Γιατί νιώθεις τόση χαρά και ευτυχία όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα; Οι ειδικοί απαντούν!

12:28 5/3/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει ότι νιώθεις ευτυχία όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα; Σα να σε κατακλύζει μια ψυχική γαλήνη και ηρεμία; Δεν είναι τυχαίο και δε συμβαίνει μόνο σε σένα. Οι ειδικοί εξηγούν τους λόγους αναλυτικά.

Δεν έχει σημασία αν πας στη θάλασσα για να κάνεις μπάνιο ή απλά για βόλτα. Δεν παίζει ρόλο αν είναι Χειμώνας ή Καλοκαίρι. Η θάλασσα, και μόνο το να τη βλέπεις, επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία και μπορεί να βελτιώσει την

ψυχολογία. Πώς συμβαίνει αυτό;

Γιατί νιώθεις ευτυχία όταν βρίσκεσαι στη θάλασσα;

Η θάλασσα υπήρξε θεραπεία για δεκάδες γενιές. Τα ανθρώπινα όντα ήταν σε θέση να κατανοήσουν τις υγιείς επιπτώσεις της θάλασσας για δεκαετίες. Τον 18ο αιώνα, γιατροί όπως ο William Buchan ενθάρρυναν το μπάνιο στη θάλασσα, καθώς πιστεύεται ότι έχει ιατρικά οφέλη και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονταν στο σωστό δρόμο, αφού έχει ανακαλυφθεί ότι η επίδραση που έχει η θάλασσα στα ανθρώπινα όντα είναι τεράστια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ήχοι της θάλασσας διεγείρουν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός, που είναι η περιοχή που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα και την προσωπική σου αντανάκλαση, και συνειδητοποίησαν ότι οι ήχοι της θάλασσας επεκτείνονται και βελτιώνουν την αυτογνωσία και τη συναισθηματική ευεξία.

Unsplash/ Tai Jyun Chang

Τα κύματα του ωκεανού παίζουν επίσης ρόλο στην ευημερία σου, όσο σουρεαλιστικό και αν φαίνεται. Σύμφωνα με έρευνα, όταν είσαι στην παραλία, το σώμα σου απορροφά τα αρνητικά ιόντα που απελευθερώνονται από τα κύματα των ωκεανών. Αυτό ενθαρρύνει το σώμα σου να απορροφά περισσότερο οξυγόνο και να ρυθμίζει τα επίπεδα σεροτονίνης, μια ουσία που ελέγχει το άγχος. Έτσι, νιώθεις ένα αίσθημα γαλήνης παρόμοιο με αυτό που θα αισθάνεσαι μετά τη yoga.

Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο ήχος που εκπέμπεται από τη θάλασσα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, μεταδίδοντας έτσι την ηρεμία. Έχουν, μάλιστα, προτείνει ότι θυμίζει τον ήχο του καρδιακού παλμού των μαμάδων όταν το έμβρυο είναι στη μήτρα, και θα μπορούσε να συνδέεται με τα συναισθήματα προστασίας και ασφάλειας.

Ο νευροεπιστήμονας Michael Merzenich εξήγησε πως «Όταν κοιτάζουμε τη θάλασσα ή όταν είμαστε κατά μήκος της ακτής, βρισκόμαστε σε ένα προβλέψιμο, σταθερό περιβάλλον», λέγοντας ακόμα πως η επιφάνεια της θάλασσας που χάνεται στον ορίζοντα με επίπεδο και σταθερό τρόπο μεταδίδει στον εγκέφαλο ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας.

Pexels

Η πηγή έμπνευσης που θα σου προσφέρει ηρεμία και ψυχική υγεία. Ήρθε η ώρα να τη βάλεις στη ζωή σου!

Τέλος, αν επιλέξεις να πας στη θάλασσα μια ηλιόλουστη ημέρα, τότε τα θετικά όλο και αυξάνονται. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν κάνεις ηλιοθεραπεία στην παραλία, η θερμότητα επηρεάζει το ενδοκρινικό σου σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση ενδορφινών, οι ίδιες ουσίες που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχία κάθε φορά που τρως τη σοκολάτα.

Τι θα έλεγες για μια βόλτα στη θάλασσα λοιπόν;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί νιώθεις τόση χαρά και ευτυχία όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα; Οι ειδικοί απαντούν! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί νιώθεις τόση χαρά και ευτυχία όταν βρίσκεσαι κοντά στη θάλασσα; Οι ειδικοί απαντούν!,