Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Ν. Αναστασιάδης: «Τεστ για τον Ερντογάν η Γενεύη»

20:40 26/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Αθήνα μεταβαίνει την Παρασκευή o Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό,

στις 12 Ιανουαρίου. Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας στην διάσκεψη, Ο Κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε το γεγονός «ιστορική στιγμή» και «τεστ για τον Ερντογάν».

«Για πρώτη φορά απέναντι μας θα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση», τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επισημαίνει ότι «αυτή την ιστορική στιγμή όχι μόνο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε αλλά να την αναδείξουμε», σημειώνοντας πως «αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο φιλόδοξος στόχος επίτευξης λύσης είναι εφικτός», υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα και απτά βήματα, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Εξάλλου, σε δικό του άρθρο ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν ‘Αιντε, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση μιας συνολικής λύσης, η οποία είναι πιθανή εντός του 2017».

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος υποστηρίζοντας ότι «το αποτέλεσμα της ώρας της αλήθειας δεν είναι προδιαγεγραμμένο», ενώ επισήμανε ότι «εγγυήσεις δεν μπορούν να υπάρχουν, ούτε μεταμφιεσμένες, ούτε καλοντυμένες, ούτε σε νέα συσκευασία».

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αντικείμενο την προετοιμασία της συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου.

Σχετική είδηση: Ν. Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν διαφωνίες με την Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα