Σεμνή τελετή για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Ικαρίας από τον οθωμανικό ζυγό

18:01 17/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μια σεμνή τελετή οι Ικαριώτες και οι καλεσμένοι τους, τίμησαν την 108η επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τον Οθωμανικό ζυγό.

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Κηρύκου, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, Ευσέβιου, και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Αγίου Κηρύκου. Παρόντες ο υφυπουργός Άμυνας, Α. Στεφανής, ο βουλευτής του νομού Σάμου, Χ. Στεφανάδης, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κ. Μουντζούρης, οι δήμαρχοι Ικαρίας και Ανατολικής Σάμου, Ν. Καλαμπόγιας και Γ.

Στάντζος, οι ηγεσίες του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωπος της Πανικαριακής Αδελφότητας και των Συλλόγων Παλλινοστούντων και Ιωάννης Μελάς.

Για την επέτειο μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Κούτη.
“Στις 17 Ιουλίου 1912 εκδηλώθηκε, προς γενική, κυριολεκτικά οικουμενική, έκπληξη για το Ικαριακό τόλμημα, η επανάσταση της Ικαρίας κατά των Τούρκων”, σημειώνει ο Σήφης Στενός και συνεχίζει: “Δεν ήταν όμως για τους Καριώτες, κεραυνός εν αιθρία. Υπήρξαν ικανά αίτια για να την προκαλέσουν”, όπως “η προσπάθεια τουρκικής αφομοίωσης, τα εμπόδια στην καλλιέργεια καπνού, η υποχρεωτική στράτευση των νέων, η εγκατάσταση Τουρκικού Πρωτοδικείου και οι νέες συνθήκες που επικράτησαν με τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο (1911)επιτάχυναν τις εξελίξεις. «Σαν έτοιμοι από καιρό», οργάνωσαν μυστικά όλη την Ικαρία και παρά τη διστακτικότητα της Αθήνας, που κρατούσε μυστική την προετοιμασία για τους Βαλκανικούς πολέμους, αποφάσισαν την εξέγερση για τις 9 Ιουλίου και την εκδήλωσαν τελικά στις 17. Άρχισε από τις Ράχες και τον Εύδηλο, αναίμακτα, και ακολούθησε η πολιορκία του Αγίου Κηρύκου, με την τελική παράδοση και τη χωρίς εκδικητικές πράξεις μεταφορά των Τούρκων στη Σάμο και από εκεί στο Τσεσμέ.

Η εγκαθίδρυση της «Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας», όπως ζήτησε η Αθήνα μέχρι να κηρυχθεί ο πόλεμος κατά της Τουρκίας, με επικεφαλής 3 Δημογεροντίες ήταν πλέον γεγονός.
Η επιτυχία της, όμως, όπως και η εδραίωση και η οργάνωση της νέας «Πολιτείας» δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Και εδώ φάνηκε, παρά τα προβλήματα, η ικανότητα αυτοδιοίκησης των Καριωτών και υπερνίκησης εγωισμών και τοπικισμών καθώς και η μεγαλοψυχία τους.

The post Σεμνή τελετή για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της Ικαρίας από τον οθωμανικό ζυγό appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα