Τρίκαλα: Παρουσία Απ. Κακλαμάνη η 73η επέτειος της “Μάχης της Πόρτας” στην Πύλη

16:53 8/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Mε επίσημο προσκεκλημένο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, γιορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή, 12 Ιουνίου, στην Πύλη Τρικάλων η 73η επέτειες από την ιστορική “Μάχη της Πόρτας”, της πρώτης οργανωμένη μάχης ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τον Δήμο Πύλης, θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία

της Πύλης, με την προσέλευση των επισήμων, επιμνημόσυνη, κατάθεση στεφάνων και παρουσίαση τραγουδιών της Αντίστασης από τη Μουσική Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου. Θα ακολουθήσει κεντρική ομιλία από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Το ιστορικό της “Μάχης της Πόρτας”
Στο ιστορικό της “Μάχης της Πόρτας” αναφέρεται ο Δήμος Πύλης, όταν στις 8 και 9 Ιουνίου 1943, στον ιστορικό χώρο της Πόρτας στην Πύλη Τρικάλων, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική πολεμική σύγκρουση με τα Ιταλικά φασιστικά στρατεύματα. Διακόσιοι δέκα Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4.000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα, με τεθωρακισμένα. Στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε η κρίση, μετά την αποτυχία της συγκεκριμένης μάχης, γι’ αυτό και λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησε και παραδόθηκε. Πρωταγωνιστής της ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα