Απώλεια μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

14:01 31/10/2021 - Πηγή: iPop

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι ένα φαινόμενο που συνεχώς επεκτείνεται. Οι ορμόνες, το άγχος αλλά και ο κορονοϊός είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών στις γυναίκες καθιστώντας αυτό το πρόβλημα υγείας ένα από τα σημαντικότερα στην εποχή μας.

Βλέπεις τρίχες σου παντού στο σπίτι; Δες πώς να απαλλαχθείς γρήγορα από αυτές

Απώλεια μαλλιών στις γυναίκες: Ένα συχνό πρόβλημα της εποχής μας

«Η τριχόπτωση επηρεάζει

το 50% έως 70% των ανδρών και των γυναικών», λέει η Jenny Liu, M.D., καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Τουλάχιστον το 50% των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποιας μορφής απώλεια μαλλιών πριν από την ηλικία των 50 ετών. «Δεν είναι ασήμαντος ο αριθμός του πληθυσμού», λέει ο Δρ Liu. «Σίγουρα δεν έχει συζητηθεί καθόλου».

Και σίγουρα συμβαίνει. Συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μαλλιών βρίσκονται παντού στους διαδρόμους των φαρμακείων. Οι μεταξωτές και σατέν μαξιλαροθήκες, που λέγεται ότι μειώνουν την τριχόπτωση, είναι πολύ της μόδας. Όλο και περισσότερα προϊόντα υπόσχονται όχι μόνο πιο πυκνά, πιο υγιή μαλλιά, αλλά και περισσότερη ανάπτυξη μαλλιών.

Pexels/RODNAE Productions

Αιτίες της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Η αντίληψη ότι η τριχόπτωση είναι ως επί το πλείστον ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άντρες ή ότι οι γυναίκες χάνουν μαλλιά μόνο σε πολύ μεταγενέστερα χρόνια, απλώς δεν είναι ακριβής. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών χάνουν μαλλιά και συχνά το βιώνουν με τρομερό άγχος και ντροπή.«Η τριχόπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», λέει ο Δρ Liu. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες: αυτοάνοση διαταραχή, γυναικεία τριχόπτωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και πολλά άλλα.

Αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες χάνουν μαλλιά ονομάζεται telogen fluvium – ουσιαστικά, η απάντηση του τριχωτού της κεφαλής σας στο τραύμα. «Είναι βασικά μια προσωρινή κατάσταση όπου τα μαλλιά σου πέφτουν, συχνά λόγω ενός τραυματικού γεγονότος, όπως άγχος, διαζύγιο, λοχεία», λέει ο Δρ Liu. «Συχνά δεν είναι μόνιμο και είναι αναστρέψιμο με την πάροδο του χρόνου μόλις διορθωθεί το υποκείμενο ζήτημα. Συχνά παρουσιάζεται με καθυστέρηση τριών ή τεσσάρων μηνών μετά από αυτό το υποκινητικό γεγονός».

Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει απώλεια μαλλιών τον τελευταίο καιρό—τόσο οι άνθρωποι που είχαν κακές περιπτώσεις COVID όσο και οι άνθρωποι που έζησαν υπό αφόρητο στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Carolyn Goh, MD, δερματολόγος στο UCLA Health που ειδικεύεται στην τριχόπτωση, το εξηγεί στους ασθενείς ως εξής: «Το σώμα σας έχει τόσο πολλούς πόρους και τόση ενέργεια για να φροντίσει τον εαυτό του, και αν συμβαίνει κάτι, τότε μπορεί να προσπαθήσετε να αντλήσετε πόρους από, σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά σας. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την ανάπτυξη των μαλλιών σας πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάπου αλλού».

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Υπάρχει ελπίδα για τις γυναίκες που χάνουν μαλλιά. Υπάρχουν ειδικοί και προϊόντα και περισσότερες επιλογές από όσες νομίζεις. Τα συμπληρώματα διατροφής, τα προϊόντα που ειδικεύονται στην τριχόπτωση αλλά και η φαρμακευτική αγωγή για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι μερικές από τις λύσεις που μπορείς να βρεις. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Υπάρχουν όμως και κοινότητες που προσφέρουν υποστήριξη, είτε περιμένετε να επανέλθουν τα μαλλιά σας είτε αποδεχτείτε ότι δεν θα το κάνουν. Τα μαλλιά σου δεν χρειάζεται να αποτελούν μέρος της θηλυκότητάς σου ούτε να είναι αναπόσπαστος παράγοντας της αυτοπεποίθησής σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς πως η απώλεια μαλλιών δεν σε κάνει σε καμία περίπτωση λιγότερο γυναίκα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Απώλεια μαλλιών στις γυναίκες: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απώλεια,apoleia