Φροντίδα Καγκουρό: Το δικαίωμα κάθε παιδιού να νιώθει αγαπημένο & προστατευμένο

12:00 15/5/2020 - Πηγή: iPop

H 15η Μαΐου είναι η Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Φροντίδα Καγκουρό. Η Φροντίδα Καγκουρό (ή αλλιώς, επαφή δέρμα-με-δέρμα) είναι ένας τρόπος να καλωσορίζεις ένα παιδί σε ένα γλυκύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο. Είναι το πρωταρχικό δέσιμο που έχουν ανάγκη τόσο οι γονείς όσο και το νεογέννητο μωρό τους. Είναι όμως και μια θεραπευτική φροντίδα που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ωφελεί πάρα πολύ όλα τα μωρά, και πολύ περισσότερο  εκείνα που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά ή πολύ άρρωστα και

περνούν τις πρώτες μέρες ή και βδομάδες της ζωής τους νοσηλευόμενα σε Νεογνολογικές κλινικές και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. 

Αυτή η μέθοδος ξεκίνησε στην Μπογκοτά της Κολομβίας το 1978 και δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την επαφή δέρμα-με-δέρμα μεταξύ του μητέρας και του μωρού, από τη στιγμή της γέννησης στο δωμάτιο τοκετού που συνεχίζεται στη βασική, ενδιάμεση ή εντατική φροντίδα, μέχρι την έξοδο από το μαιευτήριο ή το νοσοκομείο. Γίνεται με το μωρό να φορά μόνο την πάνα του και να ακουμπά στο γυμνό στήθος και πάνω μέρος της κοιλιάς της μητέρας, ενώ και οι δυο κρατιούνται ζεστοί κάτω από το ίδιο σκέπασμα.

Πότε ξεκινά η Φροντίδα Καγκουρό;

Για τα παιδιά που γεννιούνται τελειόμηνα με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς προβλήματα υγείας, η Φροντίδα Καγκουρό πρέπει να ξεκινά κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας (ή των δύο πρώτων ωρών) μετά τη γέννηση. Η μητέρα είναι σε ημικαθιστή χαλαρή θέση και το μωρό τοποθετείται σε κάθετη θέση μεταξύ των μαστών της μητέρας και το επίπεδο των ματιών του πρέπει να είναι στο επίπεδο των θηλών της μητέρας, για να μειωθεί η διάρκεια του «φυσικού ταξιδιού» στο πρώτο θηλασμό.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται και μετά από καισαρική, με μόνη διαφορά ότι η μητέρα είναι ξαπλωμένη με το μωρό στο στήθος, και το προσωπικό της κλινικής έχει φροντίσει ώστε οι κάθε λογής καθετήρες της μητέρας να είναι ανάλογα τοποθετημένοι και να μην παρεμβαίνουν στην επαφή με το παιδί. Αυτή η πρώτη επαφή της μάνας με το παιδί είναι η αρχή ενός κοινού ταξιδιού δεσίματος, με αγάπη, τρυφερότητα, προστασία και ασφάλεια. Νιώθουν και οι δυο ότι είναι εκεί που ανήκουν, είναι δικαίωμα και του παιδιού και της μητέρας να μην στερηθούν αυτήν την επαφή.

Φροντίδα Καγκουρό και πρόωρα μωρά:

Για τα μωρά που νοσηλεύονται, γιατί γεννήθηκαν είτε πρόωρα είτε με πολύ μικρό βάρος, ο αποχωρισμός από τη μητέρα τους είναι ένας πολύ στρεσογόνος παράγοντας.

Σε αυτά τα ευάλωτα μωρά, η Φροντίδα Καγκουρό έχει δείξει σε πάρα πολλές μελέτες ότι βοηθά αποτελεσματικά:

➊ στην ενίσχυση του δεσμού γονέα-παιδιού
➋ στην υποστήριξη της παραγωγής μητρικού γάλακτος και του θηλασμού
➌ στην υποστηρίζει υψηλού και σταθερού κορεσμού οξυγόνου
➍ στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού και της συχνότητας αναπνοής
➎ στη μείωση του άγχους και το κλάματος που σχετίζονται με επώδυνες διαδικασίες
➏ στην αύξηση του βάρους
➐ σε περισσότερο, ξεκούραστο ύπνο
➑ στη μείωση του κινδύνου για λοίμωξη
➒ στη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας

Φροντίδα Καγκουρό μπορεί – και είναι πολύ θετικό- να προσφέρει και ο πατέρας ή στην περίπτωση που οι γονείς για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι παρόντες, ένας άλλος ενήλικας.

Από τα αποτελέσματα που έχει η επαφή δέρμα-με-δέρμα στα τόσο εύθραυστα πρόωρα μωρά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι και για κάθε μωρό.

Αυτήν την περίοδο, που εξ αιτίας της κατάστασης με τον COVID-19, τόσοι πολλοί γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ΜΕΝΝ και να είναι δίπλα στο μωρό τους, νοιώθουμε πάρα πολύ λυπημένοι και ανήσυχοι.

Εμείς στo Ηλιτόμηνον, όπως και όλες οι οργανώσεις που ανήκουν στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), θέλουμε να είμαστε η φωνή για όλους αυτούς τους γονείς και σας προσκαλούμε να ενωθείτε μαζί μας, να ενημερωθείτε και με τη σειρά σας να ενημερώσετε και άλλους για το πόσο σημαντική είναι η Φροντίδα Καγκουρό.

Με την αγάπη θα τα καταφέρουμε να έχουν όλα τα παιδιά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή!

Συζητάμε ζωντανά για τη Φροντίδα Καγκουρό

Σήμερα, 15 Μαΐου, στις 20:30 συντονιστείτε στο Instagram της Πόπης Τσαπανίδου για να παρακολουθήσετε live τη συζήτηση για τη φροντίδα των μωρών.

Λέλα Βαβουράκη

Πρόεδρος της οργάνωσης Ηλιτόμηνον

Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNI και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Νεογνική Φροντίδα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Φροντίδα Καγκουρό: Το δικαίωμα κάθε παιδιού να νιώθει αγαπημένο & προστατευμένο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα