Κάνε επιτέλους κάτι καλό για σένα- Σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους και αγκάλιασε τον εαυτό σου

13:29 13/7/2022 - Πηγή: iPop

Παραδέξου το, έχεις νιώσει και εσύ έστω και μία φορά στη ζωή σου εκείνο το περίεργο συναίσθημα που προκαλείται από την σύγκριση με τους άλλους, όπως και τη δυσφορία όταν διαπίστωσες ότι οι άλλοι υπερτερούν σε σχέση με εσένα σε κάποιον τομέα. Πόσο μάλλον σε μία εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξιδανικεύουν τις συνθήκες ζωής, προβάλλοντας πολυτελείς διακοπές και ευτυχισμένες σχέσεις, το πράσινο τερατάκι της ζήλιας φουντώνει ακόμα περισσότερο σε εκείνους που το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τις ζωές των άλλων.

Σύγκριση με τους άλλους: Γιατί παρατηρείται όλο και συχνότερα το φαινόμενο
αυτό;

Τα ανθρώπινα όντα είμαστε κοινωνικά πλάσματα και η σύγκριση είναι κοινή σε όλη την ιστορία μας. Συχνά, δεν μας κάνει καμιά εντύπωση η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους, διότι ζούμε σε έναν κόσμο πολύ ανταγωνιστικό, που συνεχώς παλεύουμε για να αποδεικνύουμε την αξία μας.

Επιπλέον, τα social media έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση του φαινομένου της σύγκρισης. Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter, το Instagram και το Facebook μας βομβαρδίζουν κάθε λεπτό με αναρτήσεις σχετικά με πράγματα λείπουν στον καθένα, πράγμα που συχνά λειτουργεί ως «γροθιά» στο στομάχι για την αυτοπεποίθησή μας. Τις περισσότερες φορές, βλέπουμε τις καλύτερες στιγμές των άλλων, ωστόσο αγνοούμε τις δυσκολίες και τα άσχημα που κρύβονται πίσω από κάθε εντυπωσιακή φωτογραφία.

UnsplashΠώς μπορείς να σταματήσεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους υπόλοιπουςΦρόντισε να κατανοήσεις τι σε ιντριγκάρει αρνητικά και να το αποφεύγεις

Για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία και τη συναισθηματική σoυ ευεξία, απαρίθμησε τις καταστάσεις που σε ιντριγκάρουν. Τα social media δεν είναι τα μόνα που βλάπτουν την αυτοεκτίμησή μας.

Υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που σε απογοητεύει συχνά; Ή ίσως νιώθεις ανεπαρκής όταν καυχιέται ένας συνάδελφος και υπάρχει ένα συγκεκριμένο μέρος που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα. Μόλις αντιληφθείς καταστάσεις που είναι πιθανό να σε βάλουν σε συγκρίσεις, μπορείς να αναλάβεις δράση και να τις αποφύγεις.

Αν νιώθεις κι εσύ ένα τσίμπημα ζήλιας για τον συνάδελφο, διάβασε τι πρέπει να προσέξεις!

Περιόρισε τον χρόνο σου στα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κρατούν ενήμερους για την οικογένεια και τους φίλους μας, τα τρέχοντα γεγονότα και αυξάνουν την ευαισθητοποίηση μας. Αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Το υπερβολικό scrolling μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμησή μας. Θα μπορούσες αντί να καίγεσαι με τις ώρες στο Instagram να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πας μια βόλτα στη θάλασσα ή να καλέσεις έναν φίλο

Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις

Να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις. Η ζωή κάποιου μπορεί να δείχνει φαινομενικά καλύτερη από τη δική σου, ωστόσο μπορεί να υπάρχει κάποιο άτομο εκεί έξω που να εύχεται να είχε αυτό που έχεις εσύ. Πάντα υπάρχει κάτι, έστω και ένα πράγμα, για το οποίο μπορείς να είσαι ευγνώμων.

Η σύγκριση ως κίνητρο για την αυτοβελτίωση

Οι συγκρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εξαιρετικό κίνητρο για αλλαγή, αρκεί να είναι υγιείς. Αντί να νιώθεις ζήλεια για τα επιτεύγματα των άλλων, σκέψου πώς κατάφεραν να πετύχουν. Το να εμπνέεσαι από κάποιον μπορεί να σε οδηγήσει στο να γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Οι 5 τρόποι για να αλλάξεις την ζωή σου και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση

Ο μόνος με τον οποίο πρέπει να συγκρίνεσαι είναι ο εαυτός σου

Ο μόνος πραγματικός ανταγωνισμός που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι το ποιος ήσουν χθες, ποιος ήσουν τον περασμένο μήνα ή ποιος ήσουν πριν από ένα χρόνο. Αντί να κοιτάζουμε τι πέτυχαν οι άλλοι και να νιώθουμε άσχημα που δεν τα καταφέραμε κι εμείς, θα ήταν πιο υγιές να σκεφτόμασταν πού ήμασταν πριν 5 ή 10 χρόνια και τι κατορθώσαμε. Αυτή είναι μια δίκαιη σύγκριση. Μια σύγκριση που δε μας κάνει να νιώθουμε πως μείναμε πίσω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κάνε επιτέλους κάτι καλό για σένα- Σταμάτα να συγκρίνεσαι με τους άλλους και αγκάλιασε τον εαυτό σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κάνε, - Σταμάτα,kane, - stamata