Πολύ κοντά σε συμφωνία με την τρόικα - Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη

01:37 12/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στις έξι το απόγευμα την Τρίτη στο Μέγαρο μαξίμου, μεταφέρεται το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μετά και τη μαραθώνια σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών κυβερνητικού κλιμακίου με τους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των δανειστών.

Προηγήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής της τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς όπως και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Στο κορυφαίο

επίπεδο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ενώ δήλωσε ότι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί η φορολογία για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα - μίλησε για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν από το απόγευμα οι επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τους Γιάννη Στουρνάρα, Χρήστο Σταϊκούρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Γιάννη Βρούτση καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το ζήτημα της για τις ρυθμίσεις τόσο των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετείχε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, «η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς.

Την Τρίτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση παραγόντων του Υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, της τρόικας.

Προς συμφωνία φαίνεται να οδηγούνται και οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αποχωρώντας ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο.

Από την πλευρά του, παράγοντας του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο μας. Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία πρότασης. Στόχος είναι να κλείσει το θέμα αύριο, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια». Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος αξιωματούχος εάν η ρύθμιση θα είναι ταυτόσημη για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/12/12), και από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις, οι 392.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές.

Σχετικές ειδήσεις;

Μηνύματα προς την τρόικα από τον Σαμαρά που αποκλείει νέα μέτρα λιτότητας

Συνεχής η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τη διαθεσιμότητα

Διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή της τρόικας

Keywords
Τυχαία Θέματα