10 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο

20:15 28/12/2020 - Πηγή: iPop

Τα ζωάκια συντροφιάς είναι τα παιδιά μας. Ο δεσμός που έχουμε μαζί τους είναι πολύ ισχυρός. Πότε, όμως, πρέπει να δώσεις σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο ενώ αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν; Ποια είναι τα κόκκινα καμπανάκια που χτυπάνε και μπορεί να τα μπερδέψεις αν δεν τα έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Μικρές αλλαγές ή ξαφνικές αλλαγές είναι κάποια από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο ώστε να αποφύγεις πιο σοβαρές ασθένειες στο μέλλον.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό
σου στον κτηνίατρο:

#1 Δακρυσμένα μάτια και παιχνίδισμα με τα μάτια

Αν παρατηρήσεις τα ματάκια του κατοικίδιου σου και είναι συνεχώς δακρυσμένα ή κάνει παιχνίδισμα σαν να σου κλείνει το μάτι, μπορεί να υποφέρει από κάποια ασθένεια. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προσέξεις τι θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι γάτες και τα σκυλιά δεν δείχνουν τα συναισθήματα τους με δάκρυα όπως οι άνθρωποι. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να πας το κατοικίδιο σου στον κτηνίατρο για έλεγχο το συντομότερο δυνατό.

Εάν η γάτα έχει συχνά δακρυσμένα μάτια και παρατηρήσεις ότι αρχίζει να κλείνει το μάτι περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να έχει επιπεφυκίτιδα, αλλεργίες ή ίσως ακόμη και ξένα σωματίδια στα μάτια της. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσεις κόκκινα σημάδια στα μάτια της.Εάν ο σκύλος έχει δακρυσμένα μάτια, ειδικά εάν είναι μόνο ένα, αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη τραυματισμού του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδας, αλλεργιών, όγκων ή ακόμη και απόφραξης στον δακρυϊκό πόρο.

#2 Γλείφει υπερβολικά τα πατουσάκια του

Εάν το κατοικίδιο ζώο αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να γλείφει ή να δαγκώνει τα πόδια του, μπορεί να αισθάνεται πόνο ή φαγούρα που το ενοχλεί μέσα και γύρω από τα νύχια του. Πρέπει πραγματικά να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο κατοικίδιο ζώο σου εάν παρατηρήσεις ότι αυτή η συνήθεια γίνεται πολύ σταθερή καθώς περνούν οι μέρες.

Σε γενικές γραμμές οι γάτες έχουν τη συνήθεια να γλείφουν τα πόδια τους κάθε μέρα, αλλά θα πρέπει να προσέξεις εάν γλείφουν τα πόδια τους επανειλημμένα και εάν η περιοχή γύρω από τα νύχια τους γίνεται κόκκινη ή αρχίζει να χάνει το τρίχωμά τους. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πάσχουν από αλλεργίες, δυσανεξίες ή παράσιτα (μεταξύ άλλων).Τα σκυλιά μπορεί να έχουν προβλήματα με τα νύχια τους, ειδικά εάν αλλάζουν χρώμα ή σπάνε εύκολα. Οι καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι αλλεργίες, όγκοι ή μεταβολικές ασθένειες.Freepik

#3 Υπερβολικά σάλια

Είναι σύνηθες για ορισμένα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά, να παράγουν πολλά σάλια. Ωστόσο, εάν παρατηρήσεις ότι η ποσότητα του σάλιου που παράγει ο σκύλος ξεφεύγει από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο. Όσον αφορά τις γάτες, η ορατή σιελόρροια είναι πάντα ένα σαφές σημάδι ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος.

Όταν πρόκειται για σκύλους, η υπερσυσσωμάτωση μπορεί να οφείλεται σε δηλητηρίαση, ξένα αντικείμενα που εισάγονται ή κολλούν στο στόμα τους, λοιμώξεις ή άγχος, μεταξύ άλλων αιτιών.Aπό την άλλη πλευρά, για τις γάτες, η ορατή σιελόρροια δεν είναι ποτέ συνηθισμένο πράγμα και μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη, από του στόματος προβλήματα, άγχος ή διαταραχές του σιελογόνου αδένα.

#4 Πεσμένη διάθεση ή υπερβολικά έντονα στεναχωρημένο βλέμμα

Η κατάθλιψη στα κατοικίδια ζώα, όπως και στον άνθρωπο, δεν συζητείται ποτέ, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ πιο σοβαρή από μια απλή κακή διάθεση. Είναι μια πραγματική ασθένεια που, τις περισσότερες φορές, αντιμετωπίζεται κρυφά και στην περίπτωση του κατοικίδιου ζώου, θα μπορούσε να το εμποδίσει να συμπεριφέρεται κανονικά.

Εάν ο σκύλος εμφανίζει καταθλιπτική συμπεριφορά που δεν απομακρύνεται μετά από μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη λόγω τραύματος, υποθυρεοειδισμού, πυρετού ή καταρράκτη, μεταξύ άλλων δυνατοτήτων.Εάν μιλάμε για μια γάτα, μια κακή διάθεση μπορεί να συνδεθεί με συναισθηματικά προβλήματα, ειδικά εάν σταματήσει να παίζει ή να συμμετέχει σε συνήθεις συνήθειες όπως το να ακονίζει τα νύχια της. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι ζήλια και άγχος. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει τεράστια δυσφορία ή ακόμη και τραυματικό σοκ.

#5 Ξαφνική μεγάλη απώλεια κιλών

Το υπερβολικό βάρος δεν είναι το μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με το βάρος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του κατοικίδιου ζώου. Μια ξαφνική απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σαφές σύμπτωμα μιας σοβαρής υποκείμενης ασθένειας στα κατοικίδια ζώα και φυσικά ανήκει στην κατηγορία με τα προειδοποιητικά σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο!

Οι αιτίες της απώλειας βάρους στα κατοικίδια ζώα πρέπει πάντα να καθορίζονται από έναν κτηνίατρο μετά από προσεκτική εξέταση, για να μάθεις τι πραγματικά συμβαίνει. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για ένα ζώο να χάσει βάρος πολύ γρήγορα περιλαμβάνουν εσωτερικά παράσιτα, υπερθυρεοειδισμό, καρκίνο ή καρδιακά προβλήματα – οπότε φρόντισε να πάτε στον κτηνίατρό το συντομότερο δυνατό.

#6 Συνεχές ξύσιμο

Το ξύσιμο, σε σκύλους και γάτες, είναι μια συνήθης συνήθεια που, εκ πρώτης όψεως, δεν πρέπει να συνεπάγεται κίνδυνο για την υγεία τους. Ωστόσο, αν το ξύσιμο συνεχίζεται και το κατοικίδιο ζώο χάνει επίσης μαλλιά σε διαφορετικά μέρη του σώματός του, μπορεί να πάσχει από ασθένεια.

Τα σκυλιά που αισθάνονται φαγούρα και συνεχώς γρατσουνίζουν τον εαυτό τους θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να υποφέρουν από αλλεργία στα τρόφιμα, δερματίτιδα, μύκητες ή ερεθισμούς του δέρματος.Οι γάτες συχνά γρατζουνίζουν ή γλείφουν σαν να μην υπάρχει αύριο όταν αισθάνονται φαγούρα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν το κάνουν συνεχώς για μέρες, μπορεί να οφείλεται σε μύκητα, αλλεργίες, προβλήματα στα μάτια ή ακόμη και σε ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει στη μύτη της γάτας.

#7 Απώλεια τριχώματος γύρω από τα μάτια

Πρέπει πάντα να προσέχεις την τριχόπτωση στα κατοικίδια. Εάν συμβεί γύρω από τα μάτια, το κατοικίδιο ζώο μπορεί να πάσχει από σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Εάν ο σκύλος έχει άτριχες περιοχές γύρω από τα μάτια του, και εάν, επιπλέον, συνοδεύεται από κοκκινισμένες περιοχές, αυτό μπορεί να προκληθεί από ακάρεα, μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μύκητες ή αλλεργίες.Εάν η γάτα έχει χάσει τα μαλλιά γύρω από τα μάτια της, αυτό μπορεί να σχετίζεται με συνεχές ξύσιμο που προκαλείται από φαγούρα ή συγκεκριμένη δυσφορία. Αυτά, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να προκληθούν από επιπεφυκίτιδα ή ακόμη και από ξένο αντικείμενο που κατέληξε στο μάτι της γάτας.

#8 Δεν έχει διάθεση για βόλτα ή παιχνίδια

Όταν ένα κατοικίδιο αρνείται να συμμετάσχει στις καθημερινές του δραστηριότητες ή ακόμη και να περπατήσει, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε φλεγμονή στις αρθρώσεις που καθιστά πολύ δύσκολο για αυτό να παίξει ή σε σοβαρές περιπτώσεις, να περπατήσει.

Εάν το κατοικίδιο ζώο αρνείται να περπατήσει ή δυσκολεύεται με απλές σωματικές δραστηριότητες, μπορεί να είναι σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας, πόνος στα πόδια τους ή ακόμη και πιθανό σχίσιμο του σταυρού συνδέσμου στο γόνατο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

#9 Συχνό τίναγμα του κεφαλιού ή ξύσιμο των αυτιών

Όταν ένα κατοικίδιο ξύνει τα αυτιά του και κουνάει το κεφάλι του με φρενίτιδα, είναι ένα σαφές σημάδι ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει μέσα ή γύρω από την περιοχή του αυτιού. Οι κινήσεις του κεφαλιού που δείχνουν ξεκάθαρα ότι το κατοικίδιο ζώο προσπαθεί να ξεφορτωθεί κάτι που έχει κολλήσει στο αυτί του ή έντονο ξύσιμο σ’ αυτήν την περιοχή είναι λόγοι για να πάτε στον κτηνίατρο. Στη συνέχεια, θα εξετάσει το κατοικίδιο ζώο για να καταλάβει τι ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Λάβετε υπόψη ότι εάν ο σκύλος κουνάει το κεφάλι του και ξύνει συνεχώς γύρω από την περιοχή του αυτιού ή το λαιμό, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει ένα ξένο αντικείμενο κολλημένο στο αυτί, ωτίτιδα, κρότωνες, μεταξύ άλλων πιθανών αιτιών.Εάν η γάτα αισθάνεται δυσφορία στα αυτιά της και κουνάει συνεχώς το κεφάλι της, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ενός ξένου αντικειμένου να κολλήσει στο αυτί της, μιας λοίμωξης, φλεγμονής, ωτίτιδας ή αλλεργιών, μεταξύ άλλων πιθανών αιτιών.Pexels

#10 Ξαφνική υπερκατανάλωση τροφής με καταναγκαστικό τρόπο

Ακριβώς όπως η έλλειψη όρεξης, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βιώσουν ένα είδος άγχους που τους οδηγεί να τρώνε περισσότερο φαγητό από ό, τι πραγματικά χρειάζονται. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να είναι ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου ζητήματος υγείας στο κατοικίδιο ζώο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν φυλές σκύλων και γατών που πρέπει να τρώνε περισσότερο από άλλους. Και επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες κατοικίδιων ζώων, κάθε ένα μπορεί να είναι διαφορετικό, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσεις τη γνώμη του κτηνιάτρου.

Εάν ο σκύλος συνεχίζει να ζητά τροφή απεγνωσμένα, ακόμη και αφού φάει την κανονική του ποσότητα, μπορεί να πάσχει από διαβήτη, υπερθυρεοειδισμό, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ή εντερικά παράσιτα που το οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής.Από την άλλη πλευρά, οι γάτες, ειδικά οι γάτες που ψεκάζονται, είναι πιο πρόθυμες να φάνε από ό, τι πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό, φυσικά, αλλάζει τις συνήθειες τους και τους κάνει να κερδίζουν βάρος. Η πολυφαγία μπορεί, επίσης, να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ορμονικά προβλήματα, διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό.

Έχεις παρατηρήσει ποτέ αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σου που σε έκανε να πιστεύεις ότι κάτι δεν πήγε καλά; Μπορείς να μας πεις πώς το έλυσες και τι περάσατε στα σχόλια ή στα social media μας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 10 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πας το κατοικίδιό σου στον κτηνίατρο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα