Τοπόσημα του 1821 | Μεσολόγγι

22:02 14/4/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες, το1821 | Μεσολόγγι, μια πόλη ηρώων. Η Ιερά Πόλις, όπως αποκαλείται το Μεσολόγγι , είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αγώνα του 1821 και για αυτό υπάρχουν στην πόλη παντού μνημεία: η μεγαλοπρεπής πύλη της Εξόδου, ο κήπος των Ηρώων και άλλα πολλά.
Δύο αιώνες μετά το ξέσπασμα του Αγώνα για την Παλιγγενεσία, το σύγχρονο Μεσολόγγι φέρει ακόμα την μνήμη της Ελληνικής επανάστασης.
Πώς κυλούσε η ζωή στο Μεσολόγγι στις αρχές του 19ου αιώνα; Με ποιο τρόπο έφτιαξε την οχύρωση ο Κοκκίνης;

Βρίσκεται πράγματι η καρδιά του Λόρδου Βύρωνα θαμμένη στον Κήπο των Ηρώων; Πόσες φορές το χρόνο γίνεται το πανηγύρι του Αη-Συμιού; Ποια τα μυστικά της μεσολογγίτικης φορεσιάς; Τί είναι η ‘αφρίνα’;
Τα ‘Τοπόσημα του ‘21’ ακολουθούν την ιστορική διαδρομή με αφετηρία την Επανάσταση και προορισμό την καθημερινότητα του σήμερα. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας και της ψηφιακής απεικόνισης, θα μεταφερθούμε στο Μεσολόγγι του Αγώνα, θα παρακολουθήσουμε εμβληματικούς πίνακες να ζωντανεύουν. Θα επισκεφτούμε τα τοπόσημα που συνδέθηκαν με την εθνεγερσία : τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη με την Παιδούλα, τα πολυάριθμα μνημεία των Φιλελλήνων, το μνημείο του Λόρδου Βύρωνα. Θα επισκεφτούμε την Λιμνοθάλασσα και θα συναντήσουμε σημερινούς κατοίκους της πόλης, που θα μοιραστούν μαζί μας συναισθήματα, εικόνες και αξίες που τους κληροδοτήθηκαν.
Το τέταρτο επεισόδιο από τα Τοπόσημα του ’21, αφορμή για ταξίδι μίας ώρας στο Μεσολόγγι της θυσίας αλλά και της πνευματικότητας. Παρελθόν και παρόν παίρνουν τη θέση τους στην ιστορία.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Παρουσίαση: Γρηγόρης Τζιοβάρας
Concept: Αναστασία Μάνου
Σενάριο: Γρηγόρης Τζιοβάρας,
Script: Βάσω Χρυσοστομίδου
Δ/ση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης
Δ/νση φωτογραφίας: Μιχάλης Μπροκαλάκης
Μοντάζ:Ηρακλής Φίτσιος
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Πλατύραχος
VFX :White fox animation department, Newset ltd
Εxecutive Producer Αναστασία Μάνου



Το άρθρο Τοπόσημα του 1821 | Μεσολόγγι εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα