Διατροφή και μνήμη: Οι καλύτερες τροφές που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και την ενέργειά σου

12:37 20/11/2022 - Πηγή: iPop

Λένε πως «Είσαι αυτό που τρως». Η αλήθεια είναι πως τα τρόφιμα που ενσωματώνουμε στη διατροφή μας έχουν βαθιά επίδραση στο σώμα μας. Μπορούν όμως ορισμένες τροφές να ενισχύσουν και την υγεία του μυαλού μας; Έχει αποδειχθεί ότι ορισμένες τροφές μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση.

Ειδικά καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας περνάει από ορισμένες αλλαγές. Ένα γεγονός που μας συμβαίνει, είναι οι αλλαγές της λευκής ουσίας στον εγκέφαλό μας, οι οποίες μπορούν

να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδει πληροφορίες στο υπόλοιπο σώμα μας. Επιπλέον, υπάρχει μείωση της φαιάς ουσίας – το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την επεξεργασία και τη σκέψη.

Δεν είναι τόσο αθώες όσο νομίζεις! 4+1 τροφές που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς σου χωρίς να το γνωρίζεις

Μπορούν ορισμένα είδη διατροφής να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου;

Ορισμένες δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Η μεσογειακή διατροφή – η οποία επικεντρώνεται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο – είναι γνωστή ως η απόλυτη διατροφή για την καρδιά. 

Μια άλλη συχνά συνιστώμενη δίαιτα, η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, η οποία αναπτύχθηκε για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η δίαιτα MIND εστιάζει σε τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως τα ψάρια και τα μούρα, ενώ αντιστέκεται σε τροφές όπως κόκκινο κρέας, τηγανητά, γλυκά και γρήγορο φαγητό.

Το να κόψεις τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλό σου και επίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νόσων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Αυτές είναι μερικές τροφές για καλή μνήμη – Θα κάνουν τον εγκέφαλό σου να πάρει τα πάνω τουΨάρι

Αποδεικνύεται ότι το ψάρι είναι κάτι περισσότερο από μια υγιεινή εναλλακτική για σένα που θέλεις να αντικαταστήσεις το κρέας – χρησιμεύει επίσης ως καλό καύσιμο για τον εγκέφαλο. Το ψάρι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Μερικά παραδείγματα ψαριών και θαλασσινών προϊόντων που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου περιλαμβάνουν:

Σολομό ΤόνοΡέγγαΣαρδέλεςΜούραUnsplash

Το να βεβαιωθείς ότι τα γεύματά σου έχουν ένα μείγμα από διαφορετικά φρούτα και λαχανικά είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις μια ισορροπία στη διατροφή σου για το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Τα μούρα είναι στη λίστα των συνιστώμενων φρούτων που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου, λόγω της πλούσιας πηγής βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το φρούτο αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση. 

Ποιες είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρώμε μετά την ημερομηνία λήξης;

Μερικά νόστιμα μούρα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου είναι:

ΜύρτιλλαΦράουλεςΒατόμουραΤρόφιμα ολικής άλεσης

Μια άλλη κατηγορία τροφίμων που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου σου είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μαζί με τα υπόλοιπα οφέλη που έχουν να προσφέρουν, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου, λόγω του τρόπου με τον οποίο τα επεξεργάζεται το σώμα σου.

Unsplash

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που συναντάμε στο λευκό ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που διασπώνται πιο αργά στο σώμα σου και τα σάκχαρά τους απελευθερώνονται σταδιακά.

Είσαι έτοιμη να λάμψεις; – Αυτές είναι οι καλύτερες αντιγηραντικές τροφές που θρέφουν το σώμα σου για λάμψη που πηγάζει από μέσα προς τα έξω!

Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τους απλούς υδατάνθρακες με υποκατάστατα ολικής αλέσεως όπως:

Καστανό ρύζι Κινόα Πλιγούρι βρώμης Ψωμί ολικής αλέσεωςΖυμαρικά ολικής αλέσεως

Αντί να τρως λοιπόν σωστά μόνο για την προοπτική του να δείχνεις καλύτερα φορώντας το αγαπημένο σου τζιν, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου, να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου και να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σου. Ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Διατροφή και μνήμη: Οι καλύτερες τροφές που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και την ενέργειά σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διατροφή,diatrofi