Η τέχνη της φιλοξενίας: Tips από τους επαγγελματίες και όσα θες να ξέρεις για να γίνεις υπέροχη οικοδέσποινα

20:01 10/8/2022 - Πηγή: iPop

Πώς να φροντίσω τους φιλοξενούμενους που θα έρθουν στο σπίτι μου για διακοπές. Πολύ συχνά ειδικά αν έχουμε ένα σπίτι στην εξοχή, σε παραθαλάσσιο μέρος ή σε κάποιο νησί, καλούμε φίλους μας να περάσουμε μαζί τις μέρες των διακοπών στο σπίτι μας. Υπάρχουν όμως κάποια μικρά tips της φιλοξενίας που μπορούν να κάνουν υπέροχες και τις διακοπές μας και την φιλοξενία μας αξέχαστη. Ο φιλόξενος λαός μας, έλεγε από παλιά ότι 1000 καλοί χωράνε. Πόσες φορές δεν έχουμε κοιμηθεί στρωματσάδα, σε ράντζα και καναπέδες αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε από το να περάσουμε

αξέχαστες διακοπές.

Πώς να φροντίσω τους φιλοξενούμενους: Οι ετοιμασίες του σπιτιού

Ενώ περιμένεις τους καλεσμένους σου θα πρέπει να έχεις φροντίσει κάποια πράγματα σχετικά με τη φιλοξενία των καλεσμένων σου. Πού θα μείνουν; Έχεις κάποιο δωμάτιο ή κάποιο ξεχωριστό χώρο από το δικό σου να τους παραχωρήσεις. Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα δωμάτιο που προορίζεται για εκείνους. Οι φροντίδες που πρέπει να κάνεις δεν είναι πολλές αλλά είναι καθοριστικής σημασίας.

Ύπνος: Στρώσε το κρεβάτι με καθαρά σεντόνια και φρόντισε να έχουν πρόσβαση σε κάποια κουβέρτα ή κουβερλί σε περίπτωση που κρυώνουν και έξτρα μαξιλάρια. Άφησε χώρο στην ντουλάπα καθώς και κρεμάστρες για να αποθηκεύσουν τα ρούχα τους. Επίσης θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις κάποιο τραπεζάκι ή κάποια βάση για να ακουμπήσουν τη βαλίτσα τους. Για κάθε καλεσμένο άφησε 1 σετ πετσέτες (προσώπου, χεριών, σώματος), είτε πάνω στο κρεβάτι του, είτε στην ντουλάπα.Μάζεψε μπιμπελό και διακοσμητικά και γενικά μην βάλεις έναν φιλοξενούμενο σε ένα ασφυκτικά γεμάτο δωμάτιο. Τα πολύ γεμάτα δωμάτια δεν προσφέρουν το αίσθημα γαλήνης, ίσα ίσα θέλεις να φύγεις όσο γίνεται πιο μακριά. Φρόντισε να έχεις πορτατίφ στο κομοδίνο του ώστε να διαβάζει αν θέλει το βράδυ.Εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα με το μπάνιο, αν υπάρχει ηλιακός ή αν πρέπει να σηκώσει κάποια ασφάλεια για να έχει ζεστό νερό στο μπάνιο. Άφησε χώρο στο μπάνιο για να βάλει τα είδη της προσωπικής του φροντίδας.Φρόντισε τι θα φάτε τις μέρες που θα είναι ο καλεσμένος στο σπίτι σου. Θέλετε να τρώτε έξω ή θα φτιάχνεις εσύ τα γεύματα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να αποφύγεις το μεσημεριανό γιατί λογικά θα θέλει να δοκιμάσει τις γεύσεις του τόπου, όμως το να ετοιμάσεις ένα όμορφο πρωινό και να περάσετε όλοι μαζί χρόνο στο τραπέζι το πρωί που θα σηκωθείτε, θα είναι κάτι που θα απολαύσετε όλοι.Περιττό να αναφέρουμε ότι καθαρίζουμε το σπίτι και ειδικά τους χώρους όπως το μπάνιο, την κουζίνα και το δωμάτιο του καλεσμένου, που το ιδανικό είναι να λάμπουν.Τα μικρά τιπς που θα κάνουν τη διαφορά

Οι διακοπές είναι ιερές. Οι φίλοι σου μπορεί εκτός από αυτές τις διακοπές στο σπίτι σου να μην καταφέρουν να πάνε άλλες διακοπές. Καλό είναι να φροντίσεις να τους μείνουν αξέχαστες και σε εκείνους μα και σε σένα.

Ο βασικός κανόνας φιλοξενίας που κάνει πάντα τη διαφορά είναι ένας: Να νιώθει ο καλεσμένος σαν το σπίτι του. Το ξεκαθαρίζεις αυτό με το που έρθει. Να έχει την άνεση να ανοίξει όποτε θέλει το ψυγείο ή να πάρει ό,τι θέλει σαν να είναι σπίτι του. Δείξε στους καλεσμένους όταν έρθουν τα κατατόπια, από το δωμάτιο και τα άλλα δωμάτια μέχρι μικροσυσκευές όπως σεσουάρ και σίδερο που μπορεί να χρειαστεί ώστε να τα βρίσκει μόνος του όποτε τα θελήσει. Ρωτήστε τι θέλει να δει στην περιοχή και κανονίστε ένα πρόγραμμα. Ίσως εσύ που πια ξέρεις τον τόπο σου, του πεις τα βασικά τιπς που πρέπει να δει. Ίσως μπορείτε να κάνετε και κάποια πράγματα ξεχωριστά. Το θέμα είναι να περάσετε όλοι καλά σεβόμενοι τις ανάγκες τις ανάγκες σας.

Αφήστε τους εαυτούς σας ελεύθερους, άλλωστε αυτό δεν είναι διακοπές; Απολαύστε ο ένας την παρέα του άλλου χωρίς πολλά πρέπει. Προσοχή πολύ στην υπερπροσπάθεια. Δεν χρειάζεται να κάνεις την καμαριέρα όλη μέρα, το θέμα είναι να περάσετε όλοι μαζί καλά! Ο χρόνος με τους φίλους μας και η χαλαρότητα των διακοπών είναι αυτές που θα θυμάστε και όχι κατά πόσο ήταν όλα «τέλεια».

Οι 5 τύποι ανθρώπων που δεν θέλει κανείς να κάνει διακοπές μαζί τους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η τέχνη της φιλοξενίας: Tips από τους επαγγελματίες και όσα θες να ξέρεις για να γίνεις υπέροχη οικοδέσποινα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα