Τρίκαλα: Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

20:36 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα έχει Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι Απορριμμάτων, θα έχει προχωρήσει την κομποστοποίηση και η ανακύκλωση θα γίνεται με τρόπο που οι δήμο να ανακυκλώνουν το 50% των απορριμμάτων εντός των διοικητικών τους ορίων. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να μην υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων στις πόλεις, αλλά με τοπική συνεννόηση να γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, με τους δήμους να έχουν σε αυτό πρωταρχικό ρόλο.

Είναι ορισμένοι από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Εθνικού

Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο στα Τρίκαλα στην 11η πανελλήνια σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Για τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, η τριήμερη σύνοδος θεωρείται ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς δόθηκε η δυνατότητα να καταγραφούν οι δράσεις των Τρικάλων και της περιφέρειας Θεσσαλίας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και να συζητηθούν οι νέες εξελίξεις στον ίδιο τομέα.

Ο κορμός των συζητήσεων καθοριστικός για το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι αφορά την υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α). Πανελλήνια Σύνοδος Φο.Δ.Σ.Α. (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων). Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΠΑΔΥΘ Α.Ε., της ανώνυμης εταιρείας δέκα ΟΤΑ Τρικάλων και Καρδίτσας που διαχειρίζεται την ανακύκλωση και της οποίας προεδρεύει του ΔΣ. Η εταιρεία, ως ανώνυμη, ως εταιρεία Δήμων και ως αναπτυξιακή, είναι το μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην αποκομιδή, «τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα, μακριά από συνθήματα, ιδεοληψίες και νομικές ακροβασίες», τόνισε ο Δήμαρχος. Και τα παραδείγματα από την ΠΑΔΥΘ ήταν σαφή: Χωροθέτηση ΧΥΤΑ, ΣΜΑΥ, ΚΑΔΥ – Ετοιμασία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ώριμη μελέτη – Συγκεκριμένα βήματα για τα «πράσινα σημεία» και τη διαλογή στην πηγή – αξιοζήλευτες επιδόσεις σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο (2.535.680 € κύκλος εργασιών για το 2016). Επομένως, το «κόσμημα στην Αυτοδιοίκηση», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαστεργίου, είναι το μοντέλο που θα μας βοηθήσει «να αλλάξουμε. Να δούμε χωρίς παρωπίδες την πραγματικότητα».

Στην παρούσα φάση, κοινή διαπίστωση ήταν ότι η χώρα πρέπει να επισπεύσει, ώστε να πετύχει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και να φτάσει στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία σε επίπεδο Θεσσαλίας το 86% των απορριμμάτων θάβονται, με το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο της χώρας να είναι στο 80%. Ο στόχος είναι να θάβεται το 30%. Αποτέλεσμα πάντως της υφιστάμενης πρακτικής είναι η χώρα να δέχεται υψηλά πρόστιμα, λόγω της μη θεσμοθέτησης και εφαρμογής ενός πλαισίου, το οποίο από τη μία πλευρά θα διαφυλάττει το περιβάλλον και από την άλλη θα ανοίγει παραγωγικές θέσεις σε κάθε δήμο. Ειδικά ως προς το τελευταίο, ο υπουργός έκανε αναφορά στην κυκλική οικονομία , όπως αυτή έχει οριστεί εδώ και χρόνια από την ευρωπαϊκή επιτροπή, με μια διαχείριση απορριμμάτων ικανή να παράγει πόρους που θα στοχεύει στη μέγιστη αξιοποίηση και χρήση όλων των πρώτων υλών, των προϊόντων και των αποβλήτων, εξοικονομώντας ενέργεια, μειώνοντας τους ρύπους και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα θα οδηγεί και σε οικονομικά οφέλη.

Όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα, ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι από πλευράς της κυβέρνησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες ενίσχυσης και στήριξης των ΟΤΑ στην προσπάθεια μέσα από την δυνατότητα χρηματοδότησης αλλά και την ενίσχυση σε προσωπικό. Τέλος, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αναθεώρησης κανονισμού καθαριότητας από τους ΟΤΑ κατά τρόπο που να διέπει κάθε επιχείρηση.

Απεργία

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας (την ώρα που εξελισσόταν η σύνοδος και η επακόλουθη συνέντευξη τύπου του κ. Φάμελλου δεν είχε αποφασιστεί η αναστολή της απεργίας) ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι είναι θεμιτές οι κινητοποιήσεις κάθε κλάδου, ωστόσο, συνέστησε προσοχή στους εργαζόμενους να μην εμπλακούν στις κομματικές αντιδικίες για το θέμα. «Δώσαμε περισσότερα από αυτά που ζητούσαν», τόνισε ο υπουργός για την ΠΟΕ-ΟΤΑ, επανέλαβε τα της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης και υπογράμμισε την θέση της κυβέρνησης να παραμείνει ο τομέας της καθαριότητας στους δήμους και σε δημόσιο έλεγχο. Το ίδιο επεσήμανε παρενθετικώς και για το θέμα του νερού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης.

Σε καλό επίπεδο

Τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας η Κωτσός επεσήμαναν ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε πολύ καλό στάδιο σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Τέλος, κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης ο οποίος τόνισε ότι τα χρήματα που διατίθενται για την διαχείριση αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φτάνουν ποτέ στην τοπική αυτοδιοίκηση τουλάχιστον όχι στο βαθμό που να επαρκούν για συλλογικά έργα. Εκφράζοντας με αγανάκτηση, ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη στήριξη στο δύσκολο έργο όχι μόνο της διαχείρισης, αλλά ούτε καν της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η 11η πανελλήνια σύνοδος ΦοΣΔΑ είναι τριήμερη. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, με επίσκεψη στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Τρικάλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα