Η ιστορία της κρεμάστρας

07:31 12/5/2014 - Πηγή: iPop

Έχεις αναρωτηθεί τι θα γίνονταν αν κάποιος δεν είχε επινοήσει τις κρεμάστρες; Πως θα ήταν η ντουλάπα μας ή ακόμα και ολόκληρο το σπίτι μας; Αν χρειαζόσουν να βρεις πχ. το τηλεκοντρόλ για να αλλάξεις κανάλι στην τηλεόραση, θα έπρεπε να βυθιστείς μέσα σε ένα βουνό από σακάκια, φορέματα, μπλούζες πουκάμισα και αν είχες την τύχη με το μέρος σου, πέντε λεπτά πριν τελειώσει η εκπομπή που ήθελες να δεις … ναι … θα είχες καταφέρει να πατήσεις το κουμπί και να την δεις. Ποια είναι η ιστορία της κρεμάστρας και ποιον θα πρέπει

να ευχαριστούμε γι αυτή την ανακάλυψη;

Σκαλίζοντας την ιστορία της κρεμάστρας βρήκαμε πως αρκετοί ευχαριστούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερον που επινόησε στην ουσία έναν πρόδρομο της ξύλινης κρεμάστρας. Αρκετοί όμως είναι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως ήταν ο Ο.Α. Νορθ που την εμπνεύστηκε από ένα άγκιστρο για τα παλτά που χρησιμοποιούσαν, το 1869, στην εταιρεία Timberlake Wire & Novelty Company στο Τζάκσον του Μίσιγκαν όπου και εργαζόταν. Η ιστορία λέει ότι μία μέρα πήγε στη δουλειά και δεν βρήκε ελεύθερο άγκιστρο να κρεμάσει το παλτό του, έτσι πήρε ένα σύρμα το δίπλωσε σε δύο μεγάλα μακρόστενα ημικύκλια στεφάνια, το ένα απέναντι από το άλλο, και έστριψε τα δύο του άκρα στο κέντρο δίνοντας τους την μορφή γάντζου. Έπειτα απλά κρέμασε το παλτό του και πήγε για δουλειά!

Ενδιαφέρον έχει, ότι ενώ η κρεμάστρα επινοήθηκε το 1869, έπρεπε να φτάσει το 1906, ώστε ο Μέγιερ Μέι (Meyer May), ένας ράφτης στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, να είναι ο πρώτος ράφτης που επεδείκνυε τα ρούχα του σε κρεμάστρες.

Το 1932, ο Schuyler C. Hulett και το 1935 ο `Ελμερ Ρότζερς πήραν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα βελτιωμένο σχέδιο της γνωστής συρμάτινης κρεμάστρας, για την οποία χρησιμοποιούσαν σωλήνες από χαρτόνι ως επένδυση του σύρματος για να αποφεύγεται το τσαλάκωμα.

Αρκετά ενδιαφέρουσα η ιστορία της κρεμάστρας δεν βρίσκεις; Αυτό το αντικείμενο οικιακού εξοπλισμού που ακούει στο όνομα κρεμάστρα πρέπει όλοι μας να παραδεχτούμε ότι διευκόλυνε τις ζωές μας και μας έκανε να κερδίζουμε ακόμα και χρόνο από την καθημερινότητα μας.

The post Η ιστορία της κρεμάστρας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα