Βράβευση της μαθητικής ομάδας «Plaisiobots» από τον Κ. Χατζηδάκη

11:02 5/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μαθητική ομάδα «Plaisiobots» κατέκτησε την πρώτη θέση στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής παρουσιάζοντας το «έξυπνο» μπαστούνι που βοηθά στη μετακίνηση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Κατά την εκδήλωση βράβευσης των παιδιών, τα οποία κλήθηκαν στο υπουργείο και έλαβαν συμβολικό βραβείο, στη γλώσσα Μπράιγ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά με το γεγονός: «μας κάνει διπλά υπερήφανους. Αφενός γιατί αναδείχθηκαν πρώτοι στον κόσμο, κερδίζοντας ομάδες από χώρες

με μεγάλη τεχνολογική παράδοση, όπως η Νότιος Κορέα και η Ρωσία. Αφετέρου, γιατί ανέπτυξαν μια ιδέα εξαιρετικά χρήσιμη για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης που μπορεί να τους διευκολύνει να μετακινούνται καθημερινά με ανεξαρτησία και ασφάλεια».

Η ομάδα «Plaisiobots» συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της «Πλαίσιο». Αποτελείται από τέσσερις νέους, τον 16χρονο Χρίστο, την 15χρονη Ίριδα, την 14χρονη Βασιλική και τον 13χρονο Αλκιβιάδη, που είναι παιδιά και συγγενείς εργαζομένων της εταιρείας.

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρών: η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Πλαίσιο» Κώστας Γεράρδος.

Μιλώντας για το έργο των μαθητών, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε: «Όταν τους ζητήθηκε να δημιουργήσουν ένα ρομπότ, η Ίρις, η Βασιλική, ο Χρήστος και ο Αλκιβιάδης, σκέφτηκαν ποιοι το έχουν περισσότερο ανάγκη. Κι έτσι σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα λευκό μπαστούνι με 3-D αισθητήρα ανίχνευσης για τους συνανθρώπους μας με οπτική αναπηρία». Η ίδια πρόσθεσε ότι η επιτυχία της “Plaisiobots” γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι συστάθηκε και λειτούργησε σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο κύριος Σταμάτης δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τους εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού για τα άτομα με οπτική αναπηρία, ώστε να βελτιώσει τις πολιτικές ενίσχυσης στον τομέα της προσβασιμότητας των ατόμων αυτών. Αναμένουμε τις προτάσεις της ομάδας στο τέλος του μήνα, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία».

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι, πολλές από τις δράσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία όρασης υλοποιούνται μέσω του ΚΕΑΤ (Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών) που έχει ως αποστολή την πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (yeka.gr)

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα