Ένα μαγευτικό θέαμα: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε πολύχρωμο σμήνος διάσπαρτων άστρων προτού εξαφανιστεί

11:53 8/1/2023 - Πηγή: iPop

Εκπληκτικές εικόνες από το διάστημα συνεχίζουν να αναδύονται. Μια εκθαμβωτική νέα φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καταγράφει τη θέα που κόβει την ανάσα, ενός κοντινού ανοιχτού σμήνος αστεριών που διαλύεται αργά στον νάνο γαλαξία γύρω του.

Νέες φωτογραφίες της NASA προκαλούν δέος – Δορυφόρος απαθανάτισε τον ήλιο να…χαμογελά πλατιά!

Τηλεσκόπιο Hubble:
Καταγράφηκε νέα εκθαμβωτική εικόνα

Η φωτογραφία απεικονίζει μέρος του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου, ενός νάνου γαλαξία που απέχει μόλις 200.000 έτη φωτός από τη Γη και τον μικρότερο «συνεργάτη» του ελαφρώς πιο κοντινού Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου, επίσης γειτονικού νάνου γαλαξία. Η εγγύτητά του μας επιτρέπει να το παρατηρήσουμε με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια, που το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μπορεί να δει μια σχετικά μικροσκοπική συγκέντρωση αστεριών με αξιοσημείωτη διαύγεια.

Η νέα φωτογραφία Hubble, που δημοσίευσε η NASA, δείχνει μόνο ένα μικρό τμήμα του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου — ένα ανοιχτό σμήνος που ονομάζεται NGC 376. Το NGC είναι ένα γαλαξιακό σφαιρωτό σμήνος που βρίσκεται στις εσωτερικές περιοχές του Γαλαξία μας. Απέχει λιγότερο από 50.000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Οφιούχου.

Πώς δημιουργήθηκε η Σελήνη; Η νέα προσομοίωση της NASA ίσως δίνει τη λύση στο μεγαλύτερο μυστήριο

Τα σφαιρικά σμήνη, είναι τόσο πυκνά που τα αστέρια μπορούν να βρίσκονται σε απόσταση ενός έτους φωτός το ένα από το άλλο και το φως από τα αστέρια στις κεντρικές τους περιοχές αναμειγνύεται μεταξύ τους.

Peering inward toward the center of our Milky Way galaxy, a globular cluster shines bright, 50,000 light-years from Earth.@NASAHubble is essential to helping scientists study these tightly bound groups of stars found in all types of galaxies. https://t.co/T7lKK3XU9D pic.twitter.com/ih6UBYNeAB

NASA (@NASA) January 7, 2023

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 στο The Astrophysical Journal, το NGC 376 πιθανότατα έχει χάσει περίπου το 90% της αρχικής αστρικής του μάζας και βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης στο ευρύτερο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου. Το πότε θα συμβεί αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά η αργή απώλεια αερίου σχηματισμού άστρων και η βαρυτική έλξη από το υπόλοιπο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου καθιστούν τη διαδικασία αναπόφευκτη.

Η εικόνα του Hubble δημιουργήθηκε με τη χρήση δεδομένων από δύο έρευνες — μία με χρήση της Advanced Camera for Surveys (ACS) του Hubble και μία άλλη με χρήση τόσο της ACS όσο και της κάμερας ευρέος πεδίου 3 του Hubble.

Έγραψε ιστορία η NASA: Για πρώτη φορά κατάφερε να εμβολίσει αστεροειδή με διαστημόπλοιο

Τέτοιες φωτογραφίες μπορεί να μην αποκαλύπτουν τόσα πολλά, όσο οι αρχικές που τραβήχτηκαν από το τηλεσκόπιο του James Webb, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχιζόμενη αναζήτησή μας και τη γνώση του διαστήματος.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ένα μαγευτικό θέαμα: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε πολύχρωμο σμήνος διάσπαρτων άστρων προτού εξαφανιστεί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα