7 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 – Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει σημαντικά πολλές διεργασίες του οργανισμού μας

12:37 10/12/2022 - Πηγή: iPop

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ωφελεί όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα άκρα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για το σωστό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει έλλειψη ή δυστυχώς και ανεπάρκεια της. Τα συμπτώματα αλλά και τα θέματα υγείας πολλά, όταν η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Ποιες είναι όμως οι τροφές που μπορούν να μας προσφέρουν βιταμίνη Β12 και πού μας ωφελούν;

Νιώθεις συνέχεια κούραση;

Μάλλον έχεις έλλειψη σε αυτή την βιταμίνη

7 τροφές με βιταμίνη Β12 για να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού σουΨάρι

Ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός είναι γεμάτα με βιταμίνη Β12, η ​​οποία βοηθά να κρατάμε σε τάξη τον εγκέφαλο και τα νευρικά μας κύτταρα. Αυτό που είναι πραγματικά υπέροχο με αυτές τις συγκεκριμένες τροφές είναι ότι δεν είναι απλώς πλούσιες σε Β12, αλλά περιέχουν σχεδόν κάθε άλλο θρεπτικό συστατικό. Από πρωτεΐνες έως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέχρι φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνες Α και Β3, αυτά τα θαλασσινά μπορούν να μας προσφέρουν την καλύτερη διατροφή.

Μύδια

Όσον αφορά τη λήψη της βιταμίνης Β12 από τα θαλασσινά, μπορούμε επίσης να εντάξουμε στη διατροφή μας μύδια, το μικρό όστρακο που είναι γεμάτο με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Εκτός από μια από τις υψηλότερες πηγές βιταμίνης Β12, περιέχει επίσης πρωτεΐνη, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και αντιοξειδωτικά.

UnsplashΆπαχο κρέας

Οι περισσότερες πηγές βιταμίνης Β12 είναι στα ζωικά προϊόντα. Η επιλογή λοιπόν ενός άπαχου κρέατος, όπως το κόκκινο κρέας ή το κοτόπουλο, όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, αλλά παρέχει στον οργανισμό επίσης πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, νιασίνη, ψευδάργυρο και σίδηρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν αυξάνουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και επίσης διατηρούν τα επίπεδα ενέργειάς μας υψηλά.

Ποιες είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε ποιες τροφές θα τις βρεις;

Αυγά

Ένα βραστό αυγό έχει περίπου 0,6 μικρογραμμάρια Β12. Γενικά, τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης και βιταμινών Β, ειδικά Β2 και Β12, κάτι που τα κάνει εξαιρετικά σημαντικά για τη διατροφή μας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Β12. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες A, D, ψευδάργυρο, κάλιο και χολίνη, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη συνολική υγεία μας.

Unsplash

Δημητριακά για χορτοφάγους

Εάν είσαι χορτοφάγος ή vegan, τα δημητριακά μπορούν επίσης να είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 για εσένα. Σε αυτή την περίπτωση, η βιταμίνη παρασκευάζεται συνθετικά και δεν λαμβάνεται από ζωικές πηγές. Τα προϊόντα περνούν από μια διαδικασία εμπλουτισμού των τροφίμων, η οποία είναι η διαδικασία προσθήκης θρεπτικών συστατικών που δεν υπάρχουν αρχικά στο φαγητό.

Τα σημάδια της αναιμίας που ποτέ δεν δίνεις σημασία!

Λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη Β12

Εάν ακολουθείς μια φυτική διατροφή, τότε τα λαχανικά όπως το σπανάκι, το παντζάρι, η κολοκύθα βουτύρου, τα μανιτάρια και οι πατάτες περιέχουν καλή ποσότητες βιταμίνης Β12. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να λάβεις ολόκληρη την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών μόνο από φυτικές πηγές. Τότε είναι που πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σου και να συζητήσεις για τα συμπληρώματα που ίσως χρειαστείς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 7 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 – Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει σημαντικά πολλές διεργασίες του οργανισμού μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα