Η Gen Z πιάνει την πρώτη της δουλειά! Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις

08:30 15/4/2022 - Πηγή: iPop

Αυτή τη στιγμή βγαίνει η Gen Z στη δουλειά ή έχει ήδη βγει. Πώς ήταν όταν εμείς οι Millenials πιάναμε την πρώτη μας δουλειά και πώς είναι σήμερα η νέα γενιά που βγαίνει στον εργασιακό στίβο; Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτές γενιές έχουν σημαντικές διαφορές στο μεγάλωμά τους. Εμείς είμαστε η γενιά της υπομονής ενώ η Ζ είναι η γενιά του Internet, της ταχύτητας, της άμεσης πληροφόρησης και της τεχνολογίας. Τι χρειάζεται να ξέρει η Gen Z για τη δουλειά; Θα προσπαθήσω να φτιάξω το χάρτη

του ταξιδιού αυτού και εύχομαι να σε βοηθήσει τώρα που ξεκινάς την πορεία σου στην εργασία.

Gen Z στη δουλειά

Σταθμός νούμερο 1: Βιογραφικό σημείωμα! Έχε κατά νου ότι οι εταιρείες θα διαθέσουν μόνο 30 δευτερόλεπτα το πολύ στο βιογραφικό σου. Θα πρέπει να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Σκέψου ότι ο υπεύθυνος προσλήψεων έχει να διαβάσει ένα πάκο με βιογραφικά και δεν μπορεί να ασχοληθεί πάρα πολύ με το δικό σου βιογραφικό.

Αν τώρα βγαίνεις στον εργασιακό στίβο δεν χρειάζεται να γράψεις την ιστορία της ζωής σου σε αυτό. Το πολύ μια σελίδα είναι αρκετή για έναν άνθρωπο μέχρι 25 χρονών. Μη γεμίζεις άσκοπα τη σελίδα σου. Κάθε τι που γράφεις μέσα στο βιογραφικό σου, πρέπει να σε χαρακτηρίζει και να μην υπερβάλεις με περιττές πληροφορίες. Αν πχ η δουλειά που στέλνεις το βιογραφικό είναι εξ αποστάσεως, δεν χρειάζεται να γράψεις ότι έχεις δίπλωμα οδήγησης, γιατί αυτό δεν χρειάζεται για τη θέση αυτή.Δόμησε το βιογραφικό σου βάσει του τι ζητά η αγγελία και μη στέλνεις παντού το ίδιο. Οι Recruiters ή οι υπεύθυνοι προσλήψεων για να μειώσουν σημαντικά το χρόνο αναζήτησης, ψάχνουν με λέξεις κλειδιά τα βιογραφικά. Αν λοιπόν έχεις κάποια από τα skills που ταιριάζουν στο προφίλ της αγγελίας, δόμησε το βιογραφικό σου βάσει αυτών.Μην λες ψέματα, θα φανεί την πρώτη μέρα αν ξέρεις ή δεν ξέρεις να κάνεις τη δουλειά.Συνέντευξη

Προετοιμάσου για την συνέντευξη, διάβασε τα πάντα για την εταιρεία που θες να δουλέψεις, δες πώς ταιριάζουν οι δικές σου αξίες με τις αξίες της εταιρείας. Γιατί να διαλέξουν εσένα και όχι κάποιον άλλο υποψήφιο.

Θα πρέπει να προσαρμοστείς με την γλώσσα σου με τη γλώσσα που μιλάει η εταιρεία και ο υπεύθυνος που θα σου πάρει συνέντευξη, χωρίς να χάσεις την ταυτότητά σου. Να κάνεις το γνωστό mirroring, το οποίο είναι πολύ ευχάριστο όταν συμβαίνει σε οποιοδήποτε είδος σχέσης. Είναι αυτό το συστατικό που δείχνει ότι υπάρχει χημεία μεταξύ των ανθρώπων.

Χρειάζεται να είσαι αυθόρμητος χωρίς να το παρακάνεις. Το να είσαι αυθόρμητος είναι υπέροχο αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να δείξεις και την αρμόζουσα σοβαρότητα προσαρμοσμένη με τον παλμό της συζήτησης.

Pexels

16 κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης και οι απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη δουλειά

Πρώτη μέρα στη δουλειά

Έγινες δεκτός, σε διάλεξαν και αυτό είναι υπέροχο. Είδαν κάτι σε σένα και τώρα μένει να αποδείξεις ότι δεν έκαναν λάθος που πίστεψαν σε σένα. Την ημέρα που πήγες στο γραφείο για συνέντευξη λογικά θα είδες το γενικό ύφος που υπήρχε στην εταιρεία. Το dress code, πώς είναι οι συνάδελφοι, τι ηλικιακό group επικρατεί στο χώρο.

Καλό είναι να βάλεις αυτό το στιλ μέσα στα δικά σου δεδομένα για να μην μοιάζεις με κάτι ξένο. Η πρώτη ημέρα στη δουλειά είναι η πιο όμορφη μέρα! Είναι η μέρα που θα σηκωθείς νωρίτερα και θα πας όλο χαρά προετοιμασμένος, με τα ωραιότερα ρούχα, θα έχεις φροντίσει να έχεις ξεκουραστεί από την περασμένη μέρα για να ξυπνήσεις νωρίτερα, για να πας νωρίς στη δουλειά σου ώστε να κάνεις τις απαραίτητες συστάσεις με τους συναδέλφους.

Κράτα σημειώσεις! Ρώτα τα πάντα και προσπάθησε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς. Κάποιος λογικά θα σε εκπαιδεύσει και θα ασχοληθεί μαζί σου ώστε να σου μάθει τα κατατόπια. Να ρωτάς τα πάντα, κανείς δεν περιμένει να ξέρεις τα πάντα εξ αρχής. Υπάρχει άλλωστε μια περίοδος «μέλιτος» μέχρι να καταφέρουμε να εγκλιματιστούμε με τους ρυθμούς της εταιρείας που κανείς δεν πρόκειται να περιμένει από εμάς πράγματα που χρειάζονται καιρό για να μαθευτούν.

Επικοινωνία

Στη γραπτή επικοινωνία σου ξέχνα τα greeklish και τα emojis. Θα πρέπει να προσαρμοστείς με τους ενήλικους κανόνες στην επικοινωνία. Φυσικά και εδώ χρειάζεται να προσαρμόζεσαι ανάλογα με το άτομο και την περίσταση. Αν δηλαδή στέλνετε chat με κάποιο συνομήλικο συνάδελφο μπορείς να είσαι πιο χαλαρός στην επικοινωνία, σε σχέση με το αν μιλάς με κάποιον υπεύθυνο ή κάποιο άτομο μεγαλύτερης ηλικίας.

Στα πλαίσια της εκπαίδευσής σου λογικά θα σε εκπαιδεύσουν και στο κομμάτι της γραπτής επικοινωνίας μέσω e-mails και ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος να επικοινωνήσεις γραπτά με κάποιον πελάτη ή ανώτερο βαθμολογικά συνάδελφο.

Μη ξεχνάς την ιεραρχία

Στις εταιρείες συνήθως υπάρχει μια ιεραρχία. Το οργανόγραμμα της εταιρείας θα σου ανακοινωθεί τις πρώτες ημέρες της εργασίας. Η ιεραρχία αν μπορώ να την συσχετίσω με κάτι φαντάζομαι ότι μοιάζει με το στρατό. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικούς με εκείνους που είναι ψηλά στην πυραμίδα. Υπάρχουν ενδιάμεσες βαθμίδες που θα μπορούσες να αναφερθείς, να ρωτήσεις, να λάβεις ανατροφοδότηση κλπ.

Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα

Έχεις κάποιες υποχρεώσεις ως υπάλληλος μιας εταιρείας και αυτά σου ξεκαθαρίζονται και υπογράφονται με την πρόσληψή σου. Το ωράριό σου, ο τρόπος που θα εργάζεσαι, η θέση που θα έχεις και τι θα περιμένει ο εργοδότης σου να κάνεις μέσα στο οχτάωρό σου.

Εκτός από τις υποχρεώσεις όμως έχεις και δικαιώματα. Έχεις το δικαίωμα να κάνεις διάλειμμα για φαγητό συγκεκριμένη ώρα, έχεις κάποιες ημέρες άδειας το χρόνο που δικαιούσαι και φυσικά θα πρέπει να κανονίσεις σε συνεννόηση με τον υπεύθυνό σου. Εκτός του μισθού σου έχεις και δύο ακόμα μισθούς δώρο.

Να μην θεωρείς ότι κάποιος σε εκμεταλλεύεται

Είναι η πρώτη σου δουλειά και ίσως σε αυτή το ωράριο να μην τηρηθεί, δεν σημαίνει ότι αν φύγεις ένα τέταρτο αργότερα κάποιος σε εκμεταλλεύεται. Αυτή η πρώτη σου δουλειά είναι ένα σχολείο και έτσι να την εκλαμβάνεις. Γιατί αυτό είναι. Μαθαίνεις ένα νέο skill, εμπειρίες που θα σε κάνουν συνολικά πιο δυνατό σε όλα τα επίπεδα, από την επικοινωνία και το πώς να στέκεσαι σε μια εταιρεία, μέχρι το κομμάτι καθεαυτό της δουλειάς που θα κάνεις εκεί.

Extra tip

Από την πρώτη ημέρα, να κρατάς ένα εργασιακό ημερολόγιο. Όταν έγινε η πρόσληψή σου, η θέση ήταν πολύ συγκεκριμένη. Ωστόσο καθώς προχώραγε ο καιρός και εσύ γινόσουν κάθε μέρα καλύτερος στη δουλειά σου είναι πολύ πιθανό μέσα στο οχτάωρό σου να ασχολήθηκες και με άλλες αρμοδιότητες που δεν είχαν συμφωνηθεί εξ αρχής.

Αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κάνεις και την αυτοαξιολόγησή σου, το να ξέρεις δηλαδή πού ακριβώς είσαι, πόσο πολύ προχώρησες από την αρχή και τέλος είναι και ένας μετρήσιμος τρόπος για να ζητήσεις αύριο μεθαύριο μια αύξηση.

Εύχομαι να πας στην πρώτη σου δουλειά και να πάνε όλα όπως τα είχες φανταστεί.

Όλα όσα θα ήθελα να μου πουν πριν κάνω πρακτική άσκηση

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Gen Z πιάνει την πρώτη της δουλειά! Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Gen Z, Όλα,Gen Z, ola