Euro 2004: Οι ημέρες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας

18:40 4/7/2022 - Πηγή: iPop

Σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια απο την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη του πλανήτη. Όταν η Ελλάδα με την κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα του Άγγελου της Ελλάδας έστειλε στα ουράνια όλους τους Έλληνες και ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωνε την κούπα του Euro ψηλά στον ουρανό της Λισσαβώνας, τρελαίνοντας όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο.

Γράφει ο Μάριος Βουτσίνος

4 Ιουλίου 2004, όταν μια μικρή χώρα στον χάρτη,

χωρίς καμία μεγάλη ποδοσφαιρική επιτυχία σε εθνικό επίπεδο, έκανε το μεγάλο θαύμα αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει θέληση, πάθος και καρδιά γίνονται τα πάντα. Η Ελλάδα στην 2η μόλις παρουσία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κατάφερε να τρελάνει και να σκορπίσει ντελίριο ενθουσιασμού, όχι μόνο σε όλους τους Έλληνες, αλλά και σε όλους τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους του πλανήτη.

Όμως επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια που λέει και ο λαός, ας ξεκινήσουμε την αναδρομή αυτού του ποδοσφαιρικού θαύματος.

12 Ιουνίου, έχουμε την πρεμιέρα της Εθνικής στα τελικά του Euro, όπου σε έναν όμιλο φωτιά με Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία, η Ελλάδα ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. Πρώτο παιχνίδι, λοιπόν, της εθνικής με την οικοδέσποινα Πορτογαλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι, του τεράστιου Φίγκο και του νεαρού και πολύ φέρελπι τότε Κριστιάνο Ρονάλντο. Τότε, λοιπόν, ήταν που η Ελλάδα του στρατηγού Όττο Ρεχάγκελ έριξε την πρώτη κανονιά και έστειλε το πρώτο μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Γιώργος Καραγκούνης με μια έξοχη ενέργεια και άπιαστο δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του γκολκίπερ της Πορτογαλίας κάνοντας το 1-0, για να έρθει αργότερα ο Άγγελος Μπασινάς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι να κάνει το 2-0 και να κάνει τους Έλληνες στο Ντα Λουζ να τρελαίνονται στις κερκίδες και εμάς από το σπίτι να βγαίνουμε στα μπαλκόνια και να πανηγυρίζουμε. Τελικό σκορ 2-1 με το γκολ της τιμής για την Πορτογαλία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Επόμενο ματς 16 Ιουνίου με την Ισπανία, όπου η Έλλαδα πήρε τον χρυσό βαθμό της ισοπαλίας με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα να απαντάει σε εκείνο του Φερνάντο Μοριέντες. Με αυτό το αποτέλεσμα η Ελλάδα είχε ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Euro.

Τρίτο και τελευταίο ματς του ομίλου, με την αδιάφορη από βαθμολογικής άποψης Ρωσία να αγχώνει την Εθνική με τα 2 γκολ, τον Ζήση Βρύζα να λυτρώνει την Εθνική όπου σε συνδυασμό με την ήττα της Ισπανίας απο την Πορτογαλία να ολοκληρώνει το πρώτο θαύμα και να περνάει στην στα προημιτελικά της διοργάνωσης με αντίπαλο την Γαλλία του Ζιντάν, του Ενρί και όλων των υπολοίπων παιχταράδων.

25 Ιουνίου 2004, η Ελλάδα ολοκληρώνει άλλη μία έκπληξη στην διοργάνωση, αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2000 Γαλλία με σκορ 1-0 και χρυσό σκόρερ τον Άγγελο Χαριστέα με μια κεφαλιά να νικάει τον Μπαρτέζ έπειτα από τρομερή ενέργεια του Ζαγοράκη και να στέλνει την Ελλάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης και πλέον όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα και κανείς δεν μας σταματά και ότι το πειρατικό των Ελλήνων με καπετάνιο τον Όττο Ρεχάγκελ είναι ικανό για όλα.

1 Ιουλίου ο μεγάλος ημιτελικός με την πανίσχυρη Τσεχία του Τσεχ, του Νέντβεντ και όλοι οι Έλληνες να είμαστε καρφωμένοι στις τηλεοράσεις για αυτή την μεγάλη στιγμή. Μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Ρεχάγκελ και το τέλος της κανονικής διάρκειας βρίσκει τις 2 ομάδες ισόπαλες χωρίς σκορ. Ένα κόρνερ του μάγου Βασίλη Τσιάρτα, έστειλε την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του κολοσσού Δέλλα και εκείνος να στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Τσεχ. Τελικό σκορ 1-0, η Ελλάδα περνάει και το εμπόδιο της αήττητης μέχρι τότε Τσεχίας και αποκτάει δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης του τροπαίου.

4 Ιουλίου 2004, ημέρα σταθμός για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Είναι η ημέρα που η Ελλάδα δίνει ραντεβού με την ιστορία και φυσικά με την οικοδέσποινα Πορτογαλία που σίγουρα μετά την ήττα στην πρεμιέρα, θα θέλει να πάρει την εκδίκηση της και φυσικά το βαρύτιμο τρόπαιο, ούσα και στο γήπεδό της με όλους τους Πορτογάλους στο πλευρό της. Η Ελλάδα όμως είχε άλλη άποψη και έκανε και πάλι το θαύμα της, αυτή τη φορά όμως έκανε το μεγαλύτερο θαύμα όλων των θαυμάτων. Στο 57ο λεπτό έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, ο έτερος Άγγελος της Εθνικής, ο Άγγελος Χαριστέας πήδηξε πιο ψηλά από όλους και έβαλε ένα ιστορικό γκολ που έμελε να κάνει την Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αυτή η ημέρα θα μας μείνει αξέχαστη για όλη μας τη ζωή, είναι η ημέρα που γεμίσαμε υπερηφάνεια όλοι οι Έλληνες βγαίνοντας έξω στους δρόμους να πανηγυρίσουμε το ακατόρθωτο, που η Ελλάδα ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη έκπληξη στο ποδόσφαιρο. 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το διάστημα των ημερών 12 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, που όλοι ήμασταν βιδωμένοι στις τηλεοράσεις, στις πλατείες με γιγαντοοθόνες, στα καφέ και οπουδήποτε αλλού υπήρχαν τηλεοράσεις για να βλέπουμε την Εθνική. Αυτές οι ημέρες, αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες όλων των Ελλήνων και κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα αισθανόμαστε το ίδιο ρίγος, την ίδια υπερηφάνεια με τότε. Ίσως, είναι και η συνταγή της επιτυχίας το γεγονός ότι όταν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι τότε μπορούν να γίνουν και θαύματα, όπως και τότε… 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Euro 2004: Οι ημέρες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα