«Σώστε τη Μιανμάρ» – Πλωτή διαμαρτυρία κατά του πραξικοπήματος

12:28 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως η πρώτη στα παγκόσμια χρονικά «πλωτή διαμαρτυρία» χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία των πολιτών της Μιανμάρ κατά την έκτη ημέρα των διαδηλώσεων ενάντια στο πραξικόπημα. Με βάρκες σχημάτισαν κλοιό στη λίμνη Inle, ζητώντας την απελευθέρωση της υπό κράτηση νομπελίστριας Aung San Suu Kyi και άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων.

Demonstrators in Myanmar opposing the military's takeover held a "floating

protest" on Inle Lake, calling for the release of the country's detained leader Aung San Suu Kyi and other elected officials. pic.twitter.com/1wH3utFb45

ABC News (@ABC) February 12, 2021

Συνθήματα με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας, υψώθηκαν από τις βάρκες ενώ κυριάρχησε η έκκληση: «Σώστε τη Μιανμάρ». Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση του στρατού και συγκεντρώνονται καθημερινά στους δρόμους με το ίδιο αίτημα.

(The world first floating demonstration)

FIGHT FOR DEMOCRACY

Protest against military dictatorships.
Inlay Lake,Southern Shan State Myanmar.

Crd. TNaing Tun
Photo credit to owners

#Feb11Coup#WhatIsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/mKg19LcI3u

Winnie Phyo (@winnie_phyo) February 11, 2021

Οικονομικές κυρώσεις σε 10 ηγέτες και τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του πραξικοπήματος Min Aung Hlaing, καθώς και του αναπληρωτή του, Soe Win επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο πραξικοπηματίες αντιμετώπιζαν ήδη αμερικανικές κυρώσεις για την εμπλοκή τους στις επιθέσεις του στρατού κατά των Ροχίνγκια, μουσουλμανική εθνοτική μειονότητα που τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι ο στρατός προσπάθησε να εξοντώσει τον Αύγουστο του 2017 μέσω γενοκτονίας μετά από δεκαετίες καταπίεσης.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Myint Swe, τον πρώτο αντιπρόεδρο της χώρας, και τρεις άλλους υπολοχαγούς στρατηγούς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τέσσερις στρατιωτικούς ηγέτες που διορίστηκαν σε θέσεις υπουργικού συμβουλίου.

‘Εχουν επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τριών επιχειρήσεων που ελέγχονται από τον στρατό.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε εκτροπή της αμερικανικής βοήθειας ύψους 42,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για «υποστήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών», όπως ανακοινώθηκε.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα