Πόσο η θρησκεία επηρεάζει το βάρος και το ύψος των παιδιών

09:14 28/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση στο ερώτημα: Αν το φύλο, η θρησκεία και ο τόπος διανομής αποτελούν παράγοντες παχυσαρκίας επιχειρεί να δώσει έρευνα που εκπόνησαν οι: Μπογιατζίδης Ε., Δαλάκης Α., Παπανικολάου Ε., Κούλη Ο. & Μιχαλοπούλου Μ. του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σ.Ε.Φ.Α.Α.

«Η μέτρηση του βάρους, του ύψους και της περιφέρειας μέσης ως επιλεγμένοι δείκτες παχυσαρκίας είναι ασφαλής και επιβεβαιωμένες μετρήσεις προκειμένου να παρακολουθήσουμε την σωματική διάπλαση των μαθητών στο σχολείο.» δηλώνουν οι ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 614 μαθητές-τριες (327 αγόρια & 287 κορίτσια)

της Ξάνθης και των έξι τάξεων του δημοτικού σχολείου, με Μ.Ο. ηλικίας 9,1 έτη. Σε όλους τους μαθητές-τριες μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος και η περιφέρεια μέσης, με τα λιγότερα δυνατά ρούχα και χωρίς παπούτσια, με ζυγαριά ακριβείας 100gr, αναστημόμετρο με ακρίβεια cm και μεζούρα με ακρίβεια cm. Οι μαθητές-τριες που μετρήθηκαν κατοικούσαν είτε στην πόλη της Ξάνθης είτε στα χωριά του νομού που μπορεί να βρίσκονταν στο βουνό ή στον κάμπο. Οι μαθητές-τριες ήταν επίσης και χριστιανοί (239) και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα (375).

Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η παρακολούθηση της πορείας των επιλεγμένων δεικτών παχυσαρκίας των μαθητών-τριών του νομού προκειμένου να δούμε την πορεία των μαθητών μιας και υπάρχει σε εξέλιξη μία έρευνα 7 ετών στον νομό από την συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης διακύμανσης two way ANOVA έδειξαν ότι το φύλο και η θρησκεία δεν είχαν στατιστικά σημαντική αλληλεπίδραση για το βάρος και το ύψος, αλλά παρουσιάστηκε κύρια επίδραση του φύλου των μαθητών στο δείκτη μάζας του σώματος (ΒΜΙ).

Όσον αφορά την περιφέρεια μέσης δεν υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ του φύλου και της θρησκείας αλλά υπήρξαν κύριες επιδράσεις και για το φύλλο και για την θρησκεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν διαφορές μεταξύ των μαθητών όσον αφορά την διαφορετική θρησκεία τους. Οι διαφορές που παρουσιάστηκαν θεωρούνται από τους ερευνητές περιορισμένες παρόλο που υπήρξαν. Η διαφορετική θρησκεία κυρίως στους μουσουλμάνους μαθητές που κατοικούν στα χωριά του νομού προϋποθέτει ένα σχετικά αυστηρό πρόγραμμα που δεν δίνει πολλές ευκαιρίες ελεύθερης κίνησης και άρα ένα σχετικά περιορισμένο αποτέλεσμα στους επιλεγμένους δείκτες παχυσαρκίας που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνα τους μετρώντας τους μαθητές-τριες για τις ίδιες παραμέτρους στα πλαίσια διαφορετικών εποχών (χειμώνας – καλοκαίρι) και παρακολουθούν επίσης τα παιδιά με βηματόμετρα προκειμένου στο τέλος της χρονιάς να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για αυτό που υπάρχει. Η συνεχής παρακολούθηση έχοντας τον συγκεκριμένο παράγοντα (διαφορετική θρησκεία) στο μυαλό μας χρειάζεται να έχει σταθερή πορεία προκειμένου να μπορεί να φανεί αν το πρόγραμμα που ακολουθούν ειδικά οι μαθητές των χωριών και δη οι μουσουλμάνοι έχει να επιδείξει κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τους μαθητές-τριες που έχουν μετρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ερευνητές στις συγκεκριμένες ομάδες προσπαθούν να προτείνουν συγκεκριμένα προγράμματα διατροφής και άσκησης εξωσχολικά προκειμένου να περιορίσουν τις κακές διατροφικές συνήθειες που παρατηρήθηκαν στις συγκεκριμένες ομάδες.φώτο:αρχείο ΕΡΤ

The post Πόσο η θρησκεία επηρεάζει το βάρος και το ύψος των παιδιών appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα