Η ΕΡΤ εισέρχεται δυναμικά στην μυθοπλασία – Οι σειρές που έχουμε λατρέψει φέτος

16:21 7/11/2021 - Πηγή: iPop

Η δημόσια τηλεόραση έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό come back με εκπομπές, ενδιαφέροντα προγράμματα αλλά και εκπληκτικές σειρές. Ειδικά φέτος, η ΕΡΤ έχει παρουσιάσει πολύ ενδιαφέροντα σήριαλ με γνωστούς και αγαπημένους ηθοποιούς αλλά και με εξαιρετικά σενάρια, συχνά βγαλμένα από την ιστορία της χώρας μας. Αυτές είναι οι σειρές που προβάλει αυτήν την στιγμή η δημόσια τηλεόραση και έχει κερδίσει τις καρδιές των τηλεθεατών.

Το Mega επενδύει στην μυθοπλασία:

Αυτές είναι οι έξι νέες σειρές που θα βλέπουμε όλοι φέτος

Οι σειρές της ΕΡΤ που έχουμε αγαπήσει

Χαιρέτα μου τον πλάτανο

Με τους… παλιούς γνώριμους αλλά και με νέες αφίξεις, η αγαπημένη σειρά της ΕΡΤ1 ανανέωσε το ραντεβού της με το τηλεοπτικό κοινό και αυτή τη σεζόν, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 20:00, για να μας χαρίσει άφθονο γέλιο μέσα από σπαρταριστές καταστάσεις.

Η κληρονομιά, η Μαφία, το εμπόριο λευκής… τρούφας, η δεύτερη διαθήκη του Βαγγέλα, αλλά και η νέα οικογένεια που ήρθαν στο χωριό, έκαναν άνω κάτω τον Πλάτανο!

Έτος 2021 μ.Χ. Όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Όλη; Όχι! Ένα μικρό χωριό ανυπότακτων Πλατανιωτών αντιστέκεται ακόμα -και θα αντιστέκεται για πάντα- στη λογική. Η τρέλα, οι καβγάδες και οι περιπέτειες δεν τελειώνουν ποτέ στο μικρό ορεινό χωριό μας, το οποίο δεν διαφέρει και πολύ από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ!

Ο νέος παπάς του Πλατάνου, Νώντας, (Μάριος Δερβιτσιώτης), στριφνός και αφοριστικός, έχει έναν κακό λόγο για όλους! Η Φωτεινιώτισσα Φένια (Τραϊάνα Ανανία), ερωτευμένη από πιτσιρίκα με τον Παναγή, καταφθάνει στο χωριό και πιάνει δουλειά στο μαγαζί του Τζίμη.

Με… όπλο το εμπόριο τρούφας και δρυΐδη μια παμπόνηρη γραία, τη Μάρμω, (Πηνελόπη Πιτσούλη), οι Πλατανιώτες θα αντισταθούν στον κατακτητή. Και παρότι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει διαλυθεί εδώ και αιώνες, μια άλλη αυτοκρατορία, ιταλικής καταγωγής, που ακούει στο όνομα Cosa Nostra, θα προσπαθήσει να εξαφανίσει το μικρό χωριουδάκι, που τόλμησε να απειλήσει την κυριαρχία της στο εμπόριο τρούφας.

Η Τούρτα της μαμάς

Μια ακόμα πιο απολαυστική «Τούρτα της μαμάς» δοκιμάζουν οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ1. Η κωμική σειρά μυθοπλασίας, που αγαπήθηκε για τις χιουμοριστικές ατάκες της, το ανατρεπτικό της σενάριο και το εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ανανεώθηκε με νέες ιστορίες γέλιου, αλλά και συγκίνησης.

Το δυνατό δημιουργικό δίδυμο των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου βάζει σε νέες περιπέτειες την οικογένεια του Τάσου και της Ευανθίας, δίνοντας, έτσι, στον Κώστα Κόκλα και στην Καίτη Κωσταντίνου την ευκαιρία να πρωτοστατήσουν σε μια οικογενειακή ιστορία γεμάτη επεισοδιακές ανατροπές.

Η Λυδία Φωτοπούλου ερμηνεύει τον ρόλο της τρομερής γιαγιάς, Μαριλού, μιας απενεχοποιημένης γυναίκας που βλέπει τη ζωή και τον έρωτα με τρόπο που οι γύρω της τον ονομάζουν σουρεαλιστικό.

Και, φυσικά, ο Αλέξανδρος Ρήγας εμφανίζεται στον ρόλο του θείου Ακύλα, του -πιο κυνικός πεθαίνεις- αδερφού της Ευανθίας.

Τα καλύτερά μας χρόνια

«Τα καλύτερά μας χρόνια», τα πιο νοσταλγικά, αθώα και συναρπαστικά, τα ζούμε, στην ΕΡΤ1, μέσα από την οικογενειακή σειρά μυθοπλασίας, με πρωταγωνιστές τον Μελέτη Ηλία και την Κατερίνα Παπουτσάκη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 23:00.

Λίγες μόνο ημέρες μετά το Πολυτεχνείο, μέσα από την αφήγηση του μικρού Άγγελου Αντωνόπουλου, οδηγούμαστε στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, ξεκινώντας από τον Ιούλιο του 1974 με τον Αττίλα Ι στην Κύπρο.
Η σειρά μυθοπλασίας «σκαλίζει» με τρυφερότητα τις καθημερινές εμπειρίες της οικογένειας των Αντωνόπουλων αλλά και των αγαπημένων, πλέον, χαρακτήρων της γειτονιάς του Γκύζη, μιας γειτονιάς που ανανεώνεται στο πέρασμα των χρόνων.

Και αυτή τη σεζόν, η αφήγηση γίνεται μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Άγγελου, του μικρότερου γιου της οικογένειας, ο οποίος ξετυλίγει το νήμα των γεγονότων μαζί με τις μνήμες της εφηβείας του, με το ώριμο βλέμμα τού σήμερα. Καθώς αναπολεί με χιούμορ -και πάντα σε πρώτο πρόσωπο- το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, ο θεατής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταυτόχρονα τα πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της αναδιαμόρφωσης του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.

Ζακέτα να πάρεις

Οι απολαυστικές «μαμάδες» Ελένη Ράντου (Φούλη), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Δέσποινα) και Φωτεινή Μπαξεβάνη (Αριστέα) επέστρεψαν… δριμύτερες στις οθόνες μας, κάθε Σάββατο, στις 20:00, μέσα από την κωμική σειρά της ΕΡΤ1 «Ζακέτα να πάρεις», για να μας το υπενθυμίσουν και να μας χαρίσουν ξανά άφθονο γέλιο με τις ξεκαρδιστικές περιπέτειές τους.

Οι τρεις απίθανες μαμάδες γύρισαν από τις διακοπές τους ανανεωμένες και κάνουν τα πάντα για να μείνουν κι αυτόν τον χειμώνα στην Αθήνα. Θα τα καταφέρουν ή τελικά θα τσακωθούν και μεταξύ τους; Άλλο ένα διαμάντι που προστέθηκε στις νέες σειρές της ΕΡΤ.

Σε ξένα χέρια

Πρωτότυπη, με γρήγορες εναλλαγές και σαρωτική πλοκή, η δραμεντί της ΕΡΤ1 «Σε ξένα χέρια» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Μπέζο, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Ρένια Λουιζίδου, Βάσω Λασκαράκη και Χριστίνα Αλεξανιάν, σε πρωτότυπη ιδέα – σενάριο Γιώργου Κρητικού και σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου, προβάλλεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, στις 22:00.

Αφετηρία της αφήγησης αποτελεί η απαγωγή ενός βρέφους, που γίνεται η αφορμή να ενωθούν οι μοίρες και οι ζωές των ανθρώπων της ιστορίας μας. Το αθώο βρέφος γεννήθηκε σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, που ο ίδιος ο πατέρας του είχε προαποφασίσει ότι θα το πουλήσει κρυφά από τη μητέρα του, βάζοντας να το απαγάγουν. Όμως, κατά τη διάρκεια της απαγωγής, όλα μπερδεύονται κι έτσι, το βρέφος φτάνει στην έπαυλη του μεγαλοεπιχειρηματία Χαράλαμπου Φεγκούδη (Γιάννης Μπέζος) ως από μηχανής… εγγονός του.

Από θέλημα της μοίρας, το μωρό βρίσκεται στο αμάξι του γιου του Φεγκούδη, Μάνου (Κυριάκος Σαλής). Η μητέρα του, η Τόνια Μαυρομάτη (Βάσω Λασκαράκη), που το αναζητούσε, μέσα από μια περίεργη σύμπτωση, έρχεται να εργαστεί ως νταντά του ίδιου της του παιδιού στην έπαυλη, χωρίς, φυσικά, να το αναγνωρίσει…

Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου

Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», μεταφέρει στη μικρή οθόνη ο Μανούσος Μανουσάκης μέσα από τη νέα μίνι σειρά μυθοπλασίας, με εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς.

Πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία αριστουργήματα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων που θα «ζωντανέψουν» στην οθόνη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, δίνοντας τη δυνατότητα στους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης να νιώσουν τη μαγεία της και τη δύναμη της λογοτεχνίας μας. Τα άλλα δύο διηγήματα είναι το «Βαρδιάνος στα σπόρκα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ολοκλήρωσε την τηλεοπτική πορεία του, και οι «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα αμέσως μετά το «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου».

Τα γυρίσματα της σειράς «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσίες που μεταφέρουν την ατμόσφαιρα εποχής του διηγήματος, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα, καθώς και, εκτός Αθήνας, στην Ξάνθη και στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Καρτ ποστάλ

Στις νέες σειρές της ΕΡΤ προστίθεται και το «Καρτ ποστάλ», που βασίζεται στα βιβλία της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέως Βικτόρια Χίσλοπ, «Cartes Postales from Greece» και «The Last Dance», κάθε Σάββατο στις 23:00, μας ταξιδεύει στην Κρήτη και στο Λονδίνο, μέσα από 12 συναρπαστικές αυτοτελείς ιστορίες.

Με πλάνα από τη βρετανική πρωτεύουσα, σε κεντρικές τοποθεσίες, όπως Albert Bridge, Battersea Park, Chelsea και Picadilly Circus, αλλά και από την Κρήτη, όπου έχει γίνει το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, και κυρίως τον μαγευτικό Άγιο Νικόλαο, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, τον Αρχαιολογικό Χώρο Λατώ, την Ελούντα και την Ιεράπετρα, και με εξαιρετικούς και διαφορετικούς σε κάθε επεισόδιο ηθοποιούς, η σειρά καταγράφει την ιστορία του Τζόζεφ.

Ο Τζόζεφ (Aνδρέας Κωνσταντίνου), πρωταγωνιστής -και συνδετικός κρίκος- στις 12 αυτοτελείς ιστορίες της σειράς, είναι ένας ελληνικής καταγωγής, εσωστρεφής Άγγλος αρχαιολόγος, ο οποίος, σχεδιάζοντας να κάνει πρόταση γάμου στη σύντροφό του, έχει προγραμματίσει ένα ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Όταν εκείνη δεν εμφανίζεται στο αεροδρόμιο την ημέρα της αναχώρησης, ο Τζόζεφ επιστρέφει στα πατρογονικά εδάφη για να αναλάβει θέση συμβούλου σε μια ανασκαφή και αρχίζει μια μοναχική περιπλάνηση στο νησί, ένα δυναμικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της ψυχής του. Αποκαρδιωμένος, αρχίζει να στέλνει καρτ ποστάλ στο σπίτι της πρώην, πια, συντρόφου του στο Λονδίνο, αφηγούμενος ιστορίες που ακούει ή βιώνει στην Κρήτη.

Βαρδιάνος στα σπόρκα

Το ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ζωντανεύει» στη μικρή οθόνη μια από τις νέες σειρές τηε ΕΡΤ, τεσσάρων επεισοδίων, «Βαρδιάνος στα σπόρκα», σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, που μας μεταφέρει το κλίμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, στα μέσα του 19ου αιώνα, και θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 22:00.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία αριστουργήματα σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων που θα μεταφέρει στην οθόνη ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, δίνοντας εικόνα και ήχο σε εμβληματικά έργα της λογοτεχνίας μας. Τα άλλα δύο είναι τα διηγήματα «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» του Γεωργίου Βιζυηνού και «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

Το διήγημα του Παπαδιαμάντη αφηγείται την ιστορία της 50χρονης Σκεύως. Όταν μαθαίνει ότι ο γιος της (Σταύρος), ο οποίος έχει μπαρκάρει λοστρόμος προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να ζητήσει σε γάμο την αγαπημένη του Ρηνιώ, είναι άρρωστος, η Σκεύω μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (καράβια που βρίσκονταν σε καραντίνα εξαιτίας της χολέρας), προκειμένου να τον σώσει.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η ΕΡΤ εισέρχεται δυναμικά στην μυθοπλασία – Οι σειρές που έχουμε λατρέψει φέτος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
ΕΡΤ, σειρες, cosa nostra, κατερινα παπουτσακη, mega, ερτ1, νέα, ελλαδα, κυπρος, γιου, αθηνα, ξανθη, dance, κρητη, chelsea, ipop, google, news, κινηση στους δρομους, βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, Καλή Χρονιά, γιαννα χατζημιχαλη, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αγγελικη, ξανα, ipop, ελενη, πολυτεχνειο, δαφνη, δουλεια, ιεραπετρα, λονδινο, λυδια, μητερα, μωρο, νησι, οθονες, προγραμμα, ρηγας, τηλεοραση, mega, news, αεροδρομιο, αθωο, αρθρο, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αφιξεις, αφορμη, βλεμμα, βρισκεται, γελιο, γεωργιου, γινει, γινεται, γιου, γκυζη, γυρισματα, δευτερο, δευτερα, διηγημα, δυναμη, δυνατοτητα, διηγηματα, διδυμο, δυναμικο, ευκαιρια, ελουντα, ενδιαφεροντα, εργα, εξι, ερχεται, ζωη, ιδεα, εικονα, ηχο, κλιμα, κυνικος, λογο, μαγεια, ματια, μαφια, μινι, μικρο, μοιρες, νημα, παντα, οθονη, οικογενεια, ονομα, πεμπτη, περιβαλλον, πλακα, προγραμματα, πρωταγωνιστες, ραντεβου, ρηγα, ρολο, σαββατο, σεζον, σεναριο, σηριαλ, σειρα, σκηνοθεσια, σπιτι, τουρτα, τρια, τρελα, τριτη, τονια, φυσικα, φτανει, χιουμορ, χισλοπ, χριστινα, αιωνες, ανω κατω, απο δευτερα, αρρωστος, chelsea, cosa nostra, εκπομπες, καρδιες, κρυφα, μελετη, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα