8 Πολύ κλασικές ερωτήσεις των παιδιών και πώς να τις απαντήσεις

17:52 2/2/2022 - Πηγή: iPop

Τα παιδιά λατρεύουν τις ερωτήσεις. Μαθαίνουν και ανακύπτουν τον κόσμο και μέσα από τις ερωτήσεις. Βρήκα 8 πολύ συχνές ερωτήσεις των παιδιών που μπορεί να σε έχουν ρωτήσει και εσένα και τις απαντήσεις τους για να έχεις έτοιμο το σκονάκι σου, για να μην χρειαστεί να ψάξεις.

Συχνές ερωτήσεις των παιδιών

Τα παιδιά μας ανακαλύπτουν τον κόσμο και συχνά κάνουν ερωτήσεις. Πολλές ερωτήσεις, άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες που έχεις μια έτοιμη απάντηση και άλλες που χρειάζεται λίγο χρόνο για να το κάνεις. Όπως και να έχει πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε εγκυκλοπαίδειες,

ούτε οι google και το παίδι πρέπει να το ξέρει αυτό. Μπορούμε να πούμε πάντα ότι αυτό δεν το γνωρίζω και μπορούμε να το ψάξουμε στο βιβλίο και να δούμε την απάντηση, πολύ όμορφη ερώτηση!

1.Γιατί πρέπει να πάω νωρίς για ύπνο;

Ο ύπνος είναι μια σημαντική λειτουργία για τον οργανισμού μας. Προκειμένου να αφομοιώσουμε όλη αυτήν την πληροφορία που βλέπουμε και μαθαίνουμε κάθε μέρα χρειαζόμαστε ύπνο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι πρέπει τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από δέκα ώρες ευερέθιστα και δεν μαθαίνουν το ίδιο καλά. Επίσης κατά το βραδινό ύπνο εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη που βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού.

2.Γιατί δεν υπάρχουν πια οι δεινόσαυροι

Οι δεινόσαυροι έζησαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια , όταν ένας τεράστιος αστεροειδής συγκρούστηκε με τη γη και άλλαξε τα πάντα στον πλανήτη. Οι δεινόσαυροι δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν και πέθαναν, ανοίγοντας χώρο για νέα ζώα, εκείνα που ταίριαζαν καλύτερα σε αυτό το άλλο κλίμα.

«Οι δεινόσαυροι είναι ζωντανή απόδειξη ότι ο κόσμος κάποτε ήταν πολύ διαφορετικός, κάτι που κάνει τη φαντασία του παιδιού να τρέχει». Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε για το περιβάλλον και την εξέλιξη. Τα απολιθώματα των δεινοσαύρων δείχνουν ότι ήταν οι πρόγονοι των σημερινών κοτόπουλων, περιστεριών, ακόμη και στρουθοκαμήλων.

3.Γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι;

Συνήθως, αυτό οφείλεται σε μικρόβια. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορούν να βρουν το δρόμο τους στο σώμα μας μέσω του αέρα που αναπνέουμε και των πραγμάτων που τρώμε ή όταν αγγίζουμε το στόμα ή τα μάτια μας χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Τις περισσότερες φορές, τα μικρόβια δεν μας επηρεάζουν, αλλά μερικές φορές το σώμα μας δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει και τότε είναι που αρρωσταίνουμε. Περιστασιακά, οι άνθρωποι αρρωσταίνουν επίσης επειδή το σώμα τους δεν λειτουργεί σωστά, αλλά δεν μπορείτε να κολλήσετε τέτοιου είδους ασθένειες. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ανάπαυση και η λήψη φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να θεραπεύσει.

Είναι σημαντικό να γίνει διευκρίνιση μεταξύ κοινών ασθενειών σαν τη γρίπη και των άλλων όπως ο καρκίνος. Οι περισσότερες σοβαρές ασθένειες συνήθως δεν συμβαίνουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οι ασθένειες που κολλάνε τα παιδιά συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα. Έτσι είναι μια ευκαιρία να εξηγήσουμε γιατί είναι σημαντικές οι υγιεινές συνήθειες, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η θρεπτική και υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

4.Γιατί κρατάμε κρυφά κάποια σημεία του σώματος

Τα μέρη που κρύβει το εσώρουχο είναι για πράγματα που δεν κάνουμε δημόσια, όπως το να πηγαίνουμε στην τουαλέτα, γι’ αυτό τα ονομάζουμε ιδιωτικά μέρη. Γι’ αυτό και τα καλύπτουμε με μαγιό στην πισίνα ή κλείνουμε την πόρτα όταν χρησιμοποιούμε το γιογιό. Δεν δείχνουμε τα ιδιωτικά μας μέρη σε κανέναν εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά ή σε έναν έμπιστο ενήλικα, όπως ένας γιατρός στο ιατρείο της.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διαμορφώσετε μια ήρεμη, ομαλοποιημένη στάση για το σώμα, διαβεβαιώνει ο οικογενειακός θεραπευτής Hal Runkel. Τα μικρά παιδιά στερούνται της ντροπής, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να τεθούν ορισμένα ασφαλή όρια σχετικά με τα μέρη του σώματος που είναι απαγορευμένα για τους ξένους.

Εσύ έχεις ρωτήσει το παιδί σου ποια άτομα αποτελούν τον κύκλο ασφάλειάς του;

5.Γιατί είναι αυτός ο άνθρωπος άστεγος;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι γίνονται άστεγοι. Μπορεί να έχει χάσει τη δουλειά του ή να έχει αρρωστήσει πολύ για να φροντίσει τον εαυτό του ή το σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να του συμπεριφερόμαστε με σεβασμό. Θα πρέπει επίσης να προσφέρουμε βοήθεια στους άστεγους όταν μπορούμε, κάνοντας πράγματα όπως η δωρεά σε ένα καταφύγιο ή η συλλογή χειμερινών ρούχων.

«Τα παιδιά έχουν περιορισμένο πλαίσιο αναφοράς και πιστεύουν ότι όλοι ζουν όπως ζουν εκείνα», λέει η Brenda Nixon, συγγραφέας του βιβλίου The Birth to Five. Χρειάζονται ειλικρίνεια αλλά και επιβεβαίωση: Μπορεί να ανησυχούν ότι θα μείνουν και εκείνα άστεγα. «Τα παιδιά συχνά δείχνουν εκπληκτική συμπόνια», προσθέτει η Nixon, οπότε σκεφτείτε μαζί πώς μπορεί η οικογένειά σας να βοηθήσει.

6.Γιατί οι μεγάλοι κλαίνε μερικές φορές όταν είναι ευτυχισμένοι;

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κάτι τόσο έντονα που πρέπει απλώς να το αφήσουν έξω. Όταν τα παιδιά αισθάνονται χαρούμενα, συνήθως πηδούν πάνω-κάτω ή φωνάζουν, αλλά οι μεγάλοι έχουν πιο περίπλοκα συναισθήματα και όταν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, μπορεί επίσης να είμαστε λίγο λυπημένοι ταυτόχρονα.

Όταν κλαίμε από ευτυχία, είναι συνήθως επειδή κάτι είναι γλυκόπικρο, όπως η πρώτη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο (είσαι τόσο περήφανος και ταυτόχρονα πότε μεγάλωσε τόσο γρήγορα!). Τα παιδιά δεν έχουν το ίδιο εύρος συναισθημάτων, επομένως αυτή η ιδέα μπορεί να τα μπερδέψει.

Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνομιλία για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει συναισθήματα με λέξεις. Τονίστε ότι το κλάμα είναι πολύ εντάξει όταν συμβαίνει και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τι φταίει. Η κατανόηση του γιατί έχουμε μια συγκεκριμένη συναισθηματική απόκριση θα βοηθήσει επίσης το παιδί να γίνει πιο ευαίσθητο στα συναισθήματα των άλλων προσθέτει. Πείτε λοιπόν στο παιδί ότι αν σας δει ποτέ να κλαίτε, μπορεί να ρωτήσει αν είναι επειδή είστε χαρούμενοι ή λυπημένοι.

7.Γιατί οι φίλοι μου έχουν τόσα περισσότερα παιχνίδια από εμένα

Αυτό αφορά κυρίως στους ενήλικες και πώς θα αποφασίσουν τι κάνουν με τα χρήματά τους και οι γονείς των φίλων μας μπορεί να επιλέξουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για παιχνίδια από εμάς. Είναι εύκολο να νιώθουμε ζήλια, αλλά το να έχουμε περισσότερα πράγματα δεν θα κάνει την οικογένειά μας πιο ευτυχισμένη ή καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη.

Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι; Οι βασικές αρχές της μοντεσσοριανής προσέγγισης για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

Αυτή μπορεί να ακούγεται σαν φορτισμένη ερώτηση, αλλά δείτε την ως μια ευκαιρία για να ξεκινήσετε μια συζήτηση σχετικά με την έννοια του χρήματος: Από πού προέρχονται τα χρήματα και πώς η οικογένειά σας επιλέγει να τα ξοδέψει, να αποταμιεύσει ή να τα δώσει. Εξηγούμε ότι όλα έχουν ένα κόστος και μετά περιγράφουμε τι κάνουμε μαζί με τον σύντροφό μας κάθε μέρα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς. Συζητήστε τη διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ανάγκης και με ένα μεγαλύτερο παιδί, μιλήστε για τρόπους με τους οποίους μπορεί να βγάλει χρήματα μόνο του, όπως πχ. με το να πλύνει το αυτοκίνητο ενός γείτονα ή να βγάζει κάποιο σκυλάκι βόλτα.

8. Γιατί πρέπει να προσκαλέσω αυτό το κορίτσι στο πάρτι γενεθλίων μου;

Αν δεν το κάνει μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματά του, και στην οικογένειά μας προσπαθούμε πάντα να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους. Ακόμα κι αν ένα άλλο παιδί φαίνεται διαφορετικό από εμάς είναι σημαντικό να το συμπεριλάβετε. Δεν χρειάζεται να γίνετε στενοί φίλοι, αλλά φανταστείτε πώς θα σας φαινόταν αν έκανε πάρτι και καλούσε όλους στην τάξη εκτός από εσάς.

Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να σχηματίζουν ομάδες και να αποκλείουν άλλους ήδη από την προσχολική ηλικία αλλά η καταπολέμηση αυτής της συμπεριφοράς τώρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνέχεια. Εάν μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας σε νεαρή ηλικία να φαντάζεται πώς νιώθουν οι άλλοι και να σκεφτεί πώς μπορεί να τους βοηθήσει, θα μεγαλώσετε κάποιον που όχι μόνο έχει λιγότερες πιθανότητες να εκφοβίσει, αλλά και να εμποδίσει έναν φίλο του από το να είναι σκληρός!

Αυτές είναι κάποιες από συχνές ερωτήσεις των παιδιών, οι απαντήσεις των οποίων μπορούν να ανοίξουν ολόκληρο νέο κεφάλαιο και οπτική στη ζωή των παιδιών μας.

Γιατί είναι πολύ οκ να μην έχεις όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 8 Πολύ κλασικές ερωτήσεις των παιδιών και πώς να τις απαντήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα