Και οι εταιρείες που έχουν διακόψει εντός του εξωδικαστικού συμβιβασμού

16:44 27/4/2017 - Πηγή: iPop

Τροποποιήσεις που υπάγονται στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δείχνουν ότι μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει αλλά έχουν υποβάλει εκ νέου δήλωση έναρξης εργασιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ,στο μηχανισμό μπορεί να ενταχθεί κάθε βιώσιμη επιχείρηση «ανεξαρτήτως μεγέθους» η οποία διαθέτει μία τουλάχιστον χρήση λειτουργικής κερδοφορίας τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν βγάζει εκτός τις κλειστές επιχειρήσεις.

Μια επιχείρηση που διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητά της μπορεί να

υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών και έτσι να μεταπέσει στην κατηγορία της ανοικτής επιχείρησης

Ο υπουργός ταυτόχρονα κατέθεσε και τροποποίηση στην οποία προβλέπεται ξεκάθαρα η δυνατότητα των κλειστών επιχειρήσεων να υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών με σκοπό ένταξη στον μηχανισμό.

Ο υπουργός Οικονομίας συμφώνησε με την πρόταση βουλευτών όλων των πτερύγων για την ένταξη και κοινωφελών ιδρυμάτων στον μηχανισμό, υπογράμμισε όμως ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του νομοσχεδίου καθώς μια προσεκτικότερη ανάγνωση των διατάξεων (Άρθρο 2, παράγραφος 1) κατευθύνεται στο συμπέρασμα πως αυτά τα ιδρύματα εντάσσονται στον μηχανισμό.

Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε ξεκάθαρο, όμως, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτές οι κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες είτε δεν έχουν βάσιμες πιθανότητες για μια θετική αξιολόγηση βιωσιμότητας είτε δεν χρειάζονται τον μηχανισμό.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως αν μια επιχείρηση δεν καλύπτει για 3 χρόνια τα έξοδά της δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη καθώς και να ενταχθεί στο νομοσχέδιο.

Ο ίδιος απέρριψε από την άλλη και την πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με απλή κατάθεση της στη γραμματεία του δικαστηρίου.

Από την άλλη όμως τόνισε ότι γίνεται να υιοθετηθεί η πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας, με διάταξη ενός μόνο δικαστή, με δικαίωμα οποιουδήποτε θιγόμενου να ασκήσει ανακοπή κατά της διάταξης.

Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι μεν υποστηρίξιμη, πρέπει όμως να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή μόνο στις περιπτώσεις που μπορεί να εκτιμάται ότι η πιθανότητα ανάσχεσης ανακοπής είναι μικρή

Τόνισε παράλληλα ο ίδιος ότι το σχετικό άρθρο 12 θα τροποποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό να διαμορφώσουμε προσεκτικά τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις επικύρωσης της συμφωνίας με διάταξη.

Ανέφερε επίσης πως ετοιμάζεται διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις οι οποίες αφορούν την επικύρωση της συμφωνίας ρύθμισης.

The post Και οι εταιρείες που έχουν διακόψει εντός του εξωδικαστικού συμβιβασμού appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα