Frontex: Απαραίτητες οι απελάσεις περισσότερων προσφύγων από την Ελλάδα

11:15 23/12/2015 - Πηγή: iPop

O επικεφαλής της Frontex Φαμπρίτσε Λετζέρι, θεωρεί απαραίτητη την αύξηση των απελάσεων προσφύγων από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα για αυτόνομες δράσεις και παρεμβάσεις της, ακόμα κι όταν μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιτίθεται σε αυτές.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της Frontex, στη γερμανική εφημερίδα

Die Welt, δηλώνει πως για την αποτελεσματική περιφρούρηση των πολιτών εντός των χωρών της Ε.Ε που υπάγονται στη συνθήκη Σένγκεν, είναι αναγκαία η αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ο Φαμπρίτσε Λετζέρι, δηλώνει σχετικά με το ζήτημα αυτονομίας των δράσεων της Frontex:

Αποκλειστικά και μόνο μέτρα διαχείρισης της κρίσης δεν επαρκούν, θα πρέπει να αφοσιωθούμε στις αιτίες που κάνουν τόσο πολλούς μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να θεσπιστούν κυρίως νέα εργαλεία για την επιτήρηση του εναερίου χώρου. Μέχρι τώρα η Frontex ήταν αναγκασμένη να ζητά τη στήριξη του κράτους – μέλους, όταν επρόκειτο για την επιτήρηση των συνόρων από αέρος. Όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε θέσει σε λειτουργία στη Βουλγαρία δικές μας κάμερες παρακολούθησης. Χάρη στις εικόνες και τις πληροφορίες που παίρνουμε από πρώτο χέρι, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο κυρίως όταν ένα κράτος – μέλος μας ζητά βοήθεια και τα άλλα δεν προθυμοποιούνται να διαθέσουν επιπλέον πόρους.

Στη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Frontex, υπογραμμίζει πως παρά την αύξηση του προσωπικού στις δυνάμεις της, αν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της Ε.Ε, η προσφυγική κρίση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Αναφερόμενος τώρα, σχετικά με το ζήτημα περιπολιών στο Αιγαίο, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις 28 Δεκεμβρίου ενισχύοντας τα ελληνικά μέτρα περιφρούρισης των συνόρων, στα πλαίσια της επιχείρησης Poseidon Rapid Intervention, ο Φαμπρίτσε Λετζέρι, σημειώνει πως πρόκειται για μια σημαντική συνεισφορά της Frontex, καθώς έτσι θα μπορέσει να διατηρηθεί ο χαμηλός αριθμός προσφυγικών εισροών στην Ελλάδα. Ωστόσο, δηλώνει πως:

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει την κατάσταση, είναι αν η ΠΓΔΜ συνεχίσει να μη δέχεται οικονομικούς μετανάστες. Σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να απελαύνει πολύ πιο συστηματικά από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, αιτούντες που δεν έχουν καμιά προοπτική να πάρουν άσυλο. Σε αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε και εμείς σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, αναγνωρίζει ως κύρια αιτία της μειωμένης επιτήρησης των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών, τη διευρυμένη οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα είχε ως αποτέλεσμα και την αδυναμία ταυτοποίησης των προσφύγων, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, πάνω από τα 2/3 των προσφύγων δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία να επιβεβαιώνουν την ταυτότητα τους, γεγονός που δυσχεραίνει, την όποια προσπάθεια ταυτοποίησης, αλλά και μεταφοράς τους.

The post Frontex: Απαραίτητες οι απελάσεις περισσότερων προσφύγων από την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα