Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

06:47 29/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με 168 «ναι», 123 «όχι» και ένα «παρών», υπερψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
και ΔΗΜΑΡ καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Μαρκόπουλος και Θεόδωρος Σολδάτος. Για τη στάση των δυο βουλευτών ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «κάτι σημαίνει αυτό». «Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ μιλώντας στο Reuters επεσήμανε ότι «σε μία δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει». Περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το «χαράτσι» για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο, ο Υπουργός Οικονομικών.

Δηλώσεις

Για νομοσχέδιο που «επιχειρεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τη ροή χρηματοδότησης και συνεπώς των επενδύσεων», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η τρικομματική κυβέρνηση εργάζεται εδώ και καιρό σκληρά για να παραδώσουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, υγιή, ασφαλή και απαλλαγμένη από βάρη στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής. H εμπιστοσύνη αποκαθίσταται ραγδαία. O μείζον στόχος είναι να αποκτήσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα».

Ο κ. Στουρνάρας έθεσε ως προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, την αναβάθμιση της φορολογικής διοίκησης, τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ανάταξη του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Μπορεί να έχουμε διασχίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, αλλά και το τελευταίο σίγουρα είναι εξίσου δύσκολο λόγω της κόπωσης της κοινωνίας. Δεν πρέπει, όμως, να το βάλουμε κάτω. Δουλεύουμε ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της ξανά» κατέληξε ο υπουργός.

«Εφαρμόζετε την ίδια καταστροφική συνταγή που έχει μετατρέψει τη χώρα σε πειραματόζωο και αποικία χρέους. Έχετε μετατρέψει το κοινωνικό κράτος σε κράτος έκτακτης ανάγκης και τη βουλή σε επικυρωτικό όργανο Πράξεων Νομοθεικού Περιεχομένου», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ως «προοίμιο της καταιγίδας των μέτρων» που προέβλεψε πως θα εφαρμοστούν το καλοκαίρι με «τις ευλογίες της τροϊκα». Ακόμη, αναφέρθηκε και στη δέσμευση του κόμματος του η οποία περιλαμβάνει την εκκίνηση μιας «μεγάλης σύγκρουσης για την ανατροπή του μνημονιακού εφιάλτη».

«Θα δεσμευθούμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε και πως σε αυτή τη σύγκρουση θα πετύχουμε. Όταν οι λαοί θέλουν και δυνατότητα διαπραγμάτευσης υπάρχει, και δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή υπάρχει, και η ακύρωση των μνημονίων θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», κατέληξε ο κ. Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσβάλει τη νοημοσύνη, τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. «Μετά την εμπειρία της Κύπρου κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως είναι η ώρα να τεθούν τόσο το ζήτημα της θέσπισης ενός ενιαίου φόρου ακινήτων όσο και η ώρα της επανεξέτασης της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης. Πρότεινε τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου Κρίσης.

Σε ότι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε σε σκληρό τόνο απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα. «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

Η τροπολογία που προβλέπει την ολιγόμηνη πρόσληψη ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες και Δημόσιες Υπηρεσίες, έφερε νέα μινι κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις κατεβάζουν κι άλλο τον κατώτατο μισθό κάτι που αντέκρουσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αποδεκτή και πρόταση της ΔΗΜΑΡ η οποία προβλέπει την -υπό προϋποθέσεις- εξαίρεση από την καταβολή του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων της κύριας κατοικίας όσων έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα βέλη του προς την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε πως εφαρμόζει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, έριξε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο κ. Πάνος Καμμένος αποχώρησε από το βήμα πριν ολοκληρώσει την ομιλία τους διαμαρτυρόμενος για τη φασαρία και τις συνεχείς διακοπές από άλλους βουλευτές.

«Η αντιπαράθεση πλέον δεν είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο, αλλά για το ποια θα βγάλει την άρχουσα τάξη από την κρίση», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα επιτιθέμενη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο με επαχθή μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φτωχαίνει την Ελλάδα» συμπληρώνοντας πως «αν είναι να σταματήσει η εθνική υποταγή τότε λέμε ακόμα και επιστροφή στη δραχμή

«Στηρίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί πιστεύουμε ότι είναι το διαβατήριο μας για τη σωτηρία της χώρας. Η ΔΗΜΑΡ επενδύει στη σωτηρία της χώρας και αντιπαλεύεται τις δυνάμεις που επενδύουν στην καταστροφή», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης και το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης δήλωσε πως «οι αποχωρήσεις είναι αποσυνδεδεμένες από την κινητικότητα», ενώ κατήγγειλε πως όσοι συγχέουν τις αποχωρήσεις με την κινητικότητα, επιχειρούν καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας στους δημοσίους υπαλλήλους και το κάνουν για μικροκομματικούς σκοπούς.

«Οι αναγκαστικές αποχωρήσεις αποσκοπούν στην ποιοτική βελτίωση του προσωπικού μιας και στη θέση τους τοποθετούμε άξιους και νέους. Χτυπάμε την φαυλοκρατία και την πελατοκρατία», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα μίλησε για «σφαγή και ανθρωποθυσία».

«Δεν θα υπερασπιστούμε αυτό το δημόσιο που φτιάξατε εσείς αλλά αυτό που επιφυλάσσετε στο δημόσιο είναι σφαγή», δήλωσε σε έντονους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ετοιμάζεστε να γυρίσετε το δημόσιο στην σκοτεινή εποχή των πιστοποιητικών πολιτικών φρονημάτων. Τότε απαραίτητα για να προσληφθεί κανείς και τώρα για να μην απολυθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας ο κ. Μανιτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των παλαιών και νέων δηλώσεών χαρακτηρίζοντας «αερολογίες» τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.

Keywords
πολυνομοσχεδιο, γιάννης στουρνάρας, αλέξης τσίπρας, τελος ακινητων, χρυση αυγη, νίκος μιχαλολιάκος, ψηφοφορία, συριζα, ΚΚΕ, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, σημαίνει, σαμαρας, reuters, ελλαδα, στουρναρας, υγιή, βουλη, τσιπρας, καλοκαιρι, βενιζελος, κυπρος, ΦΠΑ, νέα, μινι, καμμενος, μνημονιο, μιχαλολιάκος, δραχμη, συγκεκριμένο, φαυλοκρατία, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, ανεξαρτητοι ελληνες, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, μιχαλολιάκος, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, αλεκα παπαρηγα, βουλευτες, φπα εστιασης, διαβατηριο, βημα, εθνικη, θεμα, κοντρα, κυπρου, σημερινη, σωτηρια, το βημα, ψεματα, ωρα, reuters, ανεργια, βραδυ, γινει, δυνατοτητα, δημοσιο, υπαρχει, εκκινηση, εποχη, υγιή, ιδια, υπηρεσιες, ομιλια, κυβερνηση, κι αλλο, λεει ψεματα, λογο, μειζον, μινι, μειωση, νοημοσυνη, ροη, ρυθμισεις, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνταγη, φαυλοκρατία, ψηφοφορία, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, κομματι, κωστας, ποδια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα