Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής για να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ

17:50 15/12/2016 - Πηγή: iPop

Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής για να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ ζητήθηκε από την Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

Να λογοδοτήσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» ζήτησαν, με αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα, η Ευρωομάδα των

Σοσιαλιστών με τη στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς και της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ούντο Μπούλμαν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εκ μέρους της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό να λογοδοτήσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, «για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Συγκεκρίμενα ο Ούντο Μπούλμαν τόνισε πως «ο κ. Ντάισελμπλουμ οφείλει να αποσύρει αυτή την απόφαση» και ζήτησε «να κληθεί και ο κ. Γιούνκερ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τοποθετηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα».

Μιλώντας εξ ονόματος της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών ο Ούντο Μπούλμαν, ανέφερε ότι έλαβαν γνώση του γεγονότος ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, παγώνουν. «Για ποιο λόγο; Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα στους πιο φτωχούς συνταξιούχους. Θεωρούμε το μέτρο αυτό, λανθασμένο και υπερβολικό. Πιστεύουμε όμως ότι ο ελληνικός λαός τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει πάρα πολλά, και μετά από τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, ότι έχει τηρηθεί και με το παραπάνω η οικονομική συμφωνία. Παρακαλώ, να διαβιβάσετε στον κ. Σουλτς το εξής: Η ομάδα μου θέλει να συγκληθεί Έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων. Η ομάδα μου επιθυμεί να καλέσει εκεί τον κ. Ντάισελμπλουμ, να προσκληθεί να δικαιολογηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων».

«Δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι», είπε η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, δηλώνοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την στήριξή της στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών και συμπλήρωσε πως «δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ σχολίασε πως «θα υποβάλλουμε και γραπτό αίτημα, έτσι ώστε να συγκληθεί Έκτακτη Συνεδρίαση των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων την ερχόμενη εβδομάδα και να προσκληθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνκερ» και συμπλήρωσε πως «δεν επιτρέπεται να απαιτούνται από την Ελλάδα πράγματα που υπερβαίνουν κατά πολύ το κοινοτικό κεκτημένο. Από το πώς θα συμπεριφερθούμε στην Ελλάδα, καθορίζουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε σας αρέσει είτε όχι», υπογράμμισε. Και τόνισε: «Πρόκειται για ζωές στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Είτε σας αρέσει είτε όχι. Τίθεται το θέμα της κοινής αλληλεγγύης. Και δεν επιτρέπεται κάποιοι κύριοι μεμονωμένοι, είτε λέγονται Σόιμπλε είτε διαφορετικά, να συμπεριφέρονται έτσι, θέλοντας να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση και αφαιρώντας μας τη δυνατότητα δράσης που έχουμε για να οικοδομήσουμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά της η Ευρωομάδα των Πρασίνων στήριξε την πρόταση για έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές της χειροκρότησαν θερμά κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων.

Να θυμίσουμε πως το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «άδειασαν» τον Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την απόφαση που ανακοινώθηκε. Συγκεκριμένα, το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν «βιαστική» και «ανακριβής».

Ταυτόχρονα πηγές του MNI τόνισαν ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Ευρωβουλής για να λογοδοτήσει ο Ντάισελμπλουμ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα