Το 7ο θύμα του κορονοϊού στη Λέσβο- Συσκέψεις με κλιμάκιο από το Υπ. Υγείας

12:02 3/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Άλλος ένας ασθενής με κορωνοίό κατέληξε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα που είναι το 7ο θύμα του κορωνοϊού στο νησί. Τα τέσσερα περιστατικά μόλις σε λίγες μέρες. Χθες άλλα τέσσερα θετικά κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε για τη Λέσβο ο ΕΟΔΥ μεταξύ των οποίων δύο σε χωριό του δήμου Δυτικής Λέσβου.

Στο νοσοκομείο 23 άνθρωποι νοσηλεύονται,  οι δύο διασωληνωμένοι.

Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στο ΚΥΤ Μόριας   κλιμάκιο του

Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σήμερα στο νησί .

Στις 9:00 το πρωί σύσκεψη στο νοσοκομείο θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ, του διοικητή της 2ης ΥΠΕ και του προέδρου του ΕΚΑΒ . Ακολούθως με τη συμμετοχή της περιφέρειας και των δύο δήμων του νησιού αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων που διαχειρίζονται την πανδημία στο νησί, σύσκεψη πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην περιφέρεια.

Εν τω μεταξύ δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί το καίριο αίτημα του ιατρικού συλλόγου Λέσβου να τοποθετηθεί μοριακός αναλυτής για μαζικά και άμεσα τεστ στο ΚΥΤ της Μόριας αλλά και της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας των 62 κλινών που εγκαινίασε ο υπουργός μετανάστευσις στις 20 Αυγούστου αλλά ακόμα δε λειτουργεί.

Όσον αφορά τον μοριακό αναλυτή η περιφέρεια δια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη υγείας δεσμεύθηκε ότι θα προμηθευτεί τρία τέτοια μηχανήματα για τα τρία ΚΥΤ των νησιών αλλά περιμένει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην αγορά τους.

Κλειστά παραμένουν και τα ιατρεία covid της περιφέρειας στα ΚΥΤ αφού έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δεν έγινε νωρίς η επαναπροκήρυξη θέσεων ιατρών, ενώ για πολεοδομικές παραβάσεις είχε κλείσει ο δήμος Μυτιλήνης την οργανωμένη δομή για εξέταση και νοσηλεία covid περιστατικών στο ΚΥΤ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι, όπως προβλέπει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα αναλάβουν την οργάνωση και λειτουργία του ΚΥ υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ.

Ο ιατρικός σύλλογος Λέσβου με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς επαναλαμβάνει τα αιτήματα για συντονιστικό,  μοριακό αναλυτή και στελέχωση του ΚΥ στο ΚΥΤ Μόριας, διαπιστώνει ότι είναι πρακτικά αδύνατη η ιχνηλάτηση στο ΚΥ και σημειώνει ότι από τις 12 Αυγούστου ως και σήμερα (28/08/2020) έχουν βεβαιωθεί με μοριακή εξέταση περισσότερα από 100 κρούσματα στο νησί μας . Το νησί έχει ελάχιστη τουριστική   κίνηση, και η διασπορά αφορά τον τοπικό πληθυσμό. Περαιτέρω , η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60, σε αντίθεση με ότι αναφέρεται για άλλα νησιά όπου τα κρούσματα αφορούν πολύ μικρότερες ηλικίες.

The post Το 7ο θύμα του κορονοϊού στη Λέσβο- Συσκέψεις με κλιμάκιο από το Υπ. Υγείας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα