10 αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη που θα σου δώσουν έμπνευση

19:56 18/2/2021 - Πηγή: iPop

Συγγραφέας, δημοσιογράφος, πολιτικός, μουσικός, ποιητής, φιλόσοφος και πάνω απ΄ όλα Άνθρωπος. Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη έχουν ανεκτίμητη αξία και σήμερα, με αφορμή την συμπλήρωση 138 ετών απ’ την γέννησή του, τον τιμούμε. Τα αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη είναι βγαλμένα απ’ τη ζωή και αφορούν τη ζωή. Μπορούν να δώσουν έμπνευση σε όλους μας, σε όποια φάση κι αν βρισκόμαστε, καθώς είναι πάντα επίκαιρα.

Γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου 1883 στο Ηράκλειο της

τουρκοκρατούμενης Κρήτης, ο Νίκος Καζαντζάκης έμελλε να γίνει ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας.

Αποφοίτησε απ’ τη Νομική Αθηνών το 1906 κι αμέσως έφυγε για μεταπτυχιακά στο Παρίσι, όπου επηρεάστηκε απ’ τους Μπερξόν και Νίτσε. Εκείνη ήταν και η στιγμή που ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα γράμματα.

Πολυταξιδεμένος, καθώς ήταν και ανταποκριτής εφημερίδων, ο Έλληνας συγγραφέας είχε υπηρετήσει σε κομβικές θέσεις, όπως εκείνη του συμβούλου λογοτεχνίας στην UNESCO το 1946 και του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Το 1956 έλαβε το Παγκόσμιο Βραβείο Ειρήνης, ενώ ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 9 φορές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, η Εκκλησία της Ελλάδος είχε καταδικάσει το έργο του, ζητώντας μάλιστα μέχρι και τον αφορισμό του, ενώ το 1954, το βιβλίο του «Ο τελευταίος πειρασμός» μπήκε στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Μπορεί να έγινε ευρύτερα γνωστός απ’ τα μυθιστορήματά του, όμως, ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή.

Το έργο του έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες ενώ έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Πέθανε σε ηλικία 74 ετών, αφού νόσησε με βαριάς μορφής ασιατική γρίπη που οδήγησε σε λευχαιμία.

Όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, στον τάφο του χαράχτηκε η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

Ακολουθούν 10 αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη που θα σου δώσουν έμπνευσηΔεν τον φοβάμαι το Θεό, αυτός καταλαβαίνει και συχωρνάει. Τους ανθρώπους φοβάμαι. Αυτοί δεν καταλαβαίνουν και δε συχωρνούνΕρχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει.Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος —αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος— σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται.Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο —ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό.Δεν υπάρχει βαρύτερη τιμωρία από τούτη, να απαντάς στην κακία με καλοσύνη.Να ‘σαι ανήσυχος, αφχαρίστητος, απροσάρμοστος πάντα. Όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να τη συντρίβεις. Η μεγαλύτερη αμαρτία είναι η ευχαρίστηση.Δεν έχουμε παρά μια μονάχα στιγμή στη διάθεσή μας. Ας κάνουμε τη στιγμή αυτή αιωνιότητα. Άλλη αθανασία δεν υπάρχει.Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ.

Τα quotes που δίνουν δύναμη σε κάθε γυναίκα να συνεχίσει να προσπαθεί!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 10 αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη που θα σου δώσουν έμπνευση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νίκου Καζαντζάκη,nikou kazantzaki