Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο σκύλος σου ξέρει ξένες γλώσσες!

12:32 8/1/2022 - Πηγή: iPop

Όπως και εσύ, έτσι και ο σκύλος σου γνωρίζει πότε κάποιος μιλά τη μητρική του γλώσσα ή μια ξένη γλώσσα, ανέφεραν Ούγγροι ερευνητές. Οι σαρώσεις εγκεφάλου από 18 σκύλους έδειξαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των κουταβιών φωτίζονταν διαφορετικά ανάλογα με το αν ο σκύλος άκουγε λέξεις από μια γνωστή γλώσσα ή από διαφορετική γλώσσα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο NeuroImage.

Η έρευνα που εξηγεί την σχέση κατοικίδιων και των ιδιοκτητών

τους με… αριθμούς

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν πότε κάποιος μιλάει μια ξένη γλώσσα από την “μητρική” τους

«Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί στο να προσαρμόζονται στο ανθρώπινο περιβάλλον», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Laura Cuaya, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Νευροαιθολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. «Διαπιστώσαμε ότι ξέρουν περισσότερα από όσα περιμέναμε για την ανθρώπινη γλώσσα», είπε η Cuaya. «Σίγουρα, αυτή η ικανότητα να είναι συνεχείς κοινωνικοί μαθητές τους δίνει ένα πλεονέκτημα ως είδος – τους δίνει μια καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντός τους».

Τα σκυλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν τη μητρική γλώσσα των ιδιοκτητών τους με βάση το πώς ακούγεται συνολικά, καθώς τα πειράματα δεν χρησιμοποιούσαν λέξεις με τις οποίες θα ήταν εξοικειωμένοι οι σκύλοι, είπε η Cuaya. «Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλος των σκύλων μπορεί να ανιχνεύσει την ομιλία και να διακρίνει γλώσσες χωρίς καμία ρητή εκπαίδευση», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει πόσο πολύ τα σκυλιά είναι συντονισμένα με τους ανθρώπους».

Η Cuaya εμπνεύστηκε να κάνει την έρευνα όταν μαζί με τον σκύλο της Kun-kun μετακόμισαν από το Μεξικό στην Ουγγαρία. Η Cuaya προηγουμένως μιλούσε στον Kun-kun μόνο στα ισπανικά και αναρωτήθηκε αν «παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη μιλούσαν διαφορετική γλώσσα», είπε. «Ευτυχώς, αυτή η ερώτηση ταίριαζε με τους στόχους του Εργαστηρίου Νευροαιθολογίας του Επικοινωνιακού Εργαστηρίου».

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι μαθαίνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ακόμη και όταν δεν τους διδάσκουμε άμεσα. Για να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο εάν τα σκυλιά έχουν την ίδια έμφυτη ικανότητα να διαφοροποιούν τις γλώσσες όπως κάνουν τα ανθρώπινα βρέφη, οι ερευνητές στράφηκαν σε μια ομάδα κατοικίδιων σκύλων ηλικίας από 3 έως 11 ετών. Η μητρική γλώσσα 16 από τα σκυλιά ήταν τα ουγγρικά και τα ισπανικά για τα άλλα δύο.

Στα πειράματά τους, η Cuaya και οι συνάδελφοί της έβαλαν έναν μητρικό ομιλητή της Ουγγαρίας και έναν γηγενή Ισπανό να διαβάσει προτάσεις από το Κεφάλαιο 21 του «Μικρού Πρίγκιπα» ενώ τα σκυλιά ήταν στο σαρωτή. Το κείμενο και οι αναγνώστες ήταν άγνωστα σε όλα τα σκυλιά.

Όταν η Cuaya και οι συνάδελφοί της συνέκριναν τις σαρώσεις fMRI από τις αναγνώσεις στις δύο γλώσσες, οι ερευνητές βρήκαν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας σε δύο περιοχές του εγκεφάλου που έχουν συσχετιστεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε σκύλους με την αποκρυπτογράφηση της σημασίας της ομιλίας και εάν το συναισθηματικό της περιεχόμενο είναι θετικό ή αρνητικό.

Αυτές οι ράτσες σκύλων είναι οι πιο ευαίσθητες στον αποχωρισμό από το αφεντικό τους – Δεν θέλουν να μένουν στιγμή μόνοι τους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο σκύλος σου ξέρει ξένες γλώσσες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα