Προσοχή για το ψάρι Λαγοκέφαλο

07:39 9/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την προσοχή των κατοίκων της Κρήτης και ειδικά των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων για το ψάρι Λαγοκέφαλος, με την επισήμανση ότι είναι εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο εάν καταναλωθεί, ενώ δεν υπάρχει αντίδοτο στη τοξίνη που περιέχει, εφιστά η διεύθυνση Αλιείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα της Κρήτης,

στην οποία αναφέρεται ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί εάν καθαριστεί κατάλληλα.
Σημειώνεται πως η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας, με τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν 2 άτομα στην Κύπρο.
Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.
Τέλος αναφέρεται ότι λόγω της πρόσφατης διάνοιξης της νέας διώρυγας του Σουέζ, πιθανόν νέα είδη να εμφανιστούν για πρώτη φορά. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους, αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν, να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στα τμήματα Αλιείας ή να επικοινωνούν με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών .

Keywords
Αναζητήσεις
lagokefalo
Τυχαία Θέματα