Τηλεφωνική παρέμβαση Νίμιτς σε Ζάεφ για τις δηλώσεις περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα – Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

16:26 4/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τηλεφωνική παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Από

τη Νέα Πέραμο και τη Σχολή Πυροβολικού όπου παραβρέθηκε για τον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Πριν από λίγο πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι έκανε λόγο για συμφωνία φιλίας και συνεργασίας.

«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ», είπε ο κ. Μποσνιακόφσκι μιλώντας στο Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία Πρεσπών που να καθορίζουν τα δικαιώματα χρήσης των γλωσσών στις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει μια βασική αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.

Τη μη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή ζήτησε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το στίγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δύο παρεμβάσεις του χθες Δευτέρα. Η πρώτη ήταν στο Ίλιον στη δυτική Αθήνα όπου σημείωσε ότι οι δηλώσεις Ζάεφ επιβεβαιώνουν τη ΝΔ για όσα έλεγε περί επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγο αργότερα από το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητήριο ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η στάση του για μη ψήφιση της συμφωνίας είναι γνωστή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε με δήλωσή του στην κάμερα λέγοντας «ότι η αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Μλώντας στο ΣΚΑΙ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι με ευθύνη του πρωθυπουργού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να διαπραγματευτεί μόνος του την ώρα που του επεσήμαναν την ανάγκη για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει εθνική γραμμή στο ζήτημα.

Κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε, μιλώντας στην ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ της ΕΡΤ, ο Βασίλης Λεβέντης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προκαλέσει μέσα στον Ιανουάριο πολιτικές εξελίξεις.

«Οι δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδονικής γλώσσας» επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό βολεύει τα σχέδια των εμπνευστών της – τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ – προκειμένου να διαιρούν τους λαούς» τονίζει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα