Η τροπολογία που βάζει τέλος στη συμμετοχή πολιτικών σε offshore- οι 60 μέρες προθεσμίας και η αποχώρηση της ΝΔ

11:28 1/6/2016 - Πηγή: iPop

Κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή η τροπολογία η οποία αφορά την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή ακόμα και στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα σε άλλη χώρα, για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.

«Η προς αντικατάσταση διάταξη δεν είχε στόχο να καλύψει κάποιον· δεν υπάρχει υπουργός με offshore, ίσως υπάρχουν κάποιοι στην αντιπολίτευση» επισήμανε ο Δ.Παπαγγελόπουλος.

«Υπήρξε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού. Η πρόοδος και

ο εκσυγχρονισμός δεν συνάδει με τον λαϊκισμό και την υποκρισία. Η κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη από αυτήν την ιστορία. Αποδεικνύεται ότι είναι δύναμη διαφάνειας και προόδου απέναντι σε εκείνους που εμφανίζονται ως προοδευτικοί ενώ υποκύπτουν στον λαϊκισμό για να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης δεν πλήττεται, γιατί είναι συνυφασμένο με το DNA της» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην Ολομέλεια και επίσης κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει την διάταξη λέγοντας:

Τολμήστε να δούμε πόσοι θα δηλώσουν τις offshore που συμμετέχουν. Εγώ δεν ξέρω κανένα από την πλευρά της κυβέρνησης. Να δούμε ποιοι θα είναι από την αντιπολίτευση. Κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη καλύψεως. Αν κάποιος ξέρει να το πει και να μην κάνει πολιτική σπέκουλα. Απεναντίας εγώ γνωρίζω πολλούς εκτός της κυβέρνησης αλλά δεν θέλω να κάνω πολιτική σπέκουλα

Αποχώρησε από τη συζήτηση η ΝΔ:

Από τη συζήτηση αποχώρησε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καταγγέλλοντας εμπαιγμό του Σώματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Δένδιας έσπευσε να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για «παίγνια απολύτως αντισυνταγματικά και ανεφάρμοστα» και πως «εμπαίζει τη Βουλή και το λαό και εισάγει κρυφίως διατάξεις αμνήστευσης».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης που εξέδωσε σχετική με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού.

Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου.

Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά».

Να τονισθεί πως η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ακυρώνει το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη υπουργοί, βουλευτές και παρένθετα πρόσωπα όπως σύζυγοι και συγγενείς πρώτου βαθμού απαγορεύεται να μετέχουν στην διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού.

Προθεσμία 60 ημερών δίνεται στους πολιτικούς για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους.

Μάλιστα, το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση και προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

H Κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία επί της νέας διάταξης.

Όπως τόνισε άλλωστε την Τρίτη, η Όλγα Γεροβασίlη «δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε την Τρίτη:

«Όσοι πολιτικοί και εκδότες έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί με μαύρο χρήμα κουνάνε το δάχτυλο στην αριστερά».

Ενώ πρόσθεσε: «Η τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη μελών της πολιτικής ζωής στη διοίκηση ή το μετοχικό εταιρειών εκτός της χώρας» και επισήμανε πως η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Η τροπολογία που βάζει τέλος στη συμμετοχή πολιτικών σε offshore- οι 60 μέρες προθεσμίας και η αποχώρηση της ΝΔ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα