Η επικριτική στάση του γονιού συνοδεύει μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του

16:31 22/2/2021 - Πηγή: iPop

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι είναι επικριτικοί απέναντι στα παιδιά τους, γι’ αυτό και μέσα απ’ αυτό το άρθρο μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα της επικριτικής στάσης των ενηλίκων απέναντί τους. Στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι γονείς ενοχές, αλλά να αφυπνιστούν.

Πολλές φορές οι φροντιστές ασκούν ακούσια κριτική μέσα απ’ την στάση τους στα παιδιά. Μια επικριτική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία επηρεάζει το άτομο και πολύ μετέπειτα στη ζωή του, ενώ αυτή η επίκριση μπορεί να σχετίζεται και με άλλα σημαντικά ζητήματα.

Για

παράδειγμα, ας αναφέρουμε ενδεικτικά τα ζητήματα του συνεχούς άγχους, της χαμηλής αυτοπεποίθησης, της τελειομανίας, των αισθημάτων ανεπάρκειας ή άλλων εκρήξεων θυμού.

Παράλληλα, κοιτάζοντας λίγο βαθύτερα, παρατηρούμε ότι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε επικριτικό περιβάλλον σαμποτάρουν τον εαυτό τους και είναι εύκολο να γίνουν και οι ίδιοι πολύ επικριτικοί προς τον εαυτό τους και τους άλλους, ενώ είναι πιθανό να έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα τους.

Πώς είναι η ψυχική ζωή ενός ενήλικου ατόμου όταν έχει μεγαλώσει σε επικριτικό περιβάλλον;Γιατί δεν πρέπει να είμαστε επικριτικοί απέναντι στα παιδιά;Είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών; Πώς θα διαμορφώσει το παιδί την προσωπική του οπτική για τον κόσμο, ενώ ηχούν παγιωμένα λόγια για το ίδιο στα αυτιά του; 

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η Μαρία Αποστολοπούλου– Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting– Ψυχολόγος- Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια στο άρθρο της με τίτλο «Ο επικριτικός γονέας & όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η επικριτική στάση του γονιού συνοδεύει μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα