ΠΓΔΜ: Υπό εξέταση το ενδεχόμενο χρήσης προσωρινής ονομασίας

18:11 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΠΓΔΜ θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, όπως αναφέρεται σε επαναδιατυπωμένο δημοσίευμα των Financial Times.

Την ανάγκη να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την Τετάρτη θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει – θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ θα μεταφέρει σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Γ. Χαν: Λύση αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη

Την ανάγκη να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιόραν Γιάεβ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε ότι οι «σχέσεις καλής γειτονίας» είναι ουσιαστικής σημασίας και προσέθεσε ότι η εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι αναγκαία για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Ο Γ. Χαν εξήγησε ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής, χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και γι΄ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας που θα είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη. «Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση, είναι θέμα συμβιβασμού», ανέφερε ο Γ. Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό αν όλες οι πλευρές προσέλθουν στις συζητήσεις με «ανοιχτό μυαλό».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και πως χρειάζεται τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα