Πρόστιμα για παραβάτες και νέες δοκιμασίες για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης

16:16 11/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς δικύκλων και Ι.Χ, καθώς και αλλαγές στον τρόπο έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης, προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε χθές στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης. Στα 400 ευρώ εκτινάσεται το πρόστιμο για οδηγούς λεωφορείου ή φορτηγού που οδηγούν χωρίς δίπλωμα ενώ για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης ΙΧ τα υποχρεωτικά μαθήματα αυξάνονται σε 25 απο 20 που ήταν εως τώρα."Ακριβές" αλλαγές για την έκδοση του διπλώματος οδήγησης και πολλαπλασιασμό των προστίμων για τους παραβάτες οδηγούς
φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι οδηγοί IX και δικύκλων που εντοπίζονται να οδηγούν χωρίς δίπλωμα θα καταβάλλουν 200 ευρώ πρόστιμο, ενώ αν πρόκειται για οδηγό λεωφορείου ή φορτηγού το πρόστιμο εκτινάσσεται στα 400 ευρώ.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα πρακτικής οδήγησης για ΙΧ αυξάνονται σε 25 αντί για 20 και για δίκυκλα σε 14 από 10. Προϋπόθεση για τα ξεκινήσει κάποιος πρακτικά μαθήματα να έχει περάσει τα σήματα .Τα καινούργια ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια και ο εξεταζόμενος θα περνάει εκ νέου από οφθαλμίατρο και παθολόγο , το κόστος για τους οποίους παραμένει στα 90 ευρώ. Θεσπίζεται επίσης το παράβολο επανεξέτασης κόστους 10 ευρώ.
Νέες δοκιμασίες θεσπίζονται για τους οδηγούς δικύκλων, νέα δεδομένα και για τους εξεταστές. Από το 2015 οι εξεταστές υποχρεωτικά θα είναι πτυχιούχοι και όταν απορρίπτουν έναν εξεταζόμενο θα πρέπει να αναγράφουν στο ειδικό έντυπο την ακριβή αιτιολογία της απόρριψης. Οι εξεταστές υποψήφιων οδηγών θα επιτηρούνται προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα