«Θερμό» επεισόδιο στη Βουλή - Ναζιστικοί χαιρετισμοί για την αποβολή βουλευτή της Χρυσής Αυγής

12:46 17/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τον φρούραρχο της Βουλής κάλεσε εντός της αίθουσας της ολομέλειας ο αντιπρόεδρος του σώματος Γιάννης Δραγασάκης προκειμένου να επιβάλλει στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο την ποινή της μομφής και της αποβολής από την αίθουσα λόγω των υβριστικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια τοποθέτησής
του, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης σχετικά με την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Επικράτησε πανδαιμόνιο στην αίθουσα με ανταλλαγή βαρύτατων χαρακτηρισμών ύβρεων και εν τέλει αποχώρησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την ολομέλεια. Σύμφωνα με το οπτικοακουστικό υλικό, που τηρείται από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, την ώρα που αποχωρούσαν τα «αίματα άναψαν» και ακούστηκε κάποιος βουλευτής να επαναλαμβάνει τρεις φορές τo ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler». Το υλικό βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ η Χρυσή Αυγή κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντία.

Ο προεδρεύων Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για προσβολή του Κοινοβουλίου. Αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα χαρακτηρίζει η ΝΔ την προσπάθεια, όπως σημειώνει, των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο. «Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει» δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο.Η ενεργοποίηση των διατάξεων για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά κρίθηκε αναγκαία από τον κ. Δραγασάκη όταν ο κ. Ηλιόπουλος χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι «ο μίστερ Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» και «ονειρεύεται να ξυπνήσει και να γίνει πρωθυπουργός».

Στις προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη για την αποβολή του, ο κ. Ηλιόπουλος επέμεινε χαρακτηρίζοντας «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανα τους.

«Φύγετε για να μην σας διώξουμε εμείς» είπε ο κ. Δραγασάκης και όταν ο βουλευτής επέμεινε, του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του καλώντας στην αίθουσα τον φρούραρχο.

Η απόφαση του κ. Δραγασάκη χειροκροτήθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. «Xειροκροτείστε γίδια» ήταν η αντίδραση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

Ο βουλευτής αποχώρησε τελικά μαζί με την Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής.

Την ώρα όμως που απομακρύνονταν από την αίθουσα ακούστηκε η ναζιστική πρόκληση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ρεπορτάζ επανέλαβαν ειρωνικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε λίγο αργότερα η Χρυσή Αυγή έσπευσε να κατηγορήσει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το ναζιστικό χαιρετισμό.

«Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Σπύρος Κοντονής μιλώντας στον Βήμα FM 99,5 απέρριψε τις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής λέγοντας πως προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα «αποκρύπτωντας σκοπίμως πράγματα, γιατί θέλουν να δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στράφηκαν προς το προεδρείο για να διαματυρηθούν, λέγοντας "τι heil Hitler, τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται!"». Επίσης έκανε λόγο πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ανάκληση στην τάξη, η στέρηση λόγου στη συνέχεια και, τελικά, η μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, είναι τα τρία από τα τέσσερα πειθαρχικά μέτρα που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και εφαρμόστηκαν, για πρώτη φορά σήμερα, σωρευτικά σε βουλευτή.

Αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα, χαρακτηρίζει η ΝΔ την προσπάθεια, όπως σημειώνει, των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο «χρησιμοποιώντας ακραία προσβλητικές, υβριστικές και αγοραίες εκφράσεις». Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι δεν το κατανοούν, ή αρνούνται επιμόνως να το συνειδητοποιήσουν, ότι η Βουλή έχει κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, χωρίς εξαιρέσεις. «Η Βουλή είναι ο Ναός της Δημοκρατίας και, είναι φυσικό, όσοι δεν ασπάζονται τις αρχές της, να μην αντέχουν και τους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού», συνεχίζει, ενώ ασκεί κριτική και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ακολουθώντας το παράδειγμα των Χρυσαυγιτών, καταφέρθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμά να ξεχνά ο κ. Τσίπρας τους βουλευτές του κόμματός του, που έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ας είναι βέβαιοι όλοι ότι δεν θα αφήσουμε την υπόθεση της Δημοκρατίας να γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σε απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η ΝΔ δεν λέει να βάλει μυαλό! Η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, έγινε με εντολή του προέδρου της, κ. Σαμαρά, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες της, στο ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ, της οποίας τα καμώματα είδε όλη η Ελλάδα σήμερα.Η συνέχιση από την πλευρά της, της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, δείχνει ακριβώς ότι αβαντάρει τη ΧΑ και τη λογική της».

Ορθή χαρακτηρίζει την απόφαση του προεδρείου για την μομφή στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης. «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή. Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μανιάτης. Και εκφράζει την ελπίδα «όλοι να κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Σε ανακοινωσή της η ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να μετατρέψει την ολομέλεια της Βουλής σε αρένα απέτυχε.
«Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Η προσπάθεια απέτυχε. Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται. Για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» του υπουργείου Δικαιοσύνης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Γ. Δραγασάκης: Προσβολή του Κοινοβουλίου

«Σήμερα στη Βουλή δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν.

Ως Προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και βεβαίως τον Πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό που έτυχε σε μένα η ευθύνη να κάνω».
Keywords
Τυχαία Θέματα