ, μοναδικές συναυλίες και εορταστικά προγράμματα, ιστορικές σειρές, βραβευμένες ταινίες για μικρούς και μεγάλους, θέατρο, τα περισσότερα σε πρώτη μετάδοση, και, φυσικά, όλες τις Ακολουθίες των ημερών, θα απολαύσετε στην ΕΡΤ τις ημέρες του Πάσχα.

Πάρτε μια μικρή γεύση όσων θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις γιορτινές ημέρες μέσα

από τις συχνότητες της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3.

ΕΡΤ1

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Στις 08:00 μεταδίδεται η συναυλία βυζαντινής μουσικής «Από το Πάθος στην Ανάσταση», που έδωσαν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και ο Βυζαντινός Χορός «Τρόπος» στο Μέγαρο Μουσικής.

Ακολουθεί, στις 11:00, σε πρώτη μετάδοση, το μουσικό πρόγραμμα «Βιβαλντιάνο 2009». Ο Γιάροσλαβ Σβέτσενι, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους Τσέχους βιρτουόζους του βιολιού, και ο ροκ πιανίστας-συνθέτης Μίχαλ Ντβόρακ, δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό υπερθέαμα. Συμμετέχουν σαράντα μουσικοί, χορευτές και τραγουδιστές απ’ όλο τον κόσμο και είναι αφιερωμένο στον «Τιτάνα» της Μπαρόκ μουσικής, Αντόνιο Βιβάλντι.

Τα μηνύματα των Προκαθημένων της Εκκλησίας μεταδίδονται στις 12:25.

Οι Ύμνοι της Μ. Εβδομάδας, στις 13:00, στην εκπομπή «Επικράνθη». Ψάλλουν οι Χρόνης Αηδονίδης, Νεκταρία Καρατζή, Δημήτρης Βερύκιος. Απαγγέλλουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Κοραλία Καράντη.

Μη χάσετε, στις 13:30, το δεύτερο και τελευταίο επεισόδιο της βραβευμένης μίνι σειράς «Η Βίβλος: Ιωσήφ», με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μάρτιν Λαντάου, Μόνικα Μπελούτσι.

Μ’ ένα ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα, η εκπομπή «Στα τραγούδια λέμε Ναι», με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Μιχάλη Μαρίνο, στις 22:00, γιορτάζει την Ανάσταση με ανεπανάληπτες λαϊκές επιτυχίες και τον Θέμη Αδαμαντίδη σε μεγάλα κέφια. Μαζί του, ο μετρ του μπουζουκιού Θανάσης Πολυκανδριώτης και οι Χρήστος Δάντης, Έλενα Παπαϊωάννου, Βασιλική Νταντά, Γιάννης Ξανθόπουλος και Γιάννης Αλεξάκης. Επίσης, τραγουδούν οι ηθοποιοί Ελένη Φιλίνη, Νικολέττα Καρρά, Αρετή Πασχάλη, Δημήτρης Γαλάνης και ο Γιάννης Κρητικός με τη λύρα και τις μαντινάδες του. Αυγά με όλη την παρέα τσουγκρίζουν οι Μάρα Δαρμουσλή, Φανή Γεωργακοπούλου, Καλή Δάβρη, Πένυ Αγοραστού, Ρένος Ρώτας, Τέτα Σαββάτη.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Στις 10:40, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Συγκατοικώντας με τους αγίους» με την υπογραφή του Πάνου Χαρίτου, που εστιάζει στον Ιορδάνη ποταμό και στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου.

Ακολουθεί, στις 11:30, σε Α΄ μετάδοση, το ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Κουνενάκη, «Το πανηγύρι των βοσκών», που μας ταξιδεύει στην Κάσο και στην πλούσια μουσική και χορευτική παράδοσή της. Ένα γνήσιο γλέντι του λαϊκού πολιτισμού μας, σε έρευνα και σκηνοθεσία της Μαρίνας Κουνενάκη.

Στις 13:00, η εκπομπή «Το αλάτι της γης», με τον Λάμπρο Λιάβα, μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι, με γιορταστικά τραγούδια μουσικές και χορούς από τον Μωριά, τη Ρούμελη, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Τη συναυλία-αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο θα απολαύσετε, στις 17:20, σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση, με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Μαζί με τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη εμφανίζονται οι Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Μακεδόνας και Ασπασία Στρατηγού. Ενορχήστρωση-μουσική διεύθυνση: Χάρης Ανδρεάδης

Ένας ανεπανάληπτος Πράκτωρ 007, στις 22:00. Μη χάσετε την περιπέτεια «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Ο κόσμος δεν είναι αρκετός», με τους Πιρς Μπρόσναν, Σοφί Μαρσό, Ρόμπερτ Καρλάιλ.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

«Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης», στις 10:30. Το ντοκιμαντέρ μάς δίνει εικόνες για την προετοιμασία της Ανάστασης, με γυρίσματα στο παραδοσιακό χωριό του Κρούστα και στα κοσμοπολίτικα κέντρα του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στις 11:00 ακολουθεί, σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση, το μουσικό υπερθέαμα «Βιβαλντιάνο 2012», με τον Γιάροσλαβ Σβέτσενι, έναν από τους καλύτερους σύγχρονους Τσέχους βιρτουόζους του βιολιού και τον ροκ πιανίστα και συνθέτη Μίχαλ Ντβόρακ.

«Το αλάτι της γης» με τον Λάμπρο Λιάβα, στις 13:00, μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό πασχαλινό γλέντι με γιορταστικά τραγούδια και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Μια εξαιρετική μουσική παράσταση, στις 22:00, με τον Σταμάτη Κραουνάκη, σε Α΄ μετάδοση: «Όλοι ένα – Φίλα με», που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΕΡΤ2

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

H Ακολουθία του Εσπερινού και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στις 08:00, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας.

Στις 16:45, το επικό θρησκευτικό δράμα «Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (The Greatest Story Ever Told), σε σκηνοθεσία Τζορτζ Στίβενς με τους Μαξ φον Σίντοφ, Τσάρλτον Ίστον, Σίντνεϊ Πουατιέ. Η ζωή του Ιησού από τη Ναζαρέτ στην πλέον πολυδιάστατη κινηματογραφική εκδοχή της.

Η Ακολουθία της Αναστάσεως, στις 23:00, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Γιορτάζουμε με πασχαλινά τραγούδια και χορούς από τη σειρά εκπομπών «Ελληνική μουσική παράδοση», στις 07:00.

Ακολουθεί, στις 08:30, το λαογραφικό ντοκιμαντέρ «Ήχοι και χρώματα της Πασχαλιάς και της άνοιξης», σε σκηνοθεσία Χρήστου Ράλλη, με πασχαλινά τραγούδια, χορούς, έθιμα, λαϊκά δρώμενα, τοπία και εικόνες ζωής από τη Δυτική Θεσσαλία.

«Πάσχα στη Σαντορίνη», στις 09:30, από τη σειρά «Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες» με τη Βίκυ Τσιανίκα.

Ένα μαγικό ταξίδι, στις 10:00, στα μοναστήρια της Κόνιτσας και ειδικότερα την Ιερά Μονή Στομίου, μέσα από τα «Φωτεινά μονοπάτια» με την Ελένη Μπιλιάλη.

Ο Εσπερινός της Αγάπης, στις 11:00, από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Στις 00:35, από το Θέατρο Παλλάς, το νέο μουσικό έργο του συνθέτη και ερμηνευτή Πασχάλη Τόνιου με τίτλο «Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός», βασισμένο στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή. Μια μοναδική μουσικοαφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του σατιρικού ποιητή, στην οποία συμμετείχε πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η εκπομπή «Εκτός Αθηνών» με τον Χρήστο Μυλωνά, στις 06:00, γιορτάζει στα πανέμορφα Γιάννενα, παρέα με τους Θανάση Πολυκανδριώτη, Κατερίνα Κόρου, Λευτέρη Μυτιληναίο, Σάββα Σιάτρα, Γιάννη Κατέβα, Θεόφιλο, Μαρία Σκουλά, Βάσω Χαρακίδα, Ηλία Υφαντίδη και τους Κουρήτες της Κρήτης.

Στις 08:30, το ντοκιμαντέρ «Συγκατοικώντας με τους αγίους» με την υπογραφή του Πάνου Χαρίτου, εστιάζει στην Ιερουσαλήμ και αναφέρεται στη θρησκεία, στην πολιτική, στους θρησκευτικούς ηγέτες, στην αντιπαράθεση και στην κατοχή. Εξετάζει τη σχέση με τη θρησκεία, εκείνων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν δίπλα στα Άγια Προσκυνήματα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών.

Στις 20:30, η εκπομπή «Το Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει την απολαυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Το στραβόξυλο» (1940), με τον Γιάννη Γκιωνάκη.

ΕΡΤ3

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Στις 07:30, το ντοκιμαντέρ «Ιστορικά προσκυνήματα» [In search of hidden holy sites] μας ταξιδεύει στην Πάτμο, το νησί του Αιγαίου το οποίο απέκτησε τη φήμη του από την Αποκάλυψη. Δημοφιλής προορισμός για τους χριστιανούς, ιδιαίτερα η σπηλιά της Αποκάλυψης, όπου σχίστηκε ο βράχος σε τρεις μικρότερες σχισμές που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, και από εκεί ακουγόταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης.

Αμέσως μετά, στις 08:15, μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη η καθιερωμένη πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, «Ρέκβιεμ του Μότσαρτ», που πραγματοποιήθηκε την 1η Απριλίου στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ερμήνευσε το συγκλονιστικό «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, τις «Ελεγείες στα οράματα 7 αγγέλων» του Μιχάλη Οικονόμου, καθώς και την «Ταφή» του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Άλλη μία ξεχωριστή συναυλία παραδομένη στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας θα απολαύσετε στις 09:45, με τίτλο «Πάσχα το ελληνικόν». Πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2018 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης. Τα αγαπημένα τροπάρια «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», «Τον Νυμφώνα Σου βλέπω», το λαοφιλές Τροπάριο της Κασσιανής και τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής είναι μερικές μόνο από τις μελωδίες που ακούγονται κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ. Αφηγείται η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη. Συμμετέχει ο Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι». Τιμητική συμμετοχή ο Άρχων Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος.

Στις 11:30, σε Α’ μετάδοση, δείτε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε 23 πόλεις της ΝΑ Μεσογείου, με πρωταγωνιστή τον Απόστολο των Εθνών. Το χρονικό μιας ιστορίας γεμάτης μηνύματα για την πίστη, την αγάπη, την Ανάσταση, τη γνώση, την προσευχή, την ελευθερία, την ανιδιοτέλεια, την αυτοθυσία.

Για τους πιστούς, η Βίβλος δεν είναι απλά κείμενα σχετικά με τον Θεό, αλλά είναι ο ίδιος ο Λόγος του Θεού. Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη, με τίτλο «Βίβλος», μεταδίδεται στις 15:00.

Ένα οδοιπορικό στα πάνω από 200 μεγάλα και σπουδαία μοναστήρια που κτίστηκαν στους Αγίους Τόπους. Οι τελευταίοι Ελληνορθόδοξοι μοναχοί, φύλακες των πανάγιων προσκυνημάτων της Παλαιστίνης, εξιστορούν προσωπικές μαρτυρίες και καταθέτουν την αγωνία τους για το μέλλον της Αγιοταφιτικής Κοινότητας, στις 17:00, στο ντοκιμαντέρ «Αγιοταφίτες», του Νίκου Βεζυργιάννη.

Η Ακολουθία της Αναστάσεως, στις 23:30, σε απευθείας μετάδοση από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Στις 08:30, η Πασχαλινή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει την αριστουργηματική «Συμφωνία της Αναστάσεως» του Μάλερ. Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, μαζί με την ΚΟΘ, δύο σπουδαίες λυρικές τραγουδίστριες και δύο χορωδίες σε πλήρη σύνθεση, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η εξ Ανατολών προσκεκλημένη Istanbul European Choir. Δ/νση Ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

Στις 10:00, ο Εσπερινός της Αναστάσεως, σε απευθείας μετάδοση από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Η εορταστική «Κυριακή στο χωριό», στις 13:30, πηγαίνει στο χωριό Κάψια Αρκαδίας.

Χριστός Ανέστη με ήχους και χορούς λεβέντικους και με το κόκκινο κρασί, ντόπιο και φημισμένο… Πασχαλιάτικη γιορτή, σ’ ένα σκηνικό βγαλμένο από τη νοσταλγία, δίπλα στο μαγευτικό ελατοδάσος του Μαινάλου και με τους περίπου 200 κατοίκους του χωριού, να σιγοτραγουδάνε για τη Λαμπρή όλοι μαζί, στέλνοντας τις ευχές τους στους ξενιτεμένους συγγενείς τους. Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα. Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης

Τα ελληνικά πασχαλόγιορτα παρουσιάζει, στις 15:00, η εκπομπή «Κάθε τόπος και τραγούδι- Στις Πασχαλιές της Ελλάδας», με τον Γιώργη Μελίκη. Ήθη, έθιμα, επιτελεστικοί χοροί με όλους τους θρησκευτικούς και παραδοσιακούς υπομνηματισμούς και αναφορές στην κορυφαία αυτή γιορταστική περίοδο του ορθόδοξου Πάσχα. Σκηνοθεσία: Μανώλης Ζανδές

Η Άγρια Δύση συναντά τους ορμητικούς ήχους της Ιταλίας, σε Α’ μετάδοση, στη μοναδική συναυλία που έχει προγραμματιστεί, στις 22:30, με τίτλο «Ένιο Μορικόνε: Μια «άγρια» συναυλία». Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας, υπό τη διεύθυνση της Sarah Hicks, με σολίστ την Tuva Semmingsen, τον σαξοφωνίστα Hans Ulrik και τη χορωδία Danish National Concert Choir, παρουσιάζουν τη μουσική για τον κινηματογράφο του Μορικόνε.

ΔΕΥΤΕΡΑ TOY ΠΑΣΧΑ

Ένα αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού έχει προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, η ΕΡΤ3 για την επομένη του Πάσχα.

Στις 22:30, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, σε Α’ μετάδοση, το ελληνικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017, «Dance Day», σε σκηνοθεσία Sofia Nikiforova. Το καλοκαίρι του 2016, το μεγαλύτερο πάρκο της Μόσχας, το VDNH, διοργάνωσε τριήμερο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών. Το κινηματογραφικό συνεργείο παρακολούθησε πάνω από 200 χορογράφους και χορευτές γύρω από το πάρκο κατά τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την παρουσίαση περίπου 60 διαφορετικών χορευτικών παραστάσεων.

Η βραδιά κλείνει, στις 23:15, με μια μοναδική παράσταση χορού, σε Α’ μετάδοση, με τίτλο Τα μπαλέτα του Μόντε Κάρλο: Nacho Duato/Joseph Hernandez. Δύο σπουδαίοι χορογράφοι δημιουργούν για την ομάδα χορού Les Ballets de Monte Carlo δύο έργα απίστευτης ομορφιάς και δεξιοτεχνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα αριστούργημα το οποίο, σύμφωνα με τους κριτικούς, έχει φτάσει σε ύψη που μέχρι τώρα ήταν αδύνατο για το τοπίο των σύγχρονων τεχνών.

www.ert.gr

Keywords
πασχα, ΕΡΤ, πασχα 2012, προγραμμα, κυριακη του πασχα, τέτα σαββάτη, Μιχάλης Κακογιάννης, το νησι, θεατρο, ερτ1, ερτ3, σαββατο, ανάσταση, ροκ, μπεν, κυριακη, αιγαιο, δευτερα, κρητη, ελλαδα, δραμα, μαξ, αθηνα, θεσσαλονικη, συμμετοχή, κοθ, istanbul, european, dance, sofia, καλοκαιρι, ert, ομαδα διας, μονικα βασιλειου, δωρο πασχα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, βικυ σταματη, κωστας καρρας, η ζωη, εγκωμια, ελενη, θεατρο παλλας, γνωση, εθνικη, εικονες, ερτ3, ευχες, ηθοποιοι, ηθοποιος, θρακη, ιερουσαλημ, λυρα, μουσικη, νησι, ντοκιμαντερ, νταλαρας, ξανθοπουλος, ταινιες, τραγουδια, υμνοι, χορος, χρωματα, αγαπη, αυγα, αγωνια, αλατι, ανάσταση, αποκαλυψη, απλα, αρετη, ασια, γαλανης, αφιερωμενο, βικυ, βιβλος, βραδια, γευση, γεωργιου, γιαννενα, γλεντι, γνησιο, γρηγορης, γυρισματα, δαντης, δευτερο, διευθυνση, δειτε, δρωμενα, δυναμικο, δυτικη, ελενα, εθιμα, ευκαιρια, αιθουσα, ηθη, ελευθερια, εργα, ερευνα, ζωη, ζωης, η φωνη, θεια λειτουργια, θεσσαλια, θρησκεια, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, ιησου, ιστορικο, κακογιαννης, κειμενο, κοθ, κρασι, κωμωδια, λειτουργια, μακεδονια, μαξ, μεγαρο μουσικης, μηνυματα, μινι, μοτσαρτ, μπεν, μαρια, ναζαρετ, νιαρχος, νυμφιος, ομαδα, ποιηση, οραματα, παθος, παλλας, παρουσιαση, πιστη, υπογραφη, προγραμματα, ροκ, σαββατο, σειρες, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, συχνοτητες, τέτα σαββάτη, τοπια, τριημερο, φαναρι, φεστιβαλ, φυσικα, φημη, φωνη, χρηστος, ψαθα, αδυνατο, βηματα, δημητρης, ελληνικα, φυλακες, γιορτη, ηγετες, ηπειρο, ιδιαιτερα, istanbul, κειμενα, κωστας, ορχηστρα, σκηνη, sofia, σπηλια, ταξιδι, θανασης, θεια, european
Τυχαία Θέματα