Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα - Τελικές αποφάσεις στη σύσκεψη των αρχηγών

21:10 1/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τέσσερα καυτά θέματα, το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η κινητικότητα στο δημόσιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που επιστρέφει την Πέμπτη. Καθώς εκφράζονται ενστάσεις και διαφοροποιήσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη σε νέα
σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Υπό τη σκιά της κυπριακής κρίσης, ξεκινά ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με στόχο να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο, με τον Αντώνη Μανιτάκη να δηλώνει ότι η τρόικα δε θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ζητά ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης την Τετάρτη καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση τους στο αίτημα της τρόικας για παράταση για ακόμα ένα χρόνο της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχουν κάποιες «εκπτώσεις» στο τέλος ακινήτων, η τρόικα ζητά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί απόκλιση στα δημοσιονομικά μεγέθη .

Ανοικτά ως ζητήματα διαπραγμάτευσης, παραμένουν και οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες με τους δανειστές να προτείνουν 36 δόσεις και την Ελλάδα 48 αλλά και η ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών καθώς με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Στα θετικά περιλαμβάνεται ο περιορισμός στην υστέρηση των τελικών πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Στο τέλος Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση αιτημάτων 3,2 δισ. ευρώ ενώ οι τελικές πληρωμές ξεπέρασαν το 1,5 δισ.

«Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό, καθώς τα θεσμικά και τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται», υποστήριξε την Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Η επίσκεψη της τρόικας ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι μια ανοιξιάτικη εκδρομή, αλλά να εγκυμονεί κίνδυνους για νέους εκβιασμούς, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας, μετά από συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Έχουμε πέσει στα βράχια και χρειάζεται αλλαγή πορείας, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ δεσμεύτηκε για την επαναφορά του κατωτάτου μισθού στην προ μνημονίου περίοδο και στην τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι είναι γνωστή η αδυναμία του κ.Τσίπρα στην κινδυνολογία, αλλά διαψεύδεται συνεχώς.

«Έτσι θα συμβεί και αυτή τη φορά. Η κυβέρνηση οδηγεί σταθερά τη χώρα μακριά από τα επικίνδυνα βράχια του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις στελεχών του για την οικονομία και την παραμονή στο ευρώ εξαπέλυσε και το γραφείο Τύπου της ΝΔ καλώντας τον κ.Τσίπρα και τις συνιστώσες της ανευθυνότητας, όπως αναφέρει, να σιωπήσουν.

«Στο ίδιο έργο θεατές. Η τρόικα ερχεται να επιβάλει απολύσεις στο δημόσιο, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και χαράτσι στα ακίνητα, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει σήμερα 1η Απριλίου ότι δήθεν θα διαπραγματευθεί σκληρά», ανέφεραν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Η τρόικα και η συγκυβέρνηση της υποταγής φέρνουν απολύσεις, περικοπές και νέα υφεσιακά μέτρα, εκτιμά, σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή.

Η συγκυβέρνηση αναζητά δικαιολογίες και τρόπους για να συνεχίσει την επιβολή του εξοντωτικού χαρατσιού, επιβεβαιώνοντας ότι, όπως και τα άλλα βάρβαρα μέτρα, δεν είναι προσωρινό, παρατηρεί το ΚΚΕ.

Κρίσιμη θεωρείται και η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων καθώς μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ.


Σχετικές ειδήσεις:

Συνεχείς συσκέψεις για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα θέματα και οι απόψεις των εταίρων

Ο Τσίπρας σε «ενοικιαζόμενους» εργαζομένους της Εθνικής

Σ. Κεδίκογλου: Ο κ. Τσίπρας έχει αδυναμία στην κινδυνολογία

N. Mαριάς: Πρωταπριλιά η διαπραγμάτευση για το ΕΕΤΗΔΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα