Εκθαλάσσωση δελφινιών – Τι πρέπει να κάνεις αν δεις δελφίνι στην στεριά;

13:16 29/8/2022 - Πηγή: iPop

Δύο περιστατικά εκθαλάσσωσης δελφινιών καταγράφηκαν σε παραλίες στα Καμένα Βούρλα και στη ΒΑ Κρήτη, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», το οποίο εξέδωσε βασικές οδηγίες προς τους πολίτες, σχετικά με το τι να κάνουν, σε περίπτωση που βρεθούν μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί 28/8, το ερευνητικό κέντρο ειδοποιήθηκε από το τοπικό λιμεναρχείο για την εκθαλάσσωση μικρόσωμου δελφινιού, σε παραλία στα Καμένα Βούρλα. Εξέδωσαν αμέσως οδηγίες να απομακρυνθεί

ο κόσμος και να μην προσπαθήσουν να το οδηγήσουν στην ανοιχτή θάλασσα χωρίς τη θέλησή του. Μετά από λίγες ώρες το δελφίνι απομακρύνθηκε μόνο του κι επέστρεψε στην θάλασσα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο «Αρίων» ενημερώθηκε για την προσάραξη ενός δελφινιού σε παραλία κοντά στο ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος» του ΕΛΚΕΘΕ. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το λιμεναρχείο και ο υπεύθυνος κτηνίατρος του δικτύου του «Αρίων» στην Κρήτη, Μιχάλης Σπυριδάκης. 

Όμως, προτού φτάσει στην παραλία η ομάδα που συγκροτήθηκε, «μια άτυπη ομάδα οδήγησε το δελφίνι στην ανοιχτή θάλασσα με φουσκωτό. Προς το παρόν, δεν έχει επιστρέψει», ανέφερε το ερευνητικό κέντρο σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook το βράδυ της Κυριακής.

«Είμαστε σε επιφυλακή για τις επόμενες 48 ώρες μήπως και το δελφίνι επαναπροσαράξει στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη περίπτωση, παρακαλούμε να μην το οδηγήσετε στα βαθειά αλλά αμέσως να ενημερώσετε το πλησιέστερο λιμεναρχείο και τον “Αρίων”», συμπληρώνει. 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε όλο και περισσότερα δελφίνια να αποπροσανατολίζονται και να βγαίνουν αρκετά ρηχά στην θάλασσα, μη μπορώντας να επιστρέψουν πίσω. Κάποιες φορές μπορεί να χάσουν ακόμα και την ζωή τους. Τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που βρεθείς μπροστά σε ένα τέτοιο περιστατικό, ώστε να βοηθήσεις το δελφίνι να επιστρέψει «σπίτι του»;

«Πώς να βοηθήσω ένα δελφίνι να επιστρέψει στην θάλασσα;» Ο «Αρίων» απαντά!

Με αφορμή τα δύο περιστατικά, το Ερευνητικό κέντρο διάσωσης και περίθαλψης κητωδών ανάρτησε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος, σε περίπτωση που δει τραυματισμένο ή άρρωστο κητώδες. 

Το Ερευνητικό κέντρο συμβουλεύει τα εξής: 

Βεβαιωθείτε ότι το ζώο είναι ζωντανό. Αναπνέει κάθε 15-20 δευτερόλεπτα. Μην το οδηγήσετε ποτέ στα βαθιά. Μην το τραβάτε από τα πτερύγια ή την ουρά. Φροντίστε ώστε ο φυσητήρας (το ρουθούνι στο πάνω μέρος του κεφαλιού) να είναι καθαρός και πάντοτε έξω από το νερό. Διατηρείστε τα μέρη του σώματός του που είναι εκτεθειμένα στον αέρα υγρά και δροσερά, με θαλασσινό νερό. Μην βρέχετε το ρουθούνι του. Σκεπάστε το με ανοιχτόχρωμο και βρεγμένο ύφασμα, αφήνοντας ακάλυπτα τα πτερύγια, τα μάτια και το ρουθούνι. Καλύψτε με βαζελίνη (όχι αντηλιακά) τα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον αέρα. Προσοχή, όχι στα μάτια, στο ρουθούνι και στα χείλη του στόματος. Μην ρίχνετε νερό ή οτιδήποτε άλλο στο ρουθούνι. Μην χορηγείτε τροφή ή υγρά. Απομακρύνετε τον κόσμο. Διορίστε έναν «υπεύθυνο ακτής», ο οποίος θα κατευθύνει και θα συντονίζει τη διαδικασία της διάσωσης. Τοποθετείστε περιοριστικά σχοινιά γύρω από την περιοχή διάσωσης στην ακτή, έτσι ώστε να απομακρύνεται το πλήθος. Ηρεμία και ησυχία κατά τους χειρισμούς. Το στρες μπορεί να αποβεί μοιραίο. Μην χρησιμοποιείτε ισχυρό φωτισμό πάνω στο δελφίνι. Ειδοποιείστε αμέσως τον «Αρίων», που έχει μακρά εμπειρία σε διασώσεις κητωδών (τηλ. 6945 531 850 ή 6945 644 994) και το τοπικό λιμεναρχείο (τηλ. 108). 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εκθαλάσσωση δελφινιών – Τι πρέπει να κάνεις αν δεις δελφίνι στην στεριά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκθαλάσσωση,ekthalassosi