Γιατί η σχέση μου έγινε ξαφνικά βαρετή; Φταίω εγώ ή είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να παραβλέψω;

20:41 23/9/2021 - Πηγή: iPop

Κάποιες φορές, ενώ είμαστε καλά στη σχέση μας, ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που είμαστε μαζί και όλα φαίνεται να λειτουργούν καλά, ωστόσο ίσως έρχεται αυτή η αίσθηση του ότι «βαριέμαι στη σχέση». Ο αρχικός ενθουσιασμός και το ξεμυάλισμα του πρώτου καιρού αρχίζει να σβήνει, η συγκατοίκηση, οι ευθύνες, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας ίσως μας ρίξουν σε μια κατάσταση που να μοιάζει να μην έχει καμία διέξοδο. Η πλήξη όταν είμαι σε μια σχέση που κατά τα άλλα λειτουργεί σωστά, ίσως είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να παραβλέψω.

Pexels

Είμαι σε σχέση, αλλά νιώθω μόνη. Φταίω εγώ ή η σχέση;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση της πλήξης. Παρόλο που μπορεί να είναι αναπόφευκτη κάποιες φορές, τα ζευγάρια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία να βελτιώσουν τη σχέση.

Χτυπήστε την πλήξη προτού καταστρέψει τη σχέση

Από νωρίς, οι σχέσεις είναι εύκολες, συνήθως. Σε εκείνα τα αρχικά στάδια, τα πάντα είναι νέα και συναρπαστικά για τον σύντροφό σας. Όλα όσα λένε είναι γοητευτικά. Οι ιστορίες τους είναι συναρπαστικές, τα αστεία τους αστεία. Ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι διασκεδαστικός και ευχάριστος, μόνο και μόνο επειδή είστε μαζί τους!

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα τόσο απλό και αυτά τα συναισθήματα δεν διαρκούν για πάντα. Ο καιρός του μέλιτος σύμφωνα με μελέτες κρατά γύρω στα δύο χρόνια. Η ζωή και οι γρήγοροι ρυθμοί της ίσως είναι ο λόγος που μπορεί να εμφανιστεί η πλήξη και όλα αρχίζουν να φθείρονται από τη σχέση σας. Καθώς οι μήνες και τα χρόνια περνούν, ο ενθουσιασμός της σχέσης διαβρώνεται. Η μαγεία φαίνεται να έχει εξαφανιστεί. Βαριέμαι στη σχέση και νιώθω ότι δεν μπορώ να βγω από αυτόν τον φαύλο κύκλο που κοντεύει να με ρουφήξει μέσα του.

Η πλήξη είναι ένα καμπανάκι

Η πλήξη δεν πρέπει να αγνοηθεί όταν και αν έρθει. Bάσει έρευνων, οι οποίες αναφέρουν ότι ζευγάρια έχουν περισσότερη ανία στη σχέση τους, αναφέρουν επίσης λιγότερη ικανοποίηση από τη σχέση μετά τα εννέα χρόνια. Η πλήξη είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι στη σχέση σας χρειάζεται την προσοχή σας.

Τι προκαλεί ανία στη σχέση;

Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός της πηγής του προβλήματος. Όταν οι ερευνητές ρώτησαν ζευγάρια τι καταστάσεις οδήγησε στην πλήξη στη σχέση τους, έδωσαν μια ποικιλία αιτιών. Παρόλο που υπήρχαν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι (π.χ, να μην βλέπουμε τον σύντροφο ή να κάνουμε τα ίδια πράγματα), οι ερευνητές εντόπισαν δύο βασικά θέματα: την απουσία και την έλλειψη διέγερσης. Αυτό είναι χρήσιμο γιατί η εξοικείωση με αιτίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια πλήξης, να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις και να διατηρήσετε τη σχέση σας συναρπαστική.

Όλα είναι ένα ψέμα! Οι άνδρες ή οι γυναίκες βαριούνται πιο γρήγορα το σεξ σε μια σχέση;

Η πλήξη είναι φυσική

Φυσικά, μπορεί να είναι αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς η πλήξη. Εάν βαριέστε, μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας ή τη σχέση σας. Η ανία είναι φυσική. Ως άνθρωποι έχουμε εξελιχθεί για να προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις μας. Ο ενθουσιασμός που νιώθουμε από νωρίς σε οποιαδήποτε εμπειρία διαλύεται με την πάροδο του χρόνου. Συνηθίζουμε. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον σύντροφό μας στη σχέση, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για να μάθουμε νέα πράγματα. Καθώς πέφτουμε σε ρουτίνες, υπάρχει λιγότερος ενθουσιασμός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πλήξη είναι κάτι που δεν πρέπει να προσέξουμε και να μην αντιμετωπίσουμε. Ως άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη ανάγκη για καινοτομία και ποικιλία. Όταν μας λείπουν νέες και συναρπαστικές εμπειρίες, νιώθουμε ανεκπλήρωτοι. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να «το αγκαλιάσουμε».Σκεφτείτε την πλήξη ως το δικό σας προειδοποιητικό φως που σας παρακινεί να κάνετε μια αλλαγή.

Νικήστε την πλήξη

Τα ζευγάρια το ξεπερνούν. Γνωρίζουν ότι η πλήξη είναι ένα σαφές σημάδι για να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη σχέση. Αλλά πώς; Όταν τα ζευγάρια βρήκαν τις κορυφαίες στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της βαρεμάρας, οι δραστηριότητες που επικεντρώθηκαν σε ενεργές στρατηγικές σχεδιασμένες για να ενισχύσουν τη σχέση όπως:

η συνομιλία με τον σύντροφοη δοκιμή νέων πραγμάτων η έξοδος με φίλους

Τα παντρεμένα ζευγάρια επικεντρώθηκαν περισσότερο στον εαυτό τους, κάνοντας πράγματα όπως η άσκηση, εστιάζοντας στην καριέρα τους και περνώντας χρόνο μόνοι.

Στην πραγματικότητα, όταν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την πλήξη, υπάρχουν δύο στρατηγικές κοινής λογικής για την ενίσχυση της σχέσης: Επενδύστε σε κάτι που γνωρίζετε ότι λειτουργεί ή δοκιμάστε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η γνώση του καλύτερου τρόπου για την καταπολέμηση της ανίας δεν είναι προφανής.

Η ασφαλής επιλογή είναι να κάνετε κάτι οικείο που γνωρίζετε ότι θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ασφαλείς με τη σχέση. Η άλλη επιλογή είναι λίγο πιο επικίνδυνη. Δοκιμάστε κάτι καινούριο. Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, ή θα μπορούσε να είναι αμήχανο, φρικτό και αντίστροφο.

Το σκονάκι για το σπίτι:

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες. Η ανία είναι μια εμπειρία που σχεδόν κάθε σχέση περνά κάποια στιγμή. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε την πλήξη ως ένα προειδοποιητικό σημάδι. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία να αναζωπυρώσετε τη σύνδεσή σας με τον σύντροφό σας κάνοντας κάτι νέο. Αντί να μείνετε μέσα, βγείτε έξω. Αντί να κάνετε τα συνηθισμένα, κάντε το απροσδόκητο. Κάνοντας κάτι καινούργιο, θα αναζωογονήσετε τη σχέση σας και θα ανακαλύψετε ξανά τη μαγεία που σας έδεσε αρχικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί η σχέση μου έγινε ξαφνικά βαρετή; Φταίω εγώ ή είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να παραβλέψω; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα