Σάμος: Η ΝΔ για το μεταναστευτικό-Αντιδράσεις στους Μανωλάτες

09:48 20/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Σάμο επισκέπτεται τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ο βουλευτής Αχαΐας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο βουλευτής Αχαΐας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση για τα μέλη και τους φίλους του κόμματος τη Δευτέρα το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

Την Τρίτη θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ενώ θα έχει συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο.

ΝΟΔΕ Σάμου: «Απειλείται η κοινωνική συνοχή του νησιού»

Με νέα

ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ ΣΑΜΟΥ αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω του μεταναστευτικού καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη την κυβέρνηση για την όλη την κατάσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών περί άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, περί ενίσχυσης των υπηρεσιών Ασύλου, περί ταχείας εξέτασης των αιτημάτων, τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί και η Σάμος αντιμετωπίζει, για μια ακόμη φορά, μια κατάσταση που είναι αποκαρδιωτική και εύθραυστη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες – μετανάστες. Το Κέντρο Υποδοχής καταρρέει καθώς η δυναμικότητά του είναι για 800 άτομα (που και αυτή πλέον αμφισβητείται) την στιγμή που οι οι ροές συνεχίζονται αμείωτες και απειλητικές. Το πιο επικίνδυνο όμως, είναι ότι πλέον απειλείται η ίδια η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, την οποία πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε.» και καταλήγει η ΝΟΔΕ Σάμου στην ανακοίνωση ζητώντας :

-Την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Η διαμονή των προσφύγων/ μεταναστών πρέπει να είναι προσωρινή και οι ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες να μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός όσων μένουν στο νησί δεν μπορεί να υπερβαίνει του αριθμού που αντιστοιχεί στην χωρητικότητα στο ΚΥΤ (800 άτομα).

– Την άμεση ενίσχυση με προσωπικό του λιμενικού και της αστυνομίας ώστε να μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των προσφύγων – μεταναστών.

-Την ταχύτατη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων θα πρέπει άμεσα να μειωθεί με την ενίσχυση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό.

– Την ταχεία επαναπροώθηση στην Τουρκία, για όσους η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.

Αρνούνται την εγκατάσταση μεταναστών στους Μανωλάτες

Το ενδεχόμενο της εγκατάστασης μεταναστών στο χωριό των Μανωλατών απέρριψαν οι κάτοικοι σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Οι κάτοικοι του χωριού δήλωσαν ότι οι Μανωλάτες δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις ασφαλούς παραμονής των ανθρώπων αυτών (συγκοινωνία, σχολείο, ιατρείο, αστυνομία, καταστήματα κτλ.).

«Η διαβίωσή τους θα είναι δύσκολη σε ένα απομακρυσμένο και ορεινό χωριό με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα αισθάνονται εγκλωβισμένοι, πιθανό να δημιουργήσει και αίσθημα ανασφάλειας στους λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ζήτησαν τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, δήλωσαν κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δεύτερου Hot Spot , ούτε και δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης.

Τέλος αποφάσισαν να συμμετέχουν στην συγκέντρωση της κίνησης πολιτών ΣάμοςSOS στις 22 Οκτωβρίου και καλούν μαζί τους πρόσφυγες και μετανάστες στην διεκδίκηση των κοινών αιτημάτων τους.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα