Πολυτεχνείο Κρήτης: Ανακοίνωση για την τηλεκπαίδευση από τους εκλεγμένους με την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ

16:00 29/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πολλές ανεπάρκειες στο εκπαιδευτικό σύστημα που οφείλονται στην υποχρηματοδότησή του, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους, οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική, στους συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή την απόφαση του υπουργείου για το «νέο πανεπιστήμιο» με τα «προγράμματα εξ’ αποστάσεως».

«Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους και δεν μπορεί να αποτελέσει

προϋπόθεση ώστε να εξεταστούν οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου», επισημαίνουν οι φοιτητές οι οποίοι παράλληλα θέτουν και των εργαστηρίων που δεν πραγματοποιούνται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η απόφαση του υπουργείου για το «νέο πανεπιστήμιο» με τα «προγράμματα εξ’ αποστάσεως» φέρνει στην επιφάνεια ένα σωρό από ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού συστήματος που οφείλονται στην υποχρηματοδότηση από το κράτος. Βέβαια η πολυήμερη αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια δεν σταματά τις συμφωνίες ιδρυμάτων- επιχειρήσεων που στοχεύουν το κέρδος, πατώντας στην ανάγκη των φοιτητών να μην χάσουν το εξάμηνο.
Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους και δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση ώστε να εξεταστούν οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την απρόσκοπτη παρακολούθηση όλων των φοιτητών αλλά ειδικά σε περιπτώσεις εργαστηρίων που είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα δεν εξασφαλίζει την σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.
Λαμβάνοντας υπόψη το ότι η πλειοψηφία των φοιτητών έχουν επιστρέψει στον τόπο κατοικίας τους δεν είναι δεδομένη η πρόσβαση στον εξοπλισμό που απαιτείται για τα ηλεκτρονικά μαθήματα όπως η σταθερή γραμμή Ιnternet με ικανοποιητική ταχύτητα, υπολογιστής με κάμερα και μικρόφωνο αλλά ακόμα και τα συγγράμματα που δεν είναι εξασφαλισμένα και οι φοιτητές δεν γνωρίζουν πώς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Πώς είναι δυνατόν να ξεκινάνε εργαστήρια υποχρεωτικής παρακολούθησης χωρίς την ομαλή λειτουργία των τηλεμαθημάτων; Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιείται σωστά το μάθημα χωρίς τις βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες, όπως η ζωντανή διδασκαλία, η επαφή δια ζώσης με τον διδάσκοντα, με τον συμφοιτητή.
Για παράδειγμα:
• Το εργαστήριο της μικροβιολογίας του 2ου εξαμήνου του ΜΗΠΕΡ χρειάζεται φυσική παρουσία για να διεξαχθεί, αφού τα υλικά για τις εργαστηριακές ασκήσεις βρίσκονται -αυστηρά- μόνο στο εργαστήριο.
• Όπως και τα εργαστήρια φυσικής του 2ου εξαμήνου των ΗΜΜΥ και ΜΗΧΟΠ όπου χρειάζεται εξοπλισμός που υπάρχει στα εργαστήρια για τα πειράματα.
• Αντίστοιχα για το εργαστήριο βασικής θεωρίας κυκλωμάτων του ΗΜΜΥ
• Ενώ τα εργαστήρια των προγραμματισμών που γίνονται σε ΜΗΠΕΡ,ΗΜΜΥ απαιτούν βαριά προγράμματα που δεν σηκώνουν οι προσωπικοί υπολογιστές όλων των φοιτητών.
Και αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα καθώς αφορά μια σειρά εργαστήρια, μαθήματα, ασκήσεις υπαίθρου σε κάθε σχολή του Πολυτεχνείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να παρθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα ώστε κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις.
• Με ευθύνη του υπουργείου και των διοικήσεων να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές αλλά και καθηγητές πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες, δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet. Εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων για τη σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του μαθήματος. Άμεσα να χορηγηθούν δωρεάν συσκευές (tablet, laptop) σε όσους φοιτητές δεν έχουν, ως αναγκαία εργαλεία για την εκπαίδευσή .
• Το πανεπιστήμιο να απαιτήσει ΤΩΡΑ έκτακτη χρηματοδότησηαπο το κράτος για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
• Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό επιστημονικά καταρτισμένο.
• Να παραδοθούν ταχυδρομικά τα συγγράμματα άμεσα σε όλους τους φοιτητές δωρεάν σε όποια διεύθυνση ο καθένας επιλέξει με ευθύνη του κράτους.
• Διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές

Ταυτόχρονα απαιτούμε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των φοιτητών αλλά και την διασφάλιση των σπουδών τους. Συγκεκριμένα:

• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
• Στο πλαίσιο του ΕΣΥ να γίνεται η παρακολούθηση της υγείας όλων των φοιτητών και των καθηγητών και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής
• Να γίνου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των εστιών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυτεχνείο Κρήτης, Ανακοίνωση, ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ,polytechneio kritis, anakoinosi, panspoudastiki