Στην Αθήνα το πρώτο Forum για την Κυκλική Οικονομία

14:35 8/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και ταμεία θα ενεργοποιηθούν το προσεχές διάστημα για την κυκλική οικονομία, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Αθήνα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβερνητική πολιτική για την κυκλική οικονομία βασίζεται στους εξής 4 άξονες:

Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική
– Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία
– Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή
– Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.

Για τη χρηματοδότηση της κυκλικής οικονομίας τα εργαλεία, όπως είπε ο υπουργός είναι:

– Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα
– Η απελευθέρωση εσόδων Πράσινου Ταμείου για προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων
– Έως το Μάιο θα υπάρξει προκήρυξη 2 δράσεων από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας και το ΕΣΠΑ ενώ
Νέα εργαλεία και Ταμεία θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-27 καθώς και η προετοιμασία για τη νέα δεκαετία 2020-30, «τη δεκαετία που μπορεί και πρέπει να είναι η δεκαετία των μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών για τη χώρα» όπως είπε.

Μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η έγκαιρη & αποτελεσματική προετοιμασία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-27. Θα είναι η προετοιμασία για τη νέα δεκαετία 2020-30, τη δεκαετία που μπορεί & πρέπει να είναι η δεκαετία των μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών για τη χώρα pic.twitter.com/W21PbzP46v

— Γιάννης Δραγασάκης (@YDragasakis) April 8, 2019

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας (εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, μείωση της πλαστικής σακούλας, «Κλεισθένης», όπου ορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων κ.ά.) και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη νέων εργαλείων στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Σημείωσε πως μετά την επεξεργασία με τον υπ. Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, ειδικού νομοθετικού πλαισίου, από φέτος ξεκινά η τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων εκ μέρους των ΟΤΑ. «Θα είναι πιο ακριβή η ταφή στην οποία θα προβαίνει κάθε δήμος, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση ανάλογα με τον βαθμό ανακύκλωσης που θα επιτυγχάνει» είπε. Υπενθύμισε, δε, την κατάργηση του φόρου ταφής και τη μετατροπή του σε εισφορά κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, όπως είπε, επίκεινται συζητήσεις για το βιοαέριο, για τα φάρμακα, τα τρόφιμα κ.ά.

«Θέλουμε η κυκλική οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα, όπως είναι το περιβάλλον. Θέλουμε η κυκλική οικονομία να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλο πλάνο επιβίωσης και προκοπής για τον πλανήτη. Η συμμαχία για το κλίμα είναι η προοδευτική συμμαχία για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος, αλλά ευκαιρία» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει ετοιμάσει δυο μεγάλες δράσεις για τις υποδομές και για την περιβαλλοντική βιομηχανία. «Ταυτόχρονα, δουλεύουμε σε συνεργασία με τους ευρωπαικούς θεσμούς στον τομέα των προτύπων. Αυτές είναι οι άμεσες δράσεις» όπως είπε.

Σε ότι αφορά στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εξελίξεις σχετικά με την κυκλική οικονομία αλλά κυρίως να ακολουθήσει τους ενεργειακούς στόχους, αντιμετωπίζει προβλήματα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Μήνυμα Τίμερμανς και Calleja

Στην καταλληλότητα της στιγμής για την ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας και τη λήψη αποφάσεων από τις κοινωνίες της Ευρώπης, αναφέρθηκε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φραντς Τίμερμανς ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών, που στηρίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τώρα είναι η στιγμή, οι οικονομίες να αναδημιουργηθούν με βάση τις αλλαγές, που συντελούνται στο περιβάλλον, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και ευχήθηκε το 1ο Forum να είναι η αρχή μόνον πολλών άλλων.

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ιδέας της κυκλικής οικονομίας, εξήρε, με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κυκλική Ανάπτυξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη», Daniel Calleja. Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους χρειάζονται την κυκλική οικονομία.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους και σε λίγο ένας πλανήτης δεν θα είναι αρκετός» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί και μία τεράστια ευκαιρία όχι μόνον προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την οικονομία, την εργασία, την επιχειρηματικότητα. «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Να κινηθούμε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πολλαπλασιάσουμε την αξία των φυσικών πόρων» είπε ο κ. Calleja, αναφέροντας ως παράδειγμα start up επιχείρηση με μότο «See to see» και αντικείμενο την κατασκευή γυαλιών οράσεως και ηλίου με πρώτη ύλη το πλαστικό, που συλλέγεται από τις θάλασσες.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει προτάσεις για κυκλική οικονομία. Κι όπως τονίζω πάντα, μην το κάνετε για το περιβάλλον. Κάντε το για την επαγγελματική σας πρόοδο. Το μέλλον μπορεί να είναι θετικό. Στην Ελλάδα λέτε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» κατέληξε ο ομιλητής.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα