Βαρύ το «κατηγορώ» του Συμβουλίου Εφετών για τον Άκη Τσοχατζόπουλο

19:47 11/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Ένα καλοστημένο σχέδιο μέσα από πλήθος offshore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών , όπως αποκαλύπτει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχε καταστρώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος με τους συγκατηγορουμένους του προκειμένου να σβήνουν τα ίχνη από τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει μαζί
με άλλα 18 άτομα στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με το βούλευμα, ήταν ο άνθρωπος που διηύθυνε την οργάνωση και κατένειμε τους ρόλους, μαζί με τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα.

Ως προσωπικότητα που «ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα», περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Με το παραπεμπτικό για 19 από τους αρχικά 21 κατηγορούμενους βούλευμα τους (αρ. 545/2013), οι Εφέτες θεωρούν ότι ο προσωρινά κρατούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοι του αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση, με δομή και συγκεκριμένους ρόλους που «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1998 και δραστηριοποιήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να αποκρυβούν «σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου». Κατά την κρίση των εφετών, όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην οργάνωση αναλόγως του ρόλου που είχε ο καθένας.

Δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο οι δικαστές τοποθετούν τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα ως το νούμερο 2 στην οργάνωση της οποίας τη δράση χρονολογούν από το 1998 έως τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2010

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορούμενών του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους ,ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιριών, στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο ίδιος(ο Ακης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης», αναφέρεται στο βούλευμα

Για τον άλλοτε στενό συνεργάτη και συγκατηγορούμενο πλέον του πρώην υπουργού, Γιάννη Σμπώκο, το βούλευμα μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο κ. Τσοχατζόπουλος «ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της».

Για το ακίνητο της Ακρόπολης το βούλευμα τονίζει ότι η προφυλακισμένη σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, το απέκτησε με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που προερχόταν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του συζύγου της, ενώ επισημαίνεται ότι με σκοπό τη συγκάλυψη προέλευσης χρημάτων προέβη σε εργασίες ανακαίνισης, ύψους τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος για την προσωρινά κρατούμενη κόρη του βασικού κατηγορούμενου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Με το ίδιο βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο απορρίπτει το αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου για συνέχιση της ανάκρισης προκειμένου να εξετεστούν και τα τότε μέλη του ΚΥΣΕΑ που έλαβαν τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς θεωρούν ότι το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκενρωθεί έως τώρα είναι επαρκές για να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα