Συνελήφθη Μεξικανός που προστατευόταν από πρόγραμμα του Ομπάμα για μετανάστες

10:38 15/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης στις ΗΠΑ, συνέλαβαν έναν 23χρονο Μεξικανό, ο οποίος είχε φτάσει παράνομα σε αμερικανικό έδαφος όταν ήταν παιδί και στη συνέχεια, απέκτησε άδεια εργασίας στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τη μήνυση που έχει κατατεθεί κατά της σύλληψής του, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σιάτλ.

Οι δικηγόροι του 23χρονου Ντάνιελ Ραμίρεζ Μεντίνα υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη

φορά υπό την παρούσα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που γίνεται σύλληψη ατόμου που προστατεύεται από την ειδική νομοθεσία (Deferred Action for Childhood Arrivals, or DACA). Το πρόγραμμα, εφαρμόστηκε από το 2012 από τον Ομπάμα, προκειμένου νεαροί μετανάστες να μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο σχολείο, αλλά και να εργαστούν.

«Ελπίζουμε πως αυτή η κράτηση έγινε από λάθος» δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του 23χρονου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο των αρμόδιων υπηρεσιών μετανάστευσης στις ΗΠΑ Ρόουζ Ρίτσεσον, «ο Ραμίρεζ συνελήφθη για την εμπλοκή του σε συμμορία, την οποία παραδέχτηκε και αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, η Ρίτσεσον αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πώς οι υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο 23χρονος ήταν μέλος συμμορίας.

«Αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι σε συμμορία» τόνισε ο δικηγόρος του Ίθαν Ντέτμερ. «Όσο ήταν υπό κράτηση, δέχτηκε επανειλημμένες πιέσεις από πράκτορες να ομολογήσει ότι ήταν μέλος συμμορίας».

Ο Ραμίρεζ, ο οποίος δεν έχει ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του πατέρα του στο Σιάτλ από αξιωματικούς των αρμόδιων υπηρεσιών μετανάστευσης.

Τον Ιανουάριο, σε συνέντευξη του στο ABC News, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται μια νέα πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών που προστατεύονται από την ειδική νομοθεσία DACA, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα σχέδια.

«Βρίσκονται εδώ παράνομα. Δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Έχω μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Θα έχουμε πολύ δυνατά σύνορα» είχε τονίσει στη συνέντευξη ο Τραμπ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα