Τουρκία: Τουλάχιστον 54 άνθρωποι πνίγηκαν στη λίμνη Βαν

12:58 21/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τους 54 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τη βύθιση τον περασμένο μήνα ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες στη λίμνη Βαν στην ανατολική Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη, μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες επιχειρήσεων αναζήτησης.

Το σκάφος είχε ανατραπεί αργά το βράδυ στις 27 Ιουνίου και ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών αυξάνεται σταθερά από τότε. Τουλάχιστον δύο παιδιά αναφέρθηκαν μεταξύ των νεκρών.

Το

ατύχημα συνέβη στη λίμνη Βαν, μια μεγάλη εσωτερική λίμνη στην ανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Οι μετανάστες διέσχιζαν τη λίμνη με ένα αλιευτικό σκάφος, προσπαθώντας να αποφύγουν τα αστυνομικά σημεία ελέγχου στους αυτοκινητόδρομους, στο ταξίδι τους προς τη δυτική Τουρκία.

Το πλοιάριο πιστεύεται ότι μετέφερε 70 έως 80 άτομα, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη στρατιωτική αστυνομία από έναν από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με τους New York Times. Η δήλωση, που αποδίδεται στον Medeni Akbas, ανέφερε ότι η ομάδα περιελάμβανε ένα ή δύο παιδιά και πέντε ή έξι γυναίκες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου, έκανε λόγο για 55 έως 60 επιβαίνοντες.

Ο Akbas είναι ο μόνος επιζών που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής.

Φωτό: DHA via AP

Συνελήφθη μαζί με τέσσερις άλλους, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 17 ακόμη άτομα. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ένας συγγενής του του ζήτησε να βοηθήσει στη μεταφορά των μεταναστών κατά μήκος της λίμνης και του πρόσφερε 110 δολάρια για να προσέχει τον κινητήρα του σκάφους και να βοηθήσει σε περίπτωση που θα ξέσπαγαν συγκρούσεις μεταξύ των επιβατών.

Περισσότεροι από 21.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην επαρχία Βαν μέχρι στιγμής αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, The New York Times

Σχετική είδηση: Πολύνεκρο ναυάγιο στη λίμνη Βαν της Τουρκίας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα